DIY – NÁPADY PRO PODZIMNÍ TVOŘENÍ

ZDRAVÉ DOMÁCÍ ROZINKY
23.9.2021
RYCHLÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA
30.9.2021

Podzim se v nás usadí, ať chceme či nechceme. Příroda se začíná probarvovat, a právě oslavený svátek svatého Václava nás přenesl do období svatováclavských posvícení, které se leckde slaví podnes. 

Hned nato se za okny probudí celá plejáda sytých odstínů a bujarého dozrávání. Neubráníte-li se tomu, že z každé procházky přinesete domů pár kaštanů, červených šípků a listů, které stojí za vylisování, určitě máte sklony k všemožnému tvoření. Ale nemusíte vytvořit něco konkrétního, zcela okouzlující jsou obyčejné skrumáže bobulí a lístků jen tak lehce naaranžovaných na korpusu věnce nebo jen na talíři uprostřed stolu. Vytvořte si romantický svícen z obyčejné sklenice a s dětmi si zahrajte domino s kaštany a žaludy. To vše vám připomene, jak krásně je na světě.

V mnoha městech objevíte trhy, kde zakoupíte zeleninu a ovoce, ale také ošatky, krásné košíky nebo kameninové nádobí. Užijte si sezonu, která přináší změnu a také svůj domov přizpůsobte ročnímu období. Je nejvyšší čas uvařit zázvorový sirup, rozsadit přerostlé rýmovníky a napěchovat sklenice zelím. Od časů našich předků se toho zase tak moc nezměnilo. Chceme si udržet pevné zdraví i dobrou mysl a k tomu vám tím nejpříjemnějším způsobem pomůže vytváření hezkých věcí a péče o přívětivou domácnost.

Kdybyste cokoli potřebovali z našeho podzimního e-shopu, s potěšením vám vše zabalíme a pošleme nejkratší cestou domů.

Procházky do kraje napovídají, že se dá ledacos sklidit ku prospěchu našeho zdraví. Využijte všeho, co příroda nabízí a nasbírejte si například zrající šípky a hloh. Přidáte-li do aranžmá ještě vřes, barevné ladění dokončete trochou přírodního mechu, který syté barvy osvěží od oddělí od sebe. Když používám přírodniny na věnec, snažím se využít takové, které vypadají úhledně i potom, co zaschnou. Všechny zmíněné rostlinky vám budou dělat radost klidně až do Vánoc.

Svícen z obyčejné zavařovací sklenice a nasušených kvítků hortenzie vypadá zranitelně, ale můžete s ním zcela běžně manipulovat.  Křehké kvítky přilepíte pomocí lepidla tak, že se stanou součástí povrchu sklenice. Až vás dekor omrzí, jednoduše ho necháte odmočit a smyjete ho. Podobně si odekorujte třeba skleněnou lampu nebo vázu. Zkrášlené výrobky vám budou přinášet radost po dlouhou dobu.

Že se dá tvořit z jakéhokoli materiálu dokazuje i veselé pečení houbiček ze sněhového těsta. Určitě vám také každou chvíli zbydou bílky od vaření. Než byste je nechali zkazit, raději je zamrazte, anebo si s dětmi připravte trochu zábavy v kuchyni. Vytvořit houby připomínající žampiony je docela snadné a vůbec se nemusíte trápit tím, jsou-li tvary všelijak šišaté. Jakmile se kloboučky a nožky spojí do jednoho celku, dostanou téměř věrohodný tvar. Nakonec přidejte trochu hořké čokolády, aby vyvážila sladkost pusinek.

Misky, velké dekorační talíře, ale také nevyužitý etažér lze naplnit přírodninami až po okraj. Dejte jim řád například pomocí věnečku smotaného z lýka, a pak jen vyměňujte uvadlé části rostlin. Upřednostněte rostliny, které hezky uschnou, jako jsou kvítky hortenzií, plody šípků a jeřabin, slaměnky, statice, nevěstin závoj apod. Aranžmá umístěte doprostřed stolu a nahraďte jím vázu s řezanými květinami. Je to vítaná změna.

Asi jen jednu minutku budete potřebovat k skládání ubrousku, který je na fotografii. Ubrousky ke stolování patří, a i když máte v rukávu jejich složitější úpravy, každý den na ně nezbývá čas. Pro dny všední si vyzkoušejte jednoduchý nápad, kterým stůl hezky ožije. Sladíte-li ubrousky s nádobím, vytvoříte pěkný celek pro chvíle, které trávíte s rodinou u stolu. Velký výběr jídelních souprav i příborů naleznete ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.