CO POTŘEBUJE CHYTRÁ SPÍŽ

PODÁVEJTE CHLAZENÉ…
18.8.2020
DOMÁCÍ PEKÁRNA NA CHLÉB + VIDEO
20.8.2020

Uchovat zásoby potravin na zimu je radostná činnost. Nezřídka je výsledkem našich pěstitelských a kulinářských schopností.

Hromadění potravin v dnešní době, kdy je většinou vše k dostání, opravdu není třeba. Ale na druhé straně nás tento pocit stále naplňuje radostí. Kdo si pořídí spíž, získá důležitou funkční část své kuchyně a při vaření má velkou výhodu. Vše je vždy po ruce, zbývá místo pro odlehčení kuchyňského prostoru, protože do polic ve spíži se vejde celá řada výbavy na vaření, a koho navíc postihla zavařovací vášeň, pěstování a sbírání bylinek, hub a dalších darů z přírody, ví, o čem mluvím. Přehledné řádky sklenic plných barev a chutí nám naplňují hruď pýchou a dobrým pocitem, že i kdybychom v zimě zapadli pod hromady sněhu, rodina to zvládne.

Spíž potřebuje dobré odvětrání, hromadu polic a ještě větší spoustu úložných předmětů - košů, plastových zásobníků a skleněných obalů. Vše musí mít své stabilní místo, jinak rychle ztratíte přehled, že ta která surovina dochází. Zcela nevhodné jsou papírové krabice a kartony, které dokážou nabobtnat vlhkostí zeleniny či kazícího se ovoce. Omyvatelné košíky nebránící přístupu vzduchu vás při zařizování budou něco stát, ale poslouží řadu let. Přehlednost a přístup ke všem věcem je prioritou:

základní výbava

  • Spíž není sklep, kde je potřebná nízká teplota (kolem 5-6 °C) pro uskladnění větších zásob, například ovoce ze zahrádky nebo brambor. Je to jen přestupná stanice mezi zásobováním a kuchyní, takže si nepořizujte velké zásobníky, které by zabíraly místo na policích a nebyly využité. Stačí, když pojmou 2 kg surovin. Pořiďte si na ně hlubší police a umístěte je do spodní části regálů.
  • Zásobníky - plastové koše k nimž jde vzduch si pořiďte takové, aby dosedaly vedle sebe a šetřily místo. Také se mezi nimi nebude tak usazovat nečistota a prach.
  • Police na kompoty, zavařeniny, zeleninu apod. mohou být mělké, abyste nevrstvili sklenice za sebou, což znemožňuje mít přehled o jejich obsahu. Tyhle police mohou být už nad vaší hlavou, protože pro zásoby nechodíte každý den. Jednu praktickou polici se vším si však nechte v dosahu a doplňujte ji.
  • Máte-li skutečně dostatek místa, na nejvyšší příčky odložte kuchyňskou výbavu, která má v užívání velké pauzy - například sušičku ovoce a zeleniny, krabice s vánočními vykrajovátky, zavařovací hrnec atd.
  • Není-li vaše spíž vlhká, patří sem i zásobník na chléb. Bude mu zde lépe, než v horké kuchyni. V suchém prostoru můžete ponechat i obilniny, mouku, cukr, přesypte je však vždy do dobře uzavíratelných dóz.
  • Pokud s vlhkostí bojujete, přizpůsobte své vybavení spíže a sypké potraviny ponechejte v kuchyni. Mírná vlhkost je však ostatním potravinám prospěšná. Jen pro srovnání - dobrý sklep má vlhkost kolem 80 %.
  • Na zemi ponechejte místo pro robustní sklenice a kameninové hrnce pro nakládání zeleniny. Jakmile jednou zkusíte naložit zelí nebo okurky, už se k této úžasné činnosti vrátíte každý rok.

 

Sušička zvládne usušit, co vás napadne. Také ve větší spíži má své místo. Sušička ovoce vyšší třídy s praktickým digitálním časovačem a plynulou regulací nastavení teploty sušení 35 - 70 °C je určena pro sušení ovoce, zeleniny, hub, bylinek, květin, masa, ryb či těstovin. Díky pojistce proti přehřátí ji zde můžete nechat na čas bez dozoru. Součástí sušičky je i 9 obdélníkových plat, která mimo provoz při nedostatku místa v policích můžete uložit zvlášť: SUŠIČKA OVOCE IN TIME s 9 síty a tichým provozem.
Keramický hrnec Kyseláč je ideální k nakládání okurek, ryb nebo sýrů. Součástí hrnce jsou i dřevěné kleště a poklička. Větší typ hrnce má žlábek na vodu pro zajištění kvašení, takže je vhodný pro nakládání zelí. Vše je vyrobeno z glazované keramiky, která nepropouští světlo a zajišťuje stálou teplotu. V chladnější spíži má své místo na zemi, kde je nejnižší teplota: KERAMICKÝ HRNEC KYSELÁČ, 2,5 nebo 6 l.
Dřevěné bedýnky hezky odekorují prostor, ale především jsou praktické. Jejich dno vyložte omyvatelnou plastovou fólií (kterou dáváte do šuplíků), aby nečistoty nepropadávaly na police nebo na podlahu. Bedýnky pojmou např. zásoby zavařených šťáv v láhvích, které jsou na policích zranitelné. Bedýnku s provazovými uchy v jemné zelenomodré barvě nabízíme momentálně ve 2 velikostech: DEKORAČNÍ BEDÝNKA, š. 29 nebo 35 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.