DÁRKOVÉ ZAVAŘOVAČKY + HROZNY VE VÍNĚ

NAPÍNAVÉ PROMĚNY SEDAČEK
1.9.2019
4 TIPY NA DRŮBEŽÍ SPECIALITY
3.9.2019

Zavařovací sezona je v plném proudu, a nabírá na síle. Tentokrát zůstaňme u ovoce, protože dozrává rychleji a kazí se. Zakonzervujte ho pod víčky.

Připomínám, že je nejvyšší čas založit dárky ze spíže. Ono je to tak, že když jednou rozdáte pár dobrot ze svých zásob - nejlépe hned s recepty, abyste po jejich ochutnání nebyli upomínáni, nějak se samo sebou očekává, že nadělíte zas. Vzájemná radost je nezměrná, když v této činnosti budete pokračovat.

Na našem e-shopu jsem objevila sklenice, které mají přímo dárková víčka. To znamená, že na nich jsou předepsané linky, do nichž lze vepsat pár slov. Myslím, že je to perfektní návod na sympatický osobní dárek. Vedle nich ale objevíte i jiné zavařovačky, s obrázky i bez, nebo si můžete dokoupit krásně barevná víčka na stávající sklenice s ovocnými potisky. A úplně nejvolnější ruce budete mít se sadami popisovacích samolepek, kde nejste limitovaní obrázky ovoce na sklenicích, přitom si ty své ozdobíte. V krabičce jich dostanete necelou stovku, a to už vystačí na pořádné zavařování!

Podobnou výbavu máme samozřejmě i na zeleninu, ale o té zase příště; chystám vám lahůdkovou čalamádu...

Příprava: 45 minut i s vařením * Získáte: 4-5 menších sklenic

   1 kg bílých hroznů, nejlépe bez semínek
   1 dl kvalitního bílého vína
   0,5 kg krupicového cukru
   1 balení Želírky (Benkor, bez konzervačních přípravků)
   šťáva z poloviny velkého citronu
 
1. Oprané hroznové víno odvážíme, kuličky rozpůlíme (pokud je to nutné, každou kuličku zbavíme semínek) a vložíme do silnostěnného kastrolu. Zalijeme vínem a na mírném ohni necháme rozvařit.
 
2. Když víno povolí, přidáme cukr smíchaný s Želírkou, a za stálého míchání směs dokonale rozpustíme. Přivedeme do varu a vaříme celkem 5-6 minut. Pak plamen stáhneme, přidáme vymačkanou šťávu z půlky citronu, promícháme a vypneme.
 
3. Marmeládu nalijeme do sterilovaných, dosud teplých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a vlažné sklenice převrátíme zpět.

Marmeláda z vína je lahůdkovou záležitostí. Kousky kuliček tonou v průhledném želé z bílého vína a cukru, ale ve výsledku vás neobtěžují přílišnou sladkostí. Ranní toust, na němž se rozpouští máslo s kopečkem světlounké marmelády, je vskutku radostným soustem. Zvlášť, je-li předzvěstí volného dne. Stojí zato si pro takovou chvíli marmeládu schovat (pokud možno na nejvyšší poličce špajzu). Možná se děsíte, že při zpracování každou kuličku půlím - nemusíte to dělat. Máte-li víno bez semen, pak stačí kuličky v kastrolu jen trochu pomačkat. S půlením si dávám práci, když víno semínka obsahuje, nebo když koupím hrozny s hodně velkými plody.

K této sadě sklenic patří speciální víčka a předepsaným textem (zvětšete si obrázek) k němuž lze připsat krátké sdělení - například název marmelády, nebo také věnování, komu je určena. Zkoušela jsem psát permanentním fixem Centropen. Po kratičké chvíli písmena držela a nerozmazala se. Pro jistotu jsem ještě udělala zkoušku mytí druhý den. Písmenka drží, jen po silném drhnutí blednou, ale to už bude snědeno.

Udělejte někomu blízkému radost!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.