CO NOVÉHO V OBÝVÁKU?

5 SVĚTOVÝCH RECEPTŮ
20.2.2018
VĚTRNÍČKY V KARAMELOVÉ LOUŽIČCE
22.2.2018

Když se řekne obývací pokoj, první co se vám vybaví, je pohodlné místo k odpočinku. Je to však víceúčelová místnost, kterou je třeba zařídit s ohledem na to, kolik lidí ji využívá a za jakým účelem.

Obývací pokoj – dříve salon – byl určen k odpočinku a k přijímání návštěv. Jeho úloha byla víceméně reprezentační. V dnešním obýváku to velice pilně žije. V mnoha případech je třeba prostor rozdělit na jednotlivé zóny, ke kterým patří pracovní místo nebo hrací kout pro dítě, občas je třeba uložit návštěvu, tudíž vytvořit místo na spaní, část prostoru zabere jídelní kout. Často musí obývací pokoj  také korespondovat s navazující kuchyní. Jsou to velice náročné úkoly, jejichž řešení nám pořádně zamotá hlavu.

Flexibilitu prostoru nakonec dotvářejí stylotvorné doplňky, které se musejí vedle sebe hezky snášet, navzdory tomu, že jsou někdy přísně účelové. Vzhledem k tomu, že mezi jednotlivými zónami nevytváříme hranice (kromě šikovně řešeného prostorového nábytku), je třeba dívat se na celý prostor jako na jednotnou plochu. A podobně ho dokončit výběrem barev a vrstvením struktur. Máme k tomu celou řadu nástrojů v podobě koberců, tapet, závěsů a dekorací, které se postarají o výsledné útulno:

  • Bezproblémový sedací nábytek – k tomuto odvážnému tvrzení patří napínací potahy na pohovky a sedačky, a to díky tomu, že se snadno udržují. Pokud typ vaší sedačky odpovídá standardním rozměrům, můžete vybírat z efektních, výrazně strukturovaných povrchů, jednobarevných potahů s područkami i bez, i z nových materiálů s romantickými květinovými dezény. Svému nábytku tak zahladíte šrámy, které přinášejí roky užívání, a především pomocí nových potahů docílíte změny nebo potřebného sjednocení prostoru.
  • Nožky nahoru – jestliže vaše sedací souprava či křeslo postrádá oporu pro nohy, pořiďte si podnožky v podobě oblých pufů. Výrazné bary přinesou potřebný akcent a kulatý tvar výborně naruší pravoúhlou uhlazenost nábytku.
  • Podlaha – ta právě dodává celé místnosti jednolitý charakter, ovšem vhodně rozmístěné kusové koberce napomohou rozdělení jednotlivých zón. Využijte strukturované materiály a zajímavou barevnost k ozvláštnění prostoru i k zútulnění a zateplení odpočivných míst. 
  • Malý nábytek – malé elegantní odkládací stolky jsou dalšími prvky, které obývák hezky rozčlení. Využijte je k naaranžování pokojových květin, a v blízkosti sezení k odkládání osobních věcí. Mohou vytvořit příjemné ostrůvky s tlumeným večerním osvětlením přinášejícím pohodu a uvolnění.
  • Objemné květináče – Chraňte svůj nábytek i podlahy před kapkami vody. Květiny patří k životu; vydechují potřebný kyslík a věrně spotřebovávají škodliviny, které se kolem nás vyskytují. Opatřete je obaly, s nimiž je můžete dobře přenášet a ošetřovat.
  • Škrábance na nábytku – drobné cestičky po ostrých předmětech nebo drápcích našich čtyřnohých miláčků pomohou zahladit opravné fixy na nábytek. Vyberte si odstín co nejbližší dřevu vašeho nábytku a škrábance jemným tupováním potlačte. Pomůže to vaší spokojenosti i představě o uklizeném bytě. 

2 Comments

  1. Dřevěný nábytek napsal:

    Ahoj všem a díky za tipy 🙂 Tak každý má rád něco jiného co se týká svého vlastního pohodlí a komfortu. Mě osobně se líbí dřevo jako materiál na nábytek taky tak máme zařízený obývací pokoj na podlaze broušené palubky a nějaký ten dřevěný nábytek který jsme objednávali tady https://www.aminabytek.cz/nabytek-do-obyvaciho-pokoje/ mají tam právě dřevěný nábytek. I třeba do dětského pokoje nebo jídelny např. Jinak dřevo ve mě vyvolává takový pocit pohody a klidu a dobře voní. A ješte k tomu když je to nějaké kvalitnější a robustní dřevo.

  2. Jana napsal:

    Ahoj,
    a díky za příspěvek i za dobrý tip na nákup nábytku od českého výrobce. Přeji pěkný nový rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.