ČOKOLÁDOVÁ BUCHTA Z ČERVENÉ ŘEPY

KORKOVÁ NÁSTĚNKA ZE ŠPUNTŮ
22.4.2021
5x MAKOVÁ PORCE ZDRAVÍ
27.4.2021

Znáte červené brownies? Slibuji čokoládovou chuť, vláčnost a k tomu porci zdraví, to vše zabaleno po našem, do modrotisku.

Červenou řepu mnozí odmítají, druzí vyzdvihují. Pokud patříte k první skupině, pak tu mám něco na obelstění její typické chuti, za níž může betain, kyselina, která se uplatňuje ve farmakologii. Tato zásaditá rostlina výrazně pomáhá při revmatizmu a některých cévních onemocněních. V kuchyni má řepa mnohé využití, podává se k luštěninám i k masu jako příloha, výtečná je sterilovaná ve sladkokyselém kořeněném nálevu a určitě ji znáte z nejznámějšího pokrmu - husté polévky s názvem boršč.

Ale zpět k sladkým dobrotám. Ráda si povídám se svou neteří žijící ve Skotsku o tamějších specialitách. Podivila se, že nepeču koláče z červené řepy, když běžně strkám do těst dýni, mrkev i cuketu. Beetroot brownies totiž stojí za to. Dost tradičně jsem ho nazvala pěkně po našem - buchta, a to především podle toho, že jsem ji upekla v krásném smaltovaném modrotiskovém pekáčku. Možná v podobných staročeši pekli z řepy zrovna tak. Ještě podotýkám, že bílý smalt při pečení neutrpěl. Bála jsem se šťávy z řepy, která dokáže obarvit vše, s čím přijde do styku, ale obavy byly zbytečné. Buchta je rychlá, jednoduchá a podle mě nadmíru lahodná. Chuť řepy v ní nenajdete ani trošičku.

Pokud se zamilujete do smaltů s dekorem modrotisku, pak mrkněte na náš e-shop, případně na článek  ZDE, kde naleznete smaltovanou konev na mléko. Mám ji doma na okně a s jarními květinami vypadá nádherně...

Příprava: 45 minut + pečení * Získáte: pekáč 28 × 18 cm / malý plech

Těsto

  • 100 g hořké čokolády, rozpuštěné v páře
  • 350 g červené řepy, vařené
  • 200 g malinové zavařeniny
  • 3 vejce M
  • 100 g třtinového cukru
  • 130 ml rostlinného oleje
  • 150 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio
  • 2 lžíce kakaa
  • ¼ lžičky mletého kardamomu

Poleva a dozdobení

  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • 2-3 lžíce lyofilizovaných malin
  • 2 lžíce čokoládových hoblinek

1. Čokoládu vložte do misky nad páru, rozpusťte a nechte zchladnout.

2. Vychladlou, doměkka uvařenou řepu (je možné koupit připravenou vakuovanou) nakrájejte na hrubé kousky do mísy a ponorným mixérem rozmixujte na pyré. Troubu zapněte na 180 °C

3. K pyré přidejte vlažnou čokoládu a malinový džem, směs prošlehejte ručním šlehačem. Pak přidejte všechna vejce a opět je zašlehejte, dále třtinový cukr a zároveň po částech olej. Stále šlehejte na nízké otáčky až vznikne hladké těsto.

4. Do jiné misky prosejte mouku, sůl, prášek do pečiva, kakao a kardamom. Promíchejte a směs nadvakrát přidejte k základu, krátce prošlehejte na nízké otáčky. Jakmile je těsto spojené, urovnejte ho do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku. Pečte na středním roštu 45-50 minut. Těsto kontrolujte špejlí, jakmile bude vlhká, ale nelepivá a těsto na ní už neulpí, je hotovo.

Dokončení - Zchladlou buchtu polijte v páře smíchanou čokoládou se smetanou. Povrch upravte pomocí malin a hoblinek čokolády.

 

Červenou řepu kupuji uvařenou, připravenou ke spotřebě. Je to nesmírně praktické, protože si zkrátím čas vytváření těsta na minimum. V rukavicích ji nakrájím do mísy, a dál už se jí ani nedotknu, takže žádná krvavá lázeň :o) Do těsta přidávám mletý kardamom, který považuji za velkého přítele mé kuchyně. 

KARDAMOM - vedle šafránu a vanilky patří k nejdražšímu koření na světě. Po staletí se používal jako lék na trávicí potíže. Pro svou vůni se uplatňoval i při výrobě parfémů. Tobolky se používají v cukrářství, pekařství, do nejrůznějších směsí koření i k masu. V likérnictví se přidávají do whisky i dalších destilátů. Pravidelně ho přidávám do kávy a čaje.

Tahle fáze je úchvatná - spojíte dohromady pyré z řepy, porci malinového džemu a rozpuštěnou čokoládu. Od této chvíle bude řepa tvořit základ těsta, ale dostane sladkou chuť a vůni čokolády. Další porce přijde ještě se sypkým kakaem a do třetice - vrstva čokolády navrch upečené buchty. Už teď se těšte...

Čokoládové řezy z červené řepy jsou na západě od naší krajiny pojmem. Přidává se do nich chilli, skořice, v různých úpravách se  připravují pro vegany. Klidně experimentujte, ale zaručuji, že si je zamilujete, jako my doma. Takhle vypadají dva velké kusy vykrojené napříč pekáčem. Těsto uvnitř je nadýchané a šťavnaté. Řepy se nebojte, neucítíte ji; jen dá řezům tu úžasnou barvu, která prorazí i přídavkem dobrého kakaa. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.