DOMÁCÍ CUKRÁRNA

SVÍCNY Z ČAJOVÝCH SKLENIC
12.10.2015
MŘÍŽKA JEDNÍM TAHEM
13.10.2015

stuha_ruzova

Když jsem byla malá, milovala jsem sladkou vůni cukráren. V našem městě žádná cukrárna nebyla. Taková ta s bílými židličkami kroucenými do oblých ornamentů, s dortíky za naleštěným sklem a s kulatými stolečky, o které jste se báli cinknout lžičkou. Ve vzduchu vonělo kakao a mě neznámá káva, a já se těšila na dort s největšími vlnkami šlehačky.

Řekla bych, že to ve mě zůstalo. Ráda peču dorty velké jako kolo od vozu, mám ráda sladké snídaně a sladkou tečku na závěr nedělního oběda. I když máme doma často plné ruce práce, v okamžiku, kdy postavím na kávu, všichni se odněkud vynoří a byť na chvíli, strávíme spolu sladkou chvilku. Pokud chcete své rodině také udělat radost, přichystejte pro ně alespoň nějakou rychlovku. Pusťte se do našlehaných pěn, koktejlů i zdravého mlsání s jogurtem. Je to rychlý a efektní způsob, jak nabídnout sezonní ovoce i lahodnou čokoládu.

Jediné, co budete potřebovat,  je větší množství sklenic. S klidem sáhněte po sklenkách na víno. Vůbec nevadí, když se na stole sejde každá sklenice jiná. Výsledek bude o to zajímavější; každý si vybere tu, která je mu sympatická. A máte-li jich nedostatek, pořiďte si novou sadu pro chvíle, kdy jste pohromadě s rodinou, nebo s partou přátel.

Přípravu pohárů si rozvrhněte podle toho, jaké recepty chystáte. Ovocné poháry by měly překypovat čerstvostí, připravte je tedy přímo před samotným servírováním. Zmrzlinové dezerty samozřejmě také nesnesou odklad. Zato čokoládové pěny a krémy se želatinou je třeba delší dobu chladit. Můžete si je tedy připravit dopředu. Při chystání většího počtu chodů to oceníte, protože jen sáhnete do chladničky pro hotové pohoštění. Chcete-li se naučit něco nového, nachystala jsem vám jednoduchý trik – plnění sklenice dvěma náplněmi, po diagonále.

stuha_ruzova

KOKOSOVÁ PĚNA S JAHODAMI

Kokosová pěna

  • 4 plátky želatiny
  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml smetany na šlehání
  • špetka mleté skořice

Jahodový mix

  • 250 g čerstvých jahod
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 plátky želatiny

 

1. Do kastrolku dejte kokosové mléko, cukr a skořici a směs zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.

2. Mezitím nechte nabobtnat želatinu ve studené vodě. Do odstavené horké směsi (nesmí se vařit) vmíchejte vymačkanou želatinu. Promíchejte, dejte zchladnout a zatím ušlehejte smetanu. V okamžiku, kdy směs začíná tuhnout, smetanu opatrně vmíchejte do základu. Krém vložte do sklenice a v šikmé pozici nechte ztuhnout v chladičce, nejlépe do druhého dne.

3. V okamžiku, kdy je možné sklenici se ztuhlou pěnou postavit, přidejte rozšlehané jahody. Jahody rozmixujte s cukrem a zahustěte želatinou. Směsí dolijte ztuhlý kokosový krém do stejné výšky a dejte znovu chladit.


 

JOGURT S MÜSLI

Hustý řecký jogurt oslaďte medem, vložte do sklenic a zasypte vrstvou oblíbeného müsli. Těsně před podáváním pohár dozdobte ostružinami nebo malinami posypanými cukrem a dozdobte lístečky máty.


 

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

  • 100 ml smetany na vaření
  • 120 g 70% čokolády
  • 3 plátky želatiny
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 40 ml whisky
  • hrst dětských mini piškotů

1. Smetanu na vaření pomalu ohřívejte společně s rozlámanými kousky čokolády.

2. Mezitím namočte želatinu do studené vody a nechte nabobtnat. Dobře rozpuštěnou čokoládu odstavte, želatinu vymačkejte a vložte ji do čokolády. Přidejte alkohol a metličkou rozšlehejte na hladkou hmotu.

3. Než směs vychladne, ušlehejte smetanu a po malých částech ji zašlehejte do chladného základu. Do sklenice vložte pár sušenek, zalijte je pěnou, dozdobte nebo proložte dle chuti a dejte vychladit.


 

pohary1

Na šikmé ploše se ocitla sklenice s kokosovým krémem, aby mohl v této pozici ztuhnout. Musíte si vymyslet oporu, která sklenice udrží.

pohary2

V okamžiku, kdy sklenici se ztuhlou pěnou postavíte, přidejte rozšlehané jahody rovněž zahuštěné želatinou. Směs nalijte k bílé pěně přesně do místa, kam dosahuje kokosový krém.

pohary3

Trojice s pokušením obsahuje zleva – řecký jogurt s müsli, ostružinami a mátou; jahody s kokosovým krémem a čokoládovou pěnu s whisky. Pochutnejte si.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.