DOMÁCÍ NANUKY Z KOKOSOVÉHO MLÉKA

DEKORAČNÍ A ÚČELOVÉ POLŠTÁŘKY
21.6.2018
DORTY A SLADKOSTI ZA VYSVĚDČENÍ
26.6.2018

Ještě pár dnů, a jsou tu prázdniny. Doufejme, že nadále plné slunce, žízně a chuti na něco osvěžujícího.

Momentálně to tak nevypadá, protože uplynulý víkend na nás navlékl bundy a kecky, ale určitě to takhle nezůstane. I tak nás trošku rozehrává prázdninová atmosféra. Konečně vypukne čas dovolených a k nim patří pohoda, i kdybyste zůstali jen za humny.

Přidají se nájezdy dětských kamarádů nebo vnoučat a tak je třeba nachystat letní pohoštění. K pestrým dobrotám, které dětem zpříjemní den, patří nejrůznější druhy zmrzlin. Tvrdím, že je to nejrychlejší záležitost pro kuchařku se stoprocentní odměnou v podobě dětského jásotu. Úplně nejvíc radosti sklidí mrazená dobrota na špejli. K tomu si včas pořiďte plastové formy na nanuky.  Budete mít připravené letní osvěžení, kdykoli si vzpomenete. Navíc je to skvělá příležitost, jak spotřebovat každou trošku zbylého ovoce. Na zpracování je ideální praktický mixér nebo smoothie maker, protože nejrychleji zamrazíte nejrůznější kombinace ovocného pyré.

Základní krém z kokosového mléka

  • konzerva hustého kokosového mléka, 400 ml
  • 4 plné lžíce agávového sirupu
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 plné lžíce strouhaného kokosu

Tuhé kokosové mléko ponechte alespoň půl dne v chladničce a pak všechny ingredience rozmixujte, až vznikne jemný krém se strukturou strouhaného kokosu. Doslaďte ho podle své chuti a rozdělte na 2 části.

1 Kokosová zmrzlina s malinami

Do poloviny krému přidejte lžičku strouhané limetkové kůry a opatrně vmíchejte celé maliny nebo ostružiny. Naplňte do formiček.

2 Dvoubarevná zmrzlina

Maliny a vypeckované třešně (příp. jahody, ostružiny) rozmixujte společně se lžící cukru a vytvořte husté pyré. Naplňte jím formičky - celé nebo do poloviny, a druhou část doplňte zbývající zmrzlinou 1 s malinami.

3 Banánová zmrzlina

Do druhé poloviny krému přidejte pár kapek vanilkového extraktu a 1 větší rozmačkaný zralý banán. Krátce prošlehejte a naplňte formičky. Po vyklepnutí namočte špičku nanuků do čokolády. Pozor - krém nenechte dlouho na vzduchu, banány začnou hnědnout. 

Nanuky netahejte z formy silou. Nejspíše by se vám povedlo vytáhnout samotná držátka. Po vyndání z mrazáku je lepší formu ponechat asi 15-20 minut v chladničce nebo v místnosti, aby nanuky povolily a odlepily se od stěn. Pokud hodně pospícháte, zkuste kornouty (spodek formy) opakovaně ponořit do horké vody. 

Tato forma na zmrzlinové kornouty obsahuje 6 porcí. Oproti samostatným tvořítkům na nanuky je šikovná v tom, že sama stojí, takže ji pohodlně naplníte. Když si připravíte základ z kokosového mléka a zkombinujete ho s čerstvým ovocem nebo s rozmixovaným pyré, případně část krému dokončíte jiným způsobem dle receptu, získáte velice rychle různé kombinace chutí.

Nanuky je vhodné nechat důkladně zmrazit do druhého dne. Krémy navršte až do úrovně formy; zmrzlina mrazením zvětší svůj objem a dostoupá pod víčka, která se na ní dobře zachytí. Abyste jednotlivé porce snáze vyndali, přesuňte formu na chvíli z mrazáku do chladničky, aby zmrzlinky povolily.

S mrazenými recepty si docela vyhrajete. Na závěr přidávám malý seznam ingrediencí, které lze do krému zamíchat. Záleží jen na tom, co rádi mlsáte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.