DIY – RÁM NA NÁUŠNICE

OVOCNÉ MÜSLI TYČINKY ZE SUŠIČKY
7.10.2021
4x SLADKOSTI Z LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ
12.10.2021

Využít zbytků nejrůznějších materiálů je vždy přínosné. Získáte něco nového a spotřebujete věci, které by přišly nazmar.

Tentokrát se nejedná o recyklaci, jen jsem využila zbytků barev a nepotřebnou záclonu pro zhotovení dekoračního rámu určeného k soustředění bižuterie na jedno místo. Možná také máte spoustu náušnic, a víte, jak snadno se jednotlivé kousky zatoulají. Na přehledné ploše vypnuté pevné krajky stoprocentně najdete doplňky, které právě potřebujete k šatům. Hodí-li se vám k zařízení ložnice či dámské šatny rám s patinou, určitě si ho vyrobte, funguje znamenitě.

Základem je obrazový rám - ideální je, máte-li nějaký šikovný po ruce. Nemáte-li podobný, možná vám s jeho výrobou pomůže váš partner. Zestařené měkké dřevo vypadající jakoby na něm zahlodal zub času, se vyrábí drásáním, což je v domácnosti nedostupné; ale seženete-li neupravená smrková prkna, máte vyhráno. A pokud si pořizujete pro další sezonu nové záclony, starší kousky využijte na bižuterní rám a dále ještě nejrůznějším způsobem - například si ušijte vitrážky na chalupu, jemnější žakárovou krajkou potáhněte jednobarevné polštářky nebo zbytky krajky ponechte dětem pro zhotovení karnevalového oblečení. 

Na našem e-shopu rovněž objevíte inspirativní bižuterii do svého podzimního šatníku.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU RÁMU

Rám nemusíte mít tak široký, jako mám já z prken, ale je důležité, aby se na rub pohodlně vešla lepicí páska držící záclonu, a záclona nevykoukla po okrajích. Použitou krajku doporučuji pevnou a nejlépe ze syntetických vláken, která vydrží opakované vpichování náušnic. Jemnou bavlněnou krajku byste časem zdeformovali. Připravte si:

  • širší obrazový rám
  • pokud budete natírat - akrylové barvy, vodu, štětec, kuchyňskou houbu
  • oboustrannou lepicí pásku, případně suchý zip a lepidlo
  • kus pevné záclony
  • nůžky, šicí potřeby

Natírání rámu - Pokud vám někdo vyrobí rám ze smrkového dřeva, ponechte prkna neupravenou stranou nahoru. Rám natřete z obou stran, stejně tak i jeho hranu. Rám položte na papír, namíchejte požadovanou barvu, přičemž ji hodně nařeďte vodou. Vyzkoušejte ji na rubu rámu. Štětcem ji naneste na povrch a kde se vám zdá, že by mohlo vykouknout více z kresby dřeva, barvu okamžitě setřete kuchyňskou houbou. Budete-li s tréninkem spokojeni, natřete hranu a nechte rám uschnout. Stejně dokončete i horní stranu. 

RUB OPATŘETE LEPICÍ PÁSKOU

Na rub rámu nalepte těsně kolem vnitřního otvoru oboustrannou lepicí pásku, případně hrubou část suchého zipu. Pracovala jsem s lepicí páskou - viz foto. Počítejte s tím, že pekelně lepí; jakmile se dotkne dřeva, už se vám s ní nepodaří pohnout, pracujte tedy přesně. Také z její horní části sloupněte ochranný papír a připravte si kousek záclony, větší asi o 3 cm. Okraje zahněte v polovině přídavku do rubu a prošijte na stroji. Pokud budete pracovat se suchým zipem, pak použijte pouze jeho drsnou část a pásku nalepte pomocí lepidla.

Pak si někoho přizvěte na pomoc - uchopte obdélník záclony z delší strany, napněte ji a přitlačte k lepicí pásce. Pokračujte kolem dokola, přičemž obdélník krajky stále proti sobě vypínejte tak, aby se někde nevytvořil záhyb nebo vlna na volné ploše. Jakmile je záclona dokonale přilepená, máte hotovo. Drží tak dobře, že pokud byste chtěli aranžmá zrušit, páska se potrhá.

NÁUŠNICE ZAVĚSTE DO LIBOVOLNÝCH MÍST

Teď už jen soustřeďte veškerou bižuterii a náušnice vpíchněte do krajky, vždy po jednotlivých párech. Budete je mít pokaždé na očích. Do horních rohů rámu můžete umístit malé hřebíčky s kulatou hlavou pro zavěšení řetízků a náhrdelníků.

4 Comments

  1. SIMONE DE OLIVEIRA LEAL napsal:

    Muito lindo e delicado. Parabéns por sua arte décor.

  2. Jana napsal:

    Obrigado, e desejo a alegria da criação.

  3. Iva napsal:

    Moc zajímavé,na každý další den se těším.Inspirace není nikdy dost.

  4. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím, Ivo,
    máte pravdu, celý život je hledání. Tak nechť je pokaždé uspokojivé :o) Přeji krásné léto!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.