CUKETOVÉ ROLKY V BYLINKOVÉM OLEJI

NOVÝ PODZIMNÍ KATALOG PŘEDSTAVUJE POHODLÍ
29.8.2018
NEZBYTNÁ VÝBAVA NA ÚKLID ZAHRÁDKY
3.9.2018

Máte nadbytek cuket? Pak posbírejte mladé, středně velké kousky a naložte je společně s balkánským sýrem do ochuceného oleje. Tenhle předkrm totiž stojí zato.

Na první pohled to vypadá, že nad nakládáním strávíte spoustu času, ale není to tak. Za půl hodiny máte dvě sklenice naložené. Jsou to stejné sklenice, do kterých jsem nedávno dělala hruškový džem. Nevím, ale možná zelenině sluší ještě trochu víc.

Dózy s klipovým uzávěrem perfektně těsní a můžete je mít v objemu 0,5 nebo 1 litr. Hodí se k nakládání hermelínu, ovoce do rumu, k uložení suchých potravin, protože je ochrání před potravinovými moly. Barevná víčka jsou dekorativní, takže ve sklenicích můžete servírovat přímo na stůl. 

004

CUKETOVÉ ROLKY SE SÝREM

Příprava: 35 minut

Na 1 půllitrovou sklenici

  • 2 středně velké cukety
  • 150 g měkkého balkánského sýra
  • 1 červená paprika

Na nálev

  • 200 ml slunečnicového oleje, příp. směs s olivovým olejem
  • 3 stroužky česneku, rozmělněné
  • 1 lžička růžového pepře
  • 1-2 chilli papričky
  • snítky čerstvého tymiánu, příp. sušený
  • velká hrst bazalky

Pomůcky

  • plochá škrabka
  • párátka

1. Z dobře omytých cuket podélně nakrájejte tak široké ploché proužky (viz fotografie), jak vám škrabka dovolí. Vnitřní část cuket spotřebujte jiným způsobem. Balkán nakrájejte na přibližně stejně široké špalíky o základně 1 × 1 cm. Papriku nakrájejte na slabé proužky.

2. Sýr a papriku zabalte do proužku cukety a roládku propíchněte zkráceným párátkem. 

3. Mezitím vlijte olej do kastrůlku a zahřejte ho. Musí být horký, ale nepřežeňte to; olej by mohl prskat a poranit vás. Nalijte ho trochu do sklenice, přidejte rozmělněný česnek, růžový pepř, chilli papričku a hodně nasekané bazalky. Vše zamíchejte. Pomocí vidliček začněte rolky skládat dovnitř.

4. Sklenici rychle zaplňte a ihned dolijte horký olej. Nahoru přidejte chilli papričku a čerstvé snítky tymiánu. Sklenici uzavřete víčkem s gumovým těsněním a zajistěte klipovým uzávěrem. Na chvíli ji obraťte, aby se bylinky trošku dostaly mezi rolky.

Sklenici nechte týden v chladničce a poté sýr podávejte s čerstvě opečenou bagetkou.

Tahle škrabka je na jemné plátky z cuket naprosto ideální. Pokud máte cukety pěkně rovné, půjde to ještě lépe. Zbývající části spotřebujte do salátu nebo je přidejte k bramborákovému těstu. K nakládání dávám přednost směsi olivového a slunečnicového oleje, ale udělejte to tak, jak vám to chutná. V kombinaci se tu potkává slaný sýr, křehká zelenina, pálivost papriček, česnek, výrazná chuť bylinek a sladkost růžového pepře. Výsledek je jemný a vyvážený.

Z neoloupané cukety vytvořte pomocí škrabky plátky a do každého zabalte kousek sýra a proužek papriky. Roládky zajistěte párátkem, ale vyčnívající konec ulomte, jinak se kousky budou špatně skládat do sklenice. Vkládejte je do nízké hladiny horkého oleje s rozmíchanými bylinkami - ovšem pozor na prsty. Nakonec dolijte zbytek, přidejte pár snítek tymiánu a dózu uzavřete. Naložená cuketa zůstane po týdnu v oleji stále ještě křupavá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.