BONBONIÉRA PRO MAMINKY

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO BÝKA
3.5.2016
LOKŠE + VIDEO
5.5.2016

ornament_01

V neděli slavíme Den matek. Je nejvyšší čas zamyslet se nad nějakou milou drobností. Zaběhnout do obchodu pro bonboniéru nedá žádnou práci. Jenomže šikovné ruce dokážou mnohem víc.

Můžete si připravit dárek – doslova od A do Z. Pokusila jsem se o dárkovou krabičku, kterou jsem naplnila sladkými mandlovými písmenky. Měla jsem k dispozici silikonovou formu s abecedou. Je vhodná nejen pro zpracování marcipánového těsta, ale stejně tak v ní odlijete čokoládu, napečete slané sušenky nebo si vyrobíte elegantní ledová písmena do letních nápojů. Dokonce jsem v ní odlévala i sádru a s písmenky si doteď píšeme vzkazy po studiu.

ornament_02
abc2

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA MANDLOVÁ PÍSMENA

Silikonovu formu je vhodné mírně vystříkat olejem ve spreji. Skutečně jen trošku, pak přebytek oleje vysajte kuchyňským ubrouskem. Ne vždy je to nutné, ale každý marcipán se chová jinak. Také je možné formu poprášit kukuřičným škrobem. Připravte si:

  • silikonovou formu s abecedou
  • 2 balíčky marcipánové plastelíny se 6 odstíny
  • lžičku jako hladítko, příp. cukrářskou špachtli
  • kuchyňský olej ve spreji

Hromádka písmenek vypadá pěkně, pracujete-li s několika odstíny marcipánu. Můžete si připravit vlastní mandlovou hmotu, pak ji rozdělit na kousky a každou část obarvit jinou potravinářskou barvou. Ale je to spousta práce; potřebujete-li jen pár písmenek na dort, případně do malé krabičky, využijte marcipánovou plastelínu. V balíčku naleznete šest odstínů a na bonboniéru budete potřebovat dvě balení. Marcipán natlačte do formy, pomocí malé lžičky povrch uhlaďte a formu dejte zhruba na hodinu do mrazničky. Pak lokálně zatlačte do rubu formy a písmenka opatrně vytlačte jedno po druhém. Nechte je oschnout na rovném povrchu a mezitím si vyrobte krabičku.

abc1

JEDNODUŠE RECYKLOVANÁ KRABIČKA

Určitě to znáte. Občas si přinesete z obchodu potravinu, po které zůstane pěkná plastová krabička. Pokud vám jí bylo líto vyhodit, teď se bude hodit. Ta moje byla od zmrzliny. Připravte si:

  • arch pěkného potištěného kartonu
  • arch morušového nebo kousek hedvábného papíru
  • malou oválovou krabičku
  • nůžky
  • lepicí pásku
  • kousek široké saténové stuhy
  • sáček z celofánu, do kterého se vejde krabička

Z kartonu vystřihněte dva pruhy – vnější podle výšky krabičky a vnitřní o 1 cm vyšší. Pak obkreslete oválové dno a vystřihněte ho o pár milimetrů menší. První pruh vytvoří plášť krabičky. Stočte ho kolem dokola (musí těsně přiléhat), z rubu slepte a navlékněte na krabičku. Vnitřní ovál vytvořte stejně, spoj ponechejte na vnější straně. Dovnitř krabičky vložte oválové dno. Okraj obtočte stuhou (můžete ji bodově přichytit aranžérskou gumou) a zavažte na mašličku. Na dno krabičky namačkejte kousek morušového nebo hedvábného papíru a na něj naaranžujte marcipánová písmenka. Celek zavažte do celofánového sáčku.

abc3

TIP NAVÍC

K malé pozornosti přidejte kytičku, věnování na kartičce, nebo napečte maminčiny oblíbené sušenky, které lze dozdobit zhotovenými písmenky. Reliéf na sušence jsem vytvořila pomocí speciálního válečku na potahovací hmoty. Je to další tip na efektní zdobení slavnostních dortů a cukroví.

Užijte si rodinný víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.