DEKORAČNÍ KOULE

OSPALÁ SNÍDANĚ
26.2.2016
KDYŽ SE ŘEKNE RETRO II
1.3.2016

Plastová koule květu česneku mě okamžitě inspirovala. Koule se nám totiž koulejí v domácnosti leckde. A když jsem tak o tom začala přemýšlet, zjistila jsem, že je to nadmíru oblíbený dekorační prvek.

Neuvědomuji si, že bych si koule nějak cíleně pořizovala. Přesto jsou tu kolem mě – keramické, malované i z přírodnin. Také obchody jsou jich plné. Koupíte dekorační kulaté svícny, koule z keramiky i pálené hlíny, z ratanu i papírových květů, skleněná těžítka, koule umotané z drátu i propletené z vinné révy, voňavé voskové svíčky. Můžete dokonce pěstovat koule v květináčích; jistě znáte pečlivě sestříhaný buxus (zimostráz), nebo si vytvořte nádherné koule ze sušeného vřesu.

Koule se kladou do květináčů, věší se do prostoru, nechávají se potulovat po dekoračních talířích. Jak se mi tak hezky koulí životem, zachtělo se mi nějak využít zmíněný květ česneku. Jen tak mimoděk vznikl vtipný odkladač na vzkazy, cedulky a vizitky u vchodových dveří. Hlavně, aby tam byly jen radostné zprávy!

 

 

Snad vyhledáváme koule pro jejich absolutní dokonalost; už od věků jsou pro nás symbolem magie a tajemství. Křišťálové koule nás okouzlují v pohádkách a mnozí si vzpomínáme na dětství, kdy jsme snili o příchodu Vánoc nad skleněnou koulí, ve které se snášel třpytivý sníh. Možná se dáte zlákat a nějakou kouli si pořídíte. Proč? Ani nevím. Prostě jen pro jejich krásu. Na závěr ještě přidávám trendovou ukázku společenského koulení. Vyberte si…

koule_vyrez

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.