ČTYŘZRNNÝ ŠPALDOVÝ CHLÉB

GULÁŠ SE ŠVESTKAMI A PERNÍKOVOU OMÁČKOU
21.2.2019
JAK PŘILÁKAT JARO DOMŮ
26.2.2019

Asi se shodneme na tom, že není nad to, namazat si čerstvý krajíc chleba. Třeba plný semínek, ovesných vloček a celozrnné mouky, patřící k těm zdravějším variantám. Výborně se hodí na obložené jarní sendviče.

Název - čtyřzrnný špaldový chléb - je trochu o zlomení jazyka (napadlo mě to v souvislosti s tím, že jsem právě měla doma návštěvu ze Skotska), ale s tímhle receptem se posunu spíš do Austrálie. A to proto, že autorka, coby pekařská expertka, je zárukou perfektního pečení. Receptů na čtyřzrnný bochník jsem vyzkoušela celou řadu. Nemohu říct, že by některý nefungoval, nebo nebyl dobrý, ale tento chléb se u nás doma usalašil okamžitě, a chutnal nejvíc.

Když se pustíte do celozrnného chleba, samozřejmě se nemusíte držet jen této skladby ingrediencí, ale směs ovesných vloček, slunečnicových, sezamových a lněných semínek zkrátka patří k ustálené tradici. Výsledkem je jednoduchý drožďový chléb, který lze upéct kdykoli vás napadne. Jeho příprava je o to snadnější, že si druhé kynutí odbude přímo v chlebové formě a dále se už o všechno postará horká trouba.

Jakmile chléb vypadne s žuchnutím ven, je jen na vás, jak dlouho vydržíte chodit okolo, než se do něj pustíte. Necháte-li bochník spořádaně vychladnout, těšte se na úhledné krajíčky, které jsou výtečné s měkkým sýrem a čerstvou jarní zeleninou.

001

ČTYŘZRNNÝ ŠPALDOVÝ CHLÉB

Podle Anneky Manning

Příprava: 35 minut + kynutí a pečení * Získáte: bochník vážící něco přes 1 kg

  • 480 g celozrnné špaldové mouky, trocha na pomoučení
  • 1 sáček sušeného droždí, 7 g
  • 2 čajové lžičky soli
  • 8 lžic ovesných vloček, nemletých
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 350 ml vlažné vody
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje, trocha na vymazání formy

1. Do robotu nebo do větší mísy dejte veškeré suché ingredience a dobře je promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek.

2. Smíchejte vlažnou vodu, med a olivový olej, a přilijte k suché směsi. Vypracujte vláčné měkké těsto. Kouli přesuňte na pomoučený vál a pořádně se do těsta opřete. Zpracujte ho, nejméně po dobu 6-7 minut, až bude tak pružné, že se po vytvoření důlku opět vrátí do původního tvaru.

3. Mísu vytřete olivovým olejem, těsto vložte dovnitř a koulejte s ním, až se obalí olejem. Pak mísu přikryjte potravinovou fólií a postavte na teplé místo bez průvanu. Těsto nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 1 hodinu.

4. Formu na chléb vymažte olejem a celou poprašte moukou. Vykynuté těsto přesuňte na vál, zploštěte ho a hněťte ještě 2-4 minuty. Vytvarujte šišku a vložte ji do připravené formy. Přikryjte ji utěrkou a nechte na teplém místě kynout nejméně ¾ hodiny. Před koncem kynutí zapněte troubu na 220 °C.

5. Když těsto krásně vyběhne z formy a zakulatí se, poprašte bochník moukou a velmi ostrým nožem povrch libovolně prořízněte. Zářezy by měly být asi 1 cm hluboké. Chléb vložte do trouby a pečte 35 minut.

Upečený bochník nechte 5 minut v klidu, pak ho vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Bochník by měl mít vypečenou kůrčičku a po zaklepání zdola se ozvat dutě.

Ovesné vločky (zleva) sezam, slunečnice a lněné semínko, tvoří základní suroviny, které jsem dala do chleba. Můžete přidat i lžíci nemletého máku nebo chia semínka. V tomto množství ještě nenadělají v receptu problém s poměry ingrediencí. Když pracuji s hrnkovým nebo lžícovým odměřováním, vždy používám kalibrované odměrky. Alespoň do té doby, než si recept důkladně osvojím. Pak mám jistotu, že mi suroviny vytvoří správně vláčné těsto. První kynutí se odbude v míse, kterou je třeba vymazat olivovým olejem. Počítejte s tím, že musí být dostatečně velká, aby vykynuté těsto mělo pod potravinovou fólií dostatek prostoru.

Druhé kynutí už probíhá přímo ve formě na chleba. Také tu je zapotřebí vytřít olejem, ale v tomto případě ji ještě rovnoměrně poprašte špaldovou moukou. Ne proto, že to forma potřebuje (má dokonale nepřilnavý povrch), ale proto, aby byl hotový chléb pomoučený. To máte určitě také rádi. Recept přesně odpovídá této formě na chléb, a takto nějak by vám mělo těsto vyběhnout ven. Ještě utvořte ostrým nožem do povrchu zářezy, a formu vložte do vyhřáté trouby.

Chlebová forma bývá o 2-3 cm širší, než třeba forma na biskupský chlebíček. Na sladké pečení ji ale užijete také. Bochník při pečení ještě trošku povyskočil, a po nakrojení už uvidíte voňavou střídku. Není porézní jako u kváskového chleba, díky celozrnné mouce je tmavší, ale nadýchaná a plná semínek. Chléb je nejchutnější v den, kdy jste ho upekli, ovšem ve vzduchotěsné nádobě vydrží bez obtíží tři dny. Jen pochopitelně ztratí svou křupavost. Nejlepší je ve spojení s nadýchaným čerstvým sýrem, vejci, křehkou zeleninou, bylinkami a sýry s modrou plísní.

Pokud si chléb chcete zamrazit, můžete ho nakrájet na jednotlivé krajíčky. V sáčcích vám vydrží až 2 měsíce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.