DÁRKOVÁ MÝDLA Z DOMÁCÍ DÍLNY

ČERVENÁ V BYTĚ V PODOBĚ LETNÍCH MÁKŮ
4.8.2021
ZAPRÁŠENÉ LEVANDULOVÉ SUŠENKY ANEB PEČENÍ S AMONIEM
9.8.2021

Radost z kostky mýdla je neskutečně uspokojující. Když pro vás někdo mýdlo dokonce i vyrobí, pak je to radost na druhou. Přitom se vůbec nemusí jednat o složitý proces.

Ani jsem netušila, jak půvabný materiál budu zpracovávat v souvislosti s mýdlem. Pro voňavá mýdla mám velkou slabost a hájím je, i když v domácím sprchovém koutu pořádně ulpívají na skle. Raději tabule skla čistím, než bych se zbavila bublinek a vůně napěněné kostky mýdla. Tekutá mýdla se chovají spořádaněji, krásně se spláchnou, ale co naplat, patřím ke generaci, která se rozzářila nad kazetou mýdel k MDŽ :o)

Výroba mýdla je spojená s chemikáliemi, s nimiž si úplně nerozumím. Docela dost mě odstrašuje použití louhu, i když jsem to v minulosti statečně absolvovala a nic se nikomu přítomnému nestalo; nicméně nabízím pohodové tvoření mýdel pro začátečníky, kteří nebudou vystaveni žádnému nebezpečí. K vytvarování dárkových mýdel totiž můžete využít glycerinovou hmotu určenou k odlévání mýdla, kterou si zakoupíte, anebo ještě jednodušeji rozstrouhané kvalitní mýdlo, jako jsem to učinila já, které jsem  smíchala s ingrediencemi, o něž jsem ho chtěla obohatit. Možná vám to připadá zbytečné, když se dnes dá koupit spousta krásných kosmetických dárků, ale mýdlo věnované od srdce, třeba s peelingovými vlastnostmi nebo s vůní, která je příjemná obdarovanému, bude jen a jen vaším upřímným počinem.

WINNI´S marseillské mýdlo tuhé, 250 g

Marseillské mýdlo Winni’s je čistě rostlinného původu a můžete ho využít jak pro ruční praní jemného prádla, tak i pro každodenní osobní hygienu. Díky vysokému obsahu rostlinných mastných kyselin je obzvláště vhodné  pro citlivou pokožku. Po použití zanechává pleť jemnou a příjemně provoněnou esenciálním olejem z citronely. Výrobek je plně biologicky rozložitelný v přírodě a splňuje parametry vegan produktu. 

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU DÁRKOVÝCH MÝDEL

Pracovala jsem s jemným marseillským mýdlem Winni‘s (viz výše) z naší EkoDrogerie a se základním receptem, který jsem pak obohatila o různé přísady. Určitě vás inspirace povede dalším směrem, ale pro první vyzkoušení doporučuji levanduli, která právě dozrává a je nejdostupnější. Pořízení všech možných ingrediencí je poměrně nákladné, ale úplně postačí, když vyrobíte základ mýdla podle levandulového receptu a pouze pro jeho dokončení přidáte kávu nebo lístky pelargonie, růží apod. 

Pro výrobu peelingového mýdla si připravte:

Ještě si připravte silikonové formičky na muffiny nebo formičky na tartaletky. Ty je třeba velmi mírně vymazat kokosovým olejem, který je bílý a mýdlo ve výsledné fázi nezabarví. Potom si připravte dva kastrolky pro vodní lázeň a můžeme začít.

MÝDLOVOU HMOTU ROZSTROUHEJTE... 

1. Mýdlo nahrubo nastrouhejte a přesuňte do kastrolku se silným dnem. Vložte ho do vodní lázně zahřáté na 100 °C. Postupně začněte opatrně přilívat ½ l vody, až začne vznikat hustá kaše. Mějte přichystané všechny ingredience a přidejte nahrubo namleté vločky, jíl, 1 lžíci zvoleného oleje a peelingovou složku. Rychle vše spojte do hladké kašovité hmoty a odstavte.

2. Do trošku zchladlé mýdlové hmoty přidejte 10 kapek esenciálního oleje, promíchejte a hmotu pomocí naběračky přesuňte do mírně vymazaných formiček. Pracujte rychle, protože hmota začne ihned tuhnout.

... A PŘIDEJTE SVÉ OBLÍBENÉ INGREDIENCE

Do zpevněného povrchu přidejte konečnou přísadu pro dozdobení - může to být kávový lógr, sušené květy, pomerančová kůra apod. Jemně ji vtlačte do povrchu, aby se částečky zachytily a později neopadávaly.

3. Formičky s mýdly dejte na rovný tác a nechte je 1-2 dny tuhnout na chladnějším místě. Do lednice je však nedávejte, protože by se mýdla začala rychle sesychat.  Poté mýdla vyloupněte z formiček a nechte je zhruba týden volně sušit na vzduchu.

005vyrez

MÝDLA VYTVAROVANÁ POMOCÍ FORMIČEK NA MUFFINY A NA CUKRÁŘSKÉ KOŠÍČKY

Mýdla se ze silikonových formiček krásně vyloupnou. Z kovové formičky na bábovky (vlevo dole) to šlo také, ale za pobídky ostrého nože. Dejte pozor, abyste ve formičkách neměli příliš mnoho oleje. Usadil by se v drobných reliéfech a mýdlo by se vám neodlilo jak si přejete. Mýdélka  nakonec zabalte do hedvábného papíru, nebo využijte papírové sukýnky na muffiny. 

Pokud si na malá mýdla ušijete transparentní sáčky, vznikne půvabná vonička do prádla, která pokaždé zavoní čistotou, kdykoli otevřete skříň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.