DÁRKOVÝ HRNEK LUČNÍ KVÍTÍ + BYLINKOVÝ ČAJ

4x LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ NASLANO
20.7.2021
ZE SLADKÝCH MERUNĚK II
26.7.2021

Hledáte pěkné letní dárky? Vyberte si u nás zboží, které za vámi doputuje adjustované v dárkových obalech. Například letní hrnek na bylinkové čaje naleznete uschovaný v kulaté, shodně potištěné dárkové krabici.

Co jiného bych vám do hrnečku připravila, než voňavý bylinkový čaj? Tady je, plný sušených nebo čerstvých bylin, podle toho, jak vám příroda nebo sezona umožní.

Před časem jsem psala o rostlinných nemlékách, pro něž je označení mléko samozřejmě nesprávné, protože s živočišným mlékem nemají nic společného - a jsem zamotaná v názvosloví opět až po uši. Stejné je to totiž s pampeliškovým medem, který ve skutečnosti medem není, no a teď tu mám čaj, jenomže čaj vznikne pouze vylouhováním lístků čajovníku; takže, jak je to v případě bylin?

Dosud jsem se nesetkala s nikým, kdo by označení bylinkových čajů zpochybnil, takže ho budu považovat za obecně platný termín, a budu nadále mluvit o bylinkových čajích v souvislosti s výluhy ze zdraví prospěšných bylin. A to ať už se jedná o vzácný heřmánek, lipový květ, černý bez, šípek nebo třapatku. Určitě je máte rádi a dobře víte, na co je kopřiva nebo kam s levandulovými květy. Uvařte si tedy typicky letní čaj z máty a bezového květu, který vám zachutná vychlazený, a můžete si ho občas v horku uvařit na žízeň.

 

V galerii pod článkem naleznete veselé dárky pro muže, ženy i děti, všechny v dárkovém podání. Možná vám vytrhnou trn z paty při hledání nápadů, co komu koupit k letním oslavám. Mnohem více naleznete na www. decoDoma.cz.

Příprava: 30 minut + chlazení * Získáte: 2 hrnky o objemu 250 ml

  • 2 lžičky kvítků bezu černého, čerstvého nebo sušeného
  • ¼ lžičky levandulových květů, čerstvých nebo sušených
  • 1 lžička šalvěje lékařské, sušené
  • 2 lžičky máty, čerstvé a nakrájené na kousíčky
  • 500 ml pramenité vody, používám kojeneckou
  • špetka kardamomu, mletého
  • 2 plátky citronu, bio

1. Čajovou konvici vypařte horkou vodou a naplňte ji veškerými ingrediencemi kromě kardamomu a citronu.

2. Mezitím přiveďte 500 ml vody k bodu varu a zalijte s ní bylinky v konvici. Zavřete ji víčkem a vše nechte 25 minut louhovat.

3. Poté čaj slijte přes husté sítko, přidejte kardamom, plátky citronu a dejte ho vychladit.

4. Vychlazený nápoj rozdělte do 2 hrnků a přidejte snítku máty nebo levandule.

POZN.: Preferujete-li sladký nápoj, zamíchejte do něj 1-2 lžičky bezového sirupu a kostku ledu.

Půvabný hrnek už se těší na svůj - tentokrát chladivý obsah. Čaj má ve výsledku typicky bylinnou chuť. Veškeré bylinky můžete použít čerstvé nebo v průběhu roku sušené. Když mi některé schází, obvykle nakoupím v lékárně. V popředí je mletý kardamom, který mi v kuchyni málokdy chybí. Je to takový příbuzný zázvoru a jeho silice připomínají příjemnou aromatickou vůni s citronovým nádechem. Chutná kořenitě a nasládle, a pro jeho ochranné látky si ho přidávám i do kávy.

Vylouhovaný nápoj scedím a dochutím. Ještě ho dám pořádně vychladit. Pokud vám připadá, že se bylinky louhovaly moc dlouho, je to proto, že podáváte-li čaje chlazené, jejich chuť se oproti horkému nápoji umírní. Je třeba nechat přírodu působit trochu déle.

Ledové nápoje podáváme spíše ve sklenicích, ale bylinkový hrnek tomuto letnímu čaji sluší. Přiznávám se, že si do něj přidávám kapku bezového sirupu, který na jaře pravidelně vyrábím, ale dá se koupit i hotový. Nápoj je voňavější a příjemnější. Mějte krásné léto!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.