DOMÁCÍ LIMONÁDY I / MALINOVKA

PLNĚNÉ JEDNOHUBKY S BAZALKOVÝM PESTEM
24.6.2016
ZAHRÁDKA NA STŮL DO VELKÝCH VEDER
28.6.2016

Léto budiž pochváleno. V posledních dnech se předvedlo divokým sluncem a bohužel mnohde i přívaly deště, avšak také tou hezčí stránkou, kdy na zahrádkách začínají dozrávat křehké maliny.

V lese zase vyskočily lidem do cesty hříbky, a tak to vypadá na pěkný začátek blížících se prázdnin. Máte-li to štěstí, že se dostanete k červeně puntíkovaným keřům, zhluboka se nadechněte, ať si tu neskutečnou vůni zapamatujete. A jako v dětství vyražte s oprýskanými bandaskami a plecháčky pro maliny. Doma si z nich udělejte čerstvou limonádu, které se nemůže vyrovnat nic na světě.

Kdo by neznal malinovku? Točenou vychlazenou limonádu s bublinkami, s drobet chemickou barvou, která provázela naše dětství. Pamatuji si letní zahradní restaurace, kde se rodiče docela zapotili odháněním vos od  červených půllitříků, aby se děti v klidu napily, školní výlety s lepivými sedadly, i malinovky v pytlíku s brčkem. To tedy byla vymoženost moderní doby! Historie ovocných výluhů ovšem sahá až do starého Řecka. Sladké kultivary maliníku se začaly pěstovat v českých zahradách už v 16. stol., a i když mám pocit, že se tento rozcuchaný keř pomalu vytrácí z upravených zahrad, najdou se nadšenci, kteří mají úrody na kila.

Žel, já k nim nepatřím, ale za domácí malinovkou bych šla jako oslík za mrkví. Udělejte si ji také, a aby vás vosy neobtěžovaly, pořiďte si láhve s víčky a brčky (nabízíme i variantu sklenic v praktickém stojánku), které nejen sluší letnímu stolování, ale slouží i k praktickému uložení do chladničky. Vedle základního receptu na malinovku přidávám ještě alkoholický koktejl, kterým hřešte při oslavách. Kdyby vám chutnalo, nezapomeňte se ozvat dole v komentáři…

Naučte si připravit i domácí jahodovou limonádu nebo domácí ostružinovou. Recepty a postupy najdete v druhém díle článku. 

 

DOMÁCÍ MALINOVKA

Příprava: 45 minut * Získáte: 1-1,5 l limonády (záleží na zředění)

  • 5 snítek máty
  • 250 g čerstvých malin
  • 7 lžic třtinového cukru
  • 1 l mírně perlivé vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • kostky ledu a maliny na dokončení

1. Listy máty otrhejte, rozdrťte a vložte do kastrolku do necelého 1 dcl vody. Maliny rychle properte a dejte okapat.

2. Do vody s mátou přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Za stálého míchání směs rozpusťte, až vznikne hladký cukrový sirup. Nechte ho stydnout.

3. Maliny rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré a přes husté sítko propasírujte do nádoby, kam se vejde min 1 l vody. Odstraníte tak část zrníček. Do nádoby přidejte 1 l vychlazené vody (mám raději lehce perlivou, ale počítejte s tím, že se na malinovce vytvoří pěna, což ničemu nevadí), šťávu z poloviny citronu a trochu zchladlý cukrový sirup s mátou. Směs dobře promíchejte a ještě jednou přeceďte. Limonádu přislaďte nebo nařeďte podle toho, jak vám chutná. Nádobu zakryjte a dejte na hodinku chladit.

Před podáváním limonádu přelijte do láhví, přidejte kostky ledu, hrstku malin a celé lístky máty. Nápoj zavřete pod víčko s brčkem a nechte si chutnat!


 

MALINOVÝ KOKTEJL SE SEKTEM

k fotografii ve sklence

  • malinové pyré ze 150 g malin
  • cukrový sirup ze 2 lžic třtinového cukru
  • sekt Chardonnay brut
  • kostky ledu

Pomocí tyčového mixéru vytvořte pyré, zamíchejte do něj zchladlý cukrový sirup (viz předchozí recept). Pyré propasírujte přes jemné sítko a rozdělte do sklenic. Přidejte kostky ledu a zalijte sektem. Přidejte míchátko s nabodnutou malinou.

pro větší společnost

Vyrobte malinovku podle předchozí receptury a smíchejte 1/2 l malinovky s 1/2 l sektu. Do nápoje vsypte hrnek čerstvých malin a podávejte s kostkami ledu.


 

malinovka1

Když jsou plody vyzrálé, malinového pyré (vlevo) je poměrně hodně. Zde nepoužívám odšťavňovač, protože mám ráda hustou limonádu i s dužninou. Zbylá zrníčka rozhodně nevadí.

malinovkasampus2

Tohle je čistá blaženost. Sklenka sektu s ledem a malinovým pyré ještě před tím, než ji promícháte. Těžší maliny zůstanou na dně sklenice, takže koktejl vypadá nádherně. Vřele doporučuji tyto sklenice, které vytvářejí efektní patra. Toho ledu jsem dala trošku moc (fotili jsme v třicetistupňovém vedru), takže se nám zlatá barva Chardonnay naředila. Trošku uberte…

Proč se máme krmit malinami?

Maliny mají vysoký obsah vitamínu C a obsahují velmi cenné antioxidanty, které vám vyženou z těla všechny škodliviny. Působí protizánětlivě – umírňují záněty v krku i revma. Určitě jste už měli doma čaj proti nachlazení, který tuto cennou drogu obsahuje.

Chcete-li mít maliník na zahrádce, představte si, jak roste ve volné přírodě. Má rád kyselejší půdu, vlhko a nevadí mu chladnější kout. Množí se řízkováním, takže pokud jste trpěliví, snadno si rozmnožíte jednu rostlinu. Stačí dát na podzim kteroukoli část výhonu do země, dobře zalévat a hnojit.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.