DOMÁCÍ VLASOVÁ KOSMETIKA

NEBE V OBÝVÁKU
14.6.2017
TŘI STYLY PRO STOLOVÁNÍ NA VYSOKÉ NOZE
16.6.2017

bylinky_02

Je skvělé, že si řadu kosmetických přípravků můžete připravit doma v kuchyni. Není to jenom módní záležitost; možná jim dáte přednost ze zcela rozumných důvodů. Víte, co obsahují a stojí pár korun.

Potřebujete-li speciální kosmetické ošetření, pak domácí přípravky nemohou soupeřit s výrobky, které mají například i výrazné léčivé účinky. Ale chcete-li z péče o sebe sama odsunout trochu všemocné chemie, máte příležitost. Zdraví prospěšné látky jsou všude kolem nás, stačí si je za čerstva zapracovat do odličovací vody nebo do peelingu na unavenou pleť. Například přípravky na vlasy podobným způsobem používaly už naše babičky.

O prospěšnosti medu a vajec není pochyb. Přidejte trochu kvalitního olivového oleje, jablečný ocet, nebo pár kapek vonného esenciálního olejíčku a vyrobíte si celou vlasovou kůru obsahující šampon, masku a oplachovací vodu. Hned vám poradím, jak na to; ale hlavně si k celé příjemné proceduře pořiďte luxusní bambusové ručníky, jejichž hebkost vás přesvědčí o tom, že návrat k přírodě je ve skutečnosti nesmírně příjemný. Na výběr jsou samozřejmě i jiné barvy. 


VAJEČNÝ ŠAMPON

  • 1 celé vejce
  • šťáva z 1/4 zralého citronu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kvalitního olivového oleje
  • 3 kapky éterického levandulového oleje

Žloutek rozklepněte do misky a prošlehejte metličkou. Bílek prošlehejte např. pěničem na mléko nebo ušlehejte ručně. Přidejte citronovou šťávu, olivový a levandulový olej. Směs znovu prošlehejte a nakonec přimíchejte jedlou sodu a našlehaný bílek. Šampon začne pěnit a vytvoří vláčnou hladkou konzistenci. Polovinu naneste na navlhčené vlasy a promněte je spolu s vlasovou pokožkou. Rychle spláchněte a proceduru zopakujte. Na dlouhé vlasy spotřebujete celou dávku najednou. Vlasy dobře umyjte a nakonec je můžete opláchnout studenou směsí jablečného octa. Vlasy již nepotřebují kondicionér. Jen je měkce zamotejte do ručníku, nechte vykapat a nakonec volně uschnout na vzduchu.


VAJEČNÁ MASKA PRO VÝŽIVU A LESK

  • 1 celé vejce
  • 5 lžic medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje

Vejce prošlehejte vidličkou a přidejte med. Metličkou vytvořte hladkou směs, do které přimíchejte citronovou šťávu a olej. Vzniklou masku naneste na umyté vlasy a vmasírujte do pokožky. Směs je tekutá, takže je lepší někoho požádat o spolupráci. Masku nechte působit 15 minut a dobře ji opláchněte. Masku je vhodné aplikovat 1-2× týdně.


VODA NA OPLÁCHNUTÍ VLASŮ

Smíchejte jablečný ocet a studenou vodu v poměru 1 : 3. Promíchejte a pomalu si opláchněte čisté vlasy (po umytí běžným šamponem a po ošetření kondicionérem). Závěrečné opláchnutí studenou octovou směsí není nepříjemné, postačí jen čtvrtlitrový hrnek plus asi 2 lžíce octa. Vaše vlasy budou postupně hladší a lesklejší. Opláchnutí postačí 1× týdně, i když si myjete vlasy častěji.

Jablečný ocet obsahuje vitamíny A, B, C a E i řadu zdraví prospěšných látek, které napomáhají udržovat správné pH vlasové pokožky. Pomůže těm z vás, kteří zápolí s lupy, protože ocet sníží tvorbu kožního mazu.

kosmetika 1

Na vlasovou kůru budete potřebovat tyto základní suroviny, které máte běžně v kuchyni. Jinak není třeba nějak radikálně nahrazovat osvědčené vlasové přípravky, které si kupujete. Ale například šampony je vhodné střídat, tak proč nevyzkoušet změnu. Vlasová maska nebo účinky výživného a zdravého jablečného octa prokážou vašim vlasům dobrou službu.

kosmetika2

K domácí alchymii budete potřebovat také našlehat bílky. Dávám je do šamponu a používám k tomu pěnič na mléko do kávy. Ale to nejdůležitější přijde nakonec – nahřátý měkoučký ručník. Určitě víte, že hrubou chybou je prudké mnutí vlasů, protože mokrý vlas je nesmírně zranitelný. Představte si jeho strukturu, a hned vám to bude jasné. Vlasy jen lehce vymačkejte do ručníku a zabalte.

kosmetika3

Masku, šampon a ocet není nutné používat najednou. Vlasovou kosmetiku střídejte podle potřeby i podle toho, kolik máte v koupelně času pro sebe. Vlasový zábal je třeba ideální při lenošení ve vaně. Nebude vám vadit, že se při aplikování masky upatláte. V každém případě si dopřejte příjemný relax a odpočiňte si. Na vašich vlasech to bude vidět!


bylinky_02

2 Comments

  1. MartiNka napsal:

    Dobrý den, tak to musím vyzkoušet a nejlépe ještě dnes 🙂 Je skvělé, že většina ingrediencí je co dům dal. Jsem moc ráda, že jsem se vydala přirozenějším směrem už i v barvení vlasů. Používám hennu https://radchenko.cz/co-je-henna/ a celkově jsem se v životě vydala spíše non toxic a bezodpadovým směrem. Děkuji za Váš super blog.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, Martino,
    já zas děkuji vám. Vaše rozhodnutí, starat se o sebe a své okolí co nejpřirozenější cestou, je to nejnormálnější, co lze v životě následovat. Mějte se dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.