5 NÁPADŮ PRO USKLADNĚNÁ JABLKA

BOMBARDINO PO ČESKU
30.1.2017
VYCHYTÁVKY KOLEM PRANÍ A ŽEHLENÍ
1.2.2017

Patříte-li k šťastlivcům, kteří si užívají úrody ze své zahrádky, pak jistě také víte, jak ji zužitkovat. Přesto se mrkněte na pár nápadů, jak naložit s jablíčky, která v tomto období bude zapotřebí spotřebovat.

Můj táta měl sadařství jako koníčka a já vyrostla mezi lískami voňavých jablek, jejichž pyramidky bývaly leckdy vyšší než já. Z té opojné nádhery se až zatočila hlava. Každá jabloň na zahradě plodila jinou odrůdu a jejich názvy vyjmenuji i ze spaní. Moc vzpomínám. A pod těmito dojmy chovám k jablíčkům obdiv, i když už se s těmi výjimečnými chutěmi nepotkám.

Teď jablka běžně nakupuji v obchodech. Doma mají své místo a málokdy bývá nezaplněné. Tak i mě se stane, že je některá vadnoucí jablka zapotřebí rychle sníst. To pak přijdou na řadu metry štrúdlů, koláče, nákypy i želé. Bývají s láskou chystané…

Jablka považujeme za něco obyčejného, ale pro náš jídelníček jsou nepostradatelná. Slupky jsou velkým zdrojem vlákniny, která působí blahodárně na celou trávicí soustavu a chrání nás proti nemocem. Plody jsou často velmi sladké, ale přesto mají nízký obsah cukru, takže je mohou jíst i diabetici. Ani s kaloriemi se nemusíte zabývat. Jablko obsahuje až 80 % vody. Nemalý obsah vitamínu a prvků podpoří váš nervový systém a dokonce zmírní nespavost. Máte-li chuť večer na čerstvá jablka, pak děláte pro svůj organizmus jen to správné. 


 

jablka1

1  Linecký koláč trochu jinak  Karamelizovaná jablka dají koláči zase trochu jiný rozměr. Jednoduše lze jablíčka zakrýt mřížkou nebo si pohrát se srdíčky. Proč ne, svátek sv. Valentýna je za dveřmi! Mě se při pečení výborně osvědčila plechová forma s keramickým povrchem.

jablka3

2  Věneček z křížal  Zdravé a chutné křížaly by mi mohl každý den někdo podstrčit na misce. Nekupuji žádné sladkosti, a rozhodně dám křížalám přednost před brambůrky. Dejte si s s nimi chvilku práce, nebo je svěřte šikovné sušičce na ovoce.

jablka2

3  Upečte si jablka vcelku  Tohle je naprosto klasický recept na jablíčka v županu. Jsou považovaná za delikatesu a můžete je podávat i místo lehkého oběda.  Mrkněte na video. 

jablka4

4  Ještě je čas svícínků  Přiznávám se, že ještě máme doma vánoční stromek. Je tak úžasný, že téměř nepadá, a dokonce ani nepřipažil a neshazuje ozdoby, jako jindy. Ale i bez něj si můžete udělat hezkou černou hodinku prosvícenou svícny z jablíček. Jsou moc půvabné.

jablka5

5  Jablečná peřina  je senzační dobrota, kde můžete docela dobře šetřit cukrem i těstem. Čím tenčí ho vyválíte, tím méně kalorií bude tenhle moučník mít. A k tomu jsou ideální sladká jablíčka, která dodají pouze lehkou přírodní chuť. Je to jednoznačně jablíčkový favorit.

Nechte si chutnat!

2 Comments

  1. Poděkování napsal:

    je nádherné si počíst, co lze všechno udělat a ještě si prohlédnout nabídku potahů, polštářů, dek a prostěradel. A to nemluvím o nádherných sběračů prachu. Děkuji, že jste

  2. Jana napsal:

    Hezký den,
    srdečně zdravím, a za celý náš tým děkuji za milá slova :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.