DESATERO PRO ÚTULNÝ BALKON

ČAJE PRO ZDRAVÍ I DOBROU NÁLADU
25.5.2021
PTÁKOVINY PRO DLOUHOU CHVÍLI
27.5.2021

Tak, jako je celý domov zosobněním vašeho vkusu a potřeb, ve stejném duchu si zabydlete svůj balkon. 

Tohle místo je navíc lidem na očích, takže o balkon pečujte, protože přináší radost vám i svému okolí. Domy jsou díky udržovaným balkonům hezčí a ulice útulnější. 

Majitelé balkonů a teras měli v uplynulém roce možnost ocenit každý cenný centimetr, který je přibližoval k přírodě a čerstvému vzduchu. Balkon, byť sebemenší, znamená rozšíření obytného interiéru příjemně sloužícího k relaxaci i psychické pohodě. Je to místo vybízející k pěstování rostlin, k posezení s přáteli. Načerpejte zde energii, kterou potřebujete do dalšího dne.

18891_17200045_cool-stool_7194_e_z2

MINIMUM PROSTORU

maximum pohodlí

Jakkoli máte velký balkon, vždycky od něj budete chtít víc - víc prostoru kolem sebe, další místo pro květiny, pro větší stůl atd. Jsme zvyklí mít kolem sebe řadu věcí. Prožijte však zde jeden pohodový večer, a zjistíte, že minimalizmus není jen slovo. K radosti potřebujete jen místo k sezení, odkládací místo na dobroty, teplý pléd a někoho vedle sebe...

DESATERO PRO BALKONOVÉ POHODLÍ

  1. Nábytek, který si pořizujete, by měl být skladný, v případě malého prostoru skládací, aby vám zbylo místo na práci - například na přesazování domácí zeleně. Pokud máte nekrytý balkon, pak je vhodné, aby nábytek odolával změnám počasí. Bez problémů se s tím vypořádá kvalitní plasty nebo venkovní kovový nábytek.
  2. Pěstování rostlin přizpůsobte prostoru. Někdo dá přednost hrnkovým rostlinám, jiný zase truhlíkům. Pokud často odjíždíte, pořiďte si samozavlažovací truhlíky, které se postarají o to, aby vás květiny přivítaly v dobré kondici.
  3. Na větší balkon s bujnou vegetací si nechte vyvést kohoutek s vodou. Můžete na něj připojit hadici a usnadnit si tak zalévání.
  4. Milujete-li rýpání v hlíně, vybudujte si na místě malý úložný prostor pro zahradnické náčiní a pracovní obuv, třeba pro sympatické dřeváky. Na terasy je ideální umístit zahradní úložný box (viz hlavní foto), do něhož lze zabudovat příčku pro odlišné využití místa.
  5. Při zařizování začněte od podlahy. Měla by být hladká, aby šla dobře uklízet. Pro zútulnění použijte rozměrné rohožky, umělý travní nebo venkovní koberec.
  6. Přejete-li si mít soukromí, k vyplnění zábradlí využijte přírodní rohože či praktické zástěny z odolného PVC. Na menších balkonech vytvoří příjemnou zelenou clonu rostliny zasazené do květináčů na zábradlí. Krásně se za ně schováte.
  7. Pro malé děti je zahradničení skvělou zábavou. Pomozte jim vypěstovat rostlinu ze semínek, nebo je nechte pečovat o sazenice jahod - např. jahodník měsíční (Rujana) nevytváří odnože a rodí hned v prvním roce a to od června do zámrazu. Takto si děti vypěstují první opravdovou úrodu.
  8. Pořiďte si rozměrný servírovací tác. Není příjemné běhat pro každou sklenku a ubrousek. Můžete zvolit i variantu, kdy je tác součástí stolku a tvoří jeho odkládací desku. 
  9. Plédy, deky, polstrované sedáky - to vše budete potřebovat pro pohodlí a zateplení, abyste mohli pobývat venku i při méně příznivém počasí. Veškerá péče, kterou se obklopíte, bude fungovat téměř terapeuticky.
  10. Vybavte si balkon pro posezení ve večerních hodinách. Naplánujte si svůj prostor tak, aby vyhovoval vašemu životnímu rytmu. Můžete zde mít decentní osvětlení - pozor, zda nerušíte sousedy - a využít efektních lamp na solární energii. Nezapomeňte se také vybavit lampami proti hmyzím útokům. Na svém balkoně si vychutnejte bezezbytku radostné chvíle i odpočinek.

VEŠKERÉ VYBAVENÍ NABÍZÍME NA e-shopu decoDoma.

16861_86580001_xl-balkon_eshop_z2

VYŽADUJETE SOUKROMÍ?

pořiďte si atraktivní zástěnu

Krycí zástěny z odolného PVC jsou řešením, kdy se chcete před zraky okolí zcela izolovat. Dekory s různými typy kamenných obkladů nebo se zelení vám poskytnou ničím nerušenou relaxaci, třeba při slunění. Plachty jsou vybaveny kovovými oky s vodicím lankem pro snadné upevnění. Oka jsou umístěna ve 20 cm vzdálenosti od sebe. Instalace je velmi jednoduchá, stačí jen provléknout lanko přes zábradlí do jednotlivých oček. Plachta odolá povětrnostním vlivům, takže ji lze ponechat nainstalovanou celoročně. Využijte ji také ve volném prostoru zahrady, kde s ní můžete přikrýt hromadu dřeva, ohraničit kompost, apod.

BALKONOVÁ ZÁSTĚNA KAMENY, 85 × 500 cm 

18692_vykryt_e_z1 (1)

ÚSPORNÝ NÁBYTEK

s vlastnostmi odolávajícími povětrnostním vlivům

Na trhu je dostatek kvalitního venkovního nábytku, z něhož si určitě vyberete co do proporcí, tak i udržitelnosti povrchů. Péče o  balkon by vás neměla příliš zatěžovat. Je to sice další místo k užívání, ale mělo by být pohodlným útočištěm kdykoli nachystaným pro relaxaci. Je mnoho způsobů, jak prostor získá na přitažlivosti. Můžete natřít starší kousky nábytku do pastelových barev a nechat je tu zestárnout, anebo si pořiďte lehký kovový nábytek, nebo nábytek z umělého ratanu, který je prakticky nezničitelný. Více se o údržbě povrchů dozvíte z dalšího článku.

BALKONOVÝ SET NINA, 3 díly

18625_1909753025_3_e_z3

ELEGANTNÍ TRUHLÍKY

pro sezonní proměny

Samozavlažovací truhlíky patří k úžasným vymoženostem. Můžete si dovolit své zelené kamarády opustit, aniž by jim ublížilo sucho. Další šikovnou vychytávkou jsou truhlíky na zábradlí, které mají těžiště po obou stranách, takže nehrozí jejich převrácení. Využijete je na kulatá i hranatá zábradlí o maximálním průměru 6,5 cm. Oproti závěsným truhlíkům již nepotřebují žádné další uchycení a lze je tedy libovolně přemísťovat. Zemina i rostliny vytvoří další zátěž, která truhlíkům dodá bezpečnost. Truhlíky jsou ideální pro pěstování převislých rostlin, jahod, bylin i letniček, které častěji mění své působiště. Na podzim a v zimě je využijete i pro sezonní proměny s dekoracemi. Květináče jsou k dostání v 5 barevných variacích.

SAMOZAVLAŽOVACÍ TRUHLÍK BERBERIS, 30 × 24 × 26 cm

54946_r81697001vl_1_e_z1

PŘECHODOVÁ ZÓNA

na balkony a terasy

Hotová voálová záclona vytvoří příjemný přechod mezi vnitřním prostorem a balkonem, který je v podstatě další místností vašeho bytu. Pohled do interiéru tak lehce zastíníte před zvědavými pohledy, ale obě místa příjemně propojíte. Zavěšení pomocí efektních narážecích kroužků, vyřeší na zácloně pravidelné naaranžování. Záclony na francouzská okna nabízíme v několika rozměrech.

ZÁCLONA MONNA XXL, 300 × 280 cm, 100% polyester

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.