COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁTOVÉ SPECIALITY

BLONDIES – ŘEZY S VŮNÍ LEVANDULE
1.3.2021
JAK PODPOŘIT IMUNITU A PRŮBĚŽNĚ SE CHRÁNIT
3.3.2021

O tom, že je špenát zdravý, není pochyb. Pokud ho milujete, vařte s ním co nejčastěji. Hodí se do spousty jídel.

Šedivé a mlhavé období předjaří nás velice často naladí na zdravou kuchyni. Touhu po zeleni za okny zúročte jaksepatří v kuchyni nákupem zeleniny, salátů, klíčků - a samozřejmě špenátu. Vyplatí se mít ho v mrazáku, protože ne vždy ho koupíte čerstvý. V okamžiku, kdy je ho na trhu dostatek, nakupte a zamrazte ho následovně:

  • špenátové listy krátce blanšírujte (povařte ve vodě pouze 1 minutu), protože se tím zničí enzymy, které by způsobily nežádoucí změny barvy i chuti zeleniny; listy vyjměte, zlehka je vymačkejte a vložte je do sáčků určených k mrazení. Skladujte maximálně 9 měsíců.

Špenát obsahuje cenné živiny, pro něž ho s chutí konzumujeme. Je fakt, že Pepek námořník měl z čeho načerpat svou sílu, protože špenátové listy obsahují:

  • železo - je stavebním kamenem pro krvetvorbu
  • vápník - pro zdravé a pevné kosti i zuby
  • vitamin B - pro zklidnění nervů
  • vitamin C - pro celkové posílení organizmu a zvýšení imunity
  • vitamin A - pro unavené oči
  • draslík - který napomáhá dostat krevní tlak do normálu

pustíte se do pěstování?

  • Pokud jste zaseli na podzim, časně zjara budete sklízet první zelené lístky.
  • Vysejete-li na jaře, asi v polovině března, můžete se těšit na sklizeň koncem dubna.
  • Vysejete-li v dubnu, sklízet budete počátkem června, vždy po 6 týdnech.

Semena sázejte do brázdy hluboké 4 cm, asi 20 cm od sebe. Protože špenát je mrazuvzdorný, vyklíčí už při teplotě 2 °C. Potřebuje hlinitopísčitou půdu s přídavkem listového hnojiva. Pokud máte na zahradě kyselou půdu, špenátu se dařit nebude.

Palačinky si děláme vždy, když nás honí mlsná. Ale pokud si je připravíte naslano, například se špenátem, získáte perfektní oběd nebo večeři. Docela dobře si palačinky můžete nasmažit večer a druhý den naplnit, a zapéct. Řekla bych, že v kombinaci se špenátem jsou úplně nejlepší.

Pokud nejste zvyklí připravovat si pravidelně smoothie - hustý koktejl z ovoce a zeleniny plný vitaminů a energie, mohou vás v receptech zarazit nezvyklé kombinace surovin. Vypít nápoj s řapíkatým celerem nebo se špenátem je trošku zvláštní, ale jen napoprvé. Vytrvejte a zkoušejte jednotlivé kombinace chutí, které preferujete a nemohou vás zaskočit. Vydatný koktejl vás pořádně zasytí, ale především uděláte hodně pro své zdraví.

Na houskových špenátových knedlíčcích si můžete pochutnat v oblasti Trentino v jižním Tyrolsku. Italové jim říkají Spinach Canederli. Jsou lehounké jako dech, a i když čekáte obyčejnou a známou chuť, tento pokrm všechny vaše představy předčí. Kombinace ochuceného špenátu, másla a parmezánu mi připadá absolutně jedinečná.

Špenátový koláč je třeba výrazně ochutit. Přidávám víc cibule a česneku, přimíchat lze i opečenou slaninu. Jakkoli koláč vypadá náročný na přípravu, zvládnete vše docela dobře. Máte-li k dispozici hotové listové těsto i uvařená vejce, umíchat špenátovou hmotu je dílem okamžiku. Pak už se jen můžete těšit na svou jarní porci.

Chcete-li si dát záležet na nedělním obědě, přidejte ke kuřátku špenátové knedlíky. Zvládnete je v mezičase, než se kuře dopeče. Je to zase jiný způsob jak podat běžné suroviny svátečněji. Také maso vylepšete růžovým pepřem, vínem, slaninou a bylinkami. Brzy budeme vítat jaro!

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.