DOMÁCÍ LIMONÁDY II / JAHODOVKA A OSTRUŽINOVKA

SVÍCNY PRO LETNÍ VEČERY
1.7.2016
BYLINKOVÉ ŠPÍZY Z MASOVÝCH KULIČEK
5.7.2016

 

Jsem tu s limonádovým pokračováním…

Jahody zrají na zahrádkách, a i když je mi líto úchvatně krásné ovoce rozmixovat, stojí to za to. Jahodová limonáda je jiskřivá a voní. Vím, že jahody je dobré před zpracováním ponořit do ledové vody, aby se posílilo jejich aroma, a taky vím, že budou sladší po spršce citronové (nebo ještě lépe) limetkové šťávy. To jsem se naučila před mnoha lety v Tunisku a tento trik je prostě k nezaplacení. O tom je tedy další recept a fotografie níže.

Možná ještě trochu víc miluji ostružiny, protože jejich tvar a temná barva je příslibem atraktivních zmrzlin i extra hustých limonád (na úvodní fotografii). Ostružiny mají ještě spoustu času, ale při úklidu mrazáku jsem objevila dvě zapomenuté krabičky. Protože letní nápoje jsou nejlepší vychlazené, rozmixujte trošku povoleného ovoce a urychlete si servírování. Mrkněte do svých zásob, zda tímto způsobem také nemůžete zlikvidovat loňskou úrodu.

Tedy vzhůru do limonád, ať labužnicky čelíme vedrům. Jen si ještě nachystejte efektní sklenice a půllitříky zabezpečené víčky proti dotěrnému hmyzu ( sklenice s víčkem seženete i ve vysoké variantě). V závěru článku jsem připojila ještě malinovku, ať máte limonády pohromadě. Pochutnejte si.

Pokud vám utekl první díl, kde jsou recepty na domácí malinovku a malinový koktejl se sektem, určitě se na něj podívejte.

 

OSTRUŽINOVÁ LIMONÁDA Z MRAZÁKU

Příprava: 20 minut * Získáte: 1 l

  • 200 g napůl rozmražených ostružin
  • šťáva ze 2 zralých pomerančů + 1 bio pomeranč na rozkrájení
  • 3 lžičky medu
  • 1 l vody s bublinkami
  • pár snítek máty

1. Ostružiny vložte do mixéru (několik plodů si nechte stranou), přidejte šťávu ze dvou sladkých pomerančů a med. Vše rozmixujte.

2. Směs propasírujte přes husté sítko do džbánu (přece jen je těch zrníček v ostružinách hodně), přidejte mátu a vše zřeďte vodou. Promíchejte, ochutnejte a případně doslaďte medem.

3. Bio pomeranč umyjte a rozkrájejte na plátky. Limonádu rozdělte do sklenic, přidejte několik ostružin, bylinky a dílky pomeranče.

Pokud nemám po ruce ovoce v bio kvalitě, vůbec to nevadí. Z plátků pomerančů kůru okrájím šikmými řezy. Dužninu lze také rozkrájet na trojúhelníky a vhodit do nápoje.


 

JAHODOVÁ LIMONÁDA S LIMETKOU

Příprava: 30 minut * Získáte: 1 l

  • 500 g čerstvých jahod
  • 200 g třtinového cukru
  • šťáva ze 2 limetek + 1 bio limetka na rozkrájení 
  • 1 l vychlazené mírně perlivé vody 
  • kostky ledu

1. Oprané a rozkrojené jahody vložte do kastrolku a přidejte třtinový cukr. Pomalu zahřívejte za stálého míchání, až vznikne hustý jahodový rozvar. Nechte jej zchladnout.

2. Do džbánu vložte jahodový základ, přidejte limetkovou šťávu, dobře promíchejte a dejte na hodinku do chladničky, aby se chutě prolnuly. Přidejte 1 l vychlazené perlivé vody, zamíchejte a podávejte ve vysokých sklenicích s ledem, s plátky limetky a rozkrojenými jahodami.

005

Pokud něco slavíte, můžete do jahodové limonády přidat trochu kvalitní vodky.

limo II

Horní dva obrázky patří klasické malinovce. Široký pohár představuje koktejl vytvořený z malinového základu a sektu. Recepty naleznete zde.

Musím říct, že lahvičky a půllitříky s víčky jsem si zamilovala. Jednotlivé nápoje můžete mít nachystané v chladničce než přijdou vedrem schvácení hosté. Jejich blaženou reakci si vychutnejte.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.