ČTVERO SUŠENEK JAKO TRÉNINK NA CUKROVÍ

Z POHÁDKY DO POHÁDKY ANEB INSPIRACE PRO JEŽÍŠKA
18.10.2016
DALŠÍ PORCE PODZIMNÍ INSPIRACE
20.10.2016

Patříte-li k lidem nasákavým vánoční atmosférou, pak už začínáte být trošku znepokojeni, jako já. Ne, že by vánoční duch někde poletoval, ale máme ho v sobě, a polehoučku se začíná klubat na povrch. Poznám to podle toho, že začnu myslet na pečení cukroví.

Nejsem zase tak výjimečný jedinec. Mám několik kamarádek, které mají v listopadu vzorně zabalené dárky pro celou rodinu (a to je za chvíli), a například Květa peče jedno kolo cukroví nanečisto, tedy dopředu, aby rodina mohla mlsat už od začátku prosince. Běžím tedy se svou troškou do mlýna a připomenu vám pár receptů na sušenky, které jsou u nás prověřené léty, a hodí se k napěchování do skleněných dóz a do plechových krabic. Vychutnejte si je k čaji i třeba ke grogu, když s vámi zatočí zima.

Není totiž od věci provětrat včas všechny pomůcky na velké vánoční pečení, i udělat si revizi formiček a seznam ingrediencí, které budete brzy potřebovat. Provoňte si domov skořicí a vanilkou už nyní. Možná si tak v sobě nastartujete tu nádhernou atmosféru konce roku.

1  Cookies z ovesných vloček mám hodně ráda. Sušenky jsou plné brusinek, čokoládových kousků, kokosu, zkrátka všeho, co rádi chroupete. Recept si můžete obměnit podle svých chutí. Nelepší na tom je, že těsto na sušenky umixujete a pak jen rozplácnete na plech. O zbytek se postará trouba. Nejvíce se hodí k čaji, k nějaké dobré voňavé směsi; k vylouhování vtipně poslouží plaváček Fred.

2  Embosované perníčky jsou takovou vylepšenou formou klasického perníku. Upečené těsto se musí trošku rozležet, takže perníčky je vhodné péct už teď. Je to správný start do pečicí sezony. Perník v mých představách ladí s podzimem. Barvou, vůní medu a skořice, a hlavně mu sluší všechny vykrojené tvary houbiček, lesních zvířátek, listů a stromků. Perníčky lze ještě tisícerým způsobem naparádit. V tomto případě jsem je potáhla cukrářskou hmotou, do které jsem vmáčkla dekorativní reliéf pomocí embosovacího válečku. Vylepšit si tak můžete jakékoli cukroví. Více informací o perníku naleznete zde.

3  Pokličky na hrnky s kávou jsem napekla z mandlového těsta. Je to klasicky dobré těsto, které se vám bude hodit na celou spoustu vánočního pečení. Nejlepší spojení vznikne samozřejmě s hořkomléčnou čokoládou. Na to je však ještě dost času; nyní sušenky napečte hostům jako překvapení. Jejich povrch nazdobíte pomocí cukrářského razítka.

4  Linecké sušenky na dětský stůl. Dětskou podzimní oslavu zasvěťte sovičkám. Je to hodně oblíbené a pěkné téma, a tak jste si možná už na jaře podřídili domů prostírání nebo pár kousků dětského porcelánu se sovím dekorem. Vykrajovátek v tomto tvaru je na trhu spousta (např. www.ceske-formicky.cz/12 Kč), a péct můžete společně s dětmi. Něco se od vás naučí a dohromady vám bude fajn.


 

002-2

1  Cookies z ovesných vloček si přizpůsobte vlastním chutím. Brusinky nahraďte třeba nasekanými sušenými meruňkami.

007

2  Embosované perníčky se pod cukrovým potahem rychleji rozleží. K nezdobeným perníčkům lze uzavřít do dózy slupku z jablka, ale tak, aby se jich nedotýkala.

002-3

3  Pokličky z mandlového těsta jsou křehké, voňavé po másle, a pořádně veliké. Jedna úplně stačí k hrnečku kávy.

002

4  Linecké sušenky ve tvaru soviček budou chutnat dětem. Dokonce si je pod vaším dozorem mohou vylepšit čokoládou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.