CO NESMÍ CHYBĚT V KUCHYNI

SLADKÁ ČESKÁ KLASIKA
16.1.2018
POTAHY NA POHOVKY BEZ OPĚREK
18.1.2018

Toto je poměrně složitá otázka. Záleží na tom jak moc vaříte a pečete, i pro jak početnou rodinu. V každém případě všechno zařizování vyjde zcela přirozeně z praxe.

Důležitou roli hraje třeba i to, zda s hospodařením v kuchyni začínáte, jestli vás vaření baví, máte-li rádi vše na elektřinu a pod. Nedíváte-li se na kuchyň jako na nutné zlo, pak celý prostor vnímejte jako dobře fungující dílnu. Z toho musí vycházet i členění prostoru, kde jedna činnost navazuje na druhou bez zbytečného přebíhání. Pravdou je, že se lépe zařídíte, když už máte kousek praxe za sebou. Dobře pak víte, co vám v minulém uspořádání nevyhovovalo.

Když je vše správně na svém místě, pak dojde na nákup praktických věcí – opět podle vašich schopností i naturelu. Nepopulární slůvko „praktický“ má v kuchyni víc jak navrch. Přesto při výběru zboží většinou zvítězí náš osobní vkus, design a barvy, kterými se chceme obklopit. Podívejme se na ty nejpotřebnější parťáky:

  • Pracovní plocha potřebuje ochránit – Není nic jednoduššího, než používat silikonový vál, který po práci sbalíte do ruličky a shodíte do šuplíku. Pořiďte si jeden velký vál (široký 60 cm) na zadělávání těsta, a pak 1-2 kusy menší, na drobnou práci. Lépe se udržují.
  • Nachystejte si pořádnou hranici utěrek na nádobí a na ruce – Při práci v kuchyni se pořádně zamažete, takže mějte po ruce utěrku a odděleně textil na utírání rukou. Dnešní prací prášky spolykají veškerou špínu, takže se nebojte ani bílého prádla. Utěrky beztak vyměníte za den či dva, takže skvrny od potravin se snadno vyperou. Čistota kolem jídla je neměnnou podmínkou.
  • Při vaření oceníte varnou konviciPři vařicích postupech je každou chvíli zapotřebí teplá voda. Přinejmenším vám práci urychlí. Můžete si pořídit i rychlovarnou konvici s ukazatelem teploty pro naprosto přesný ohřev vody. Je to neocenitelný pomocník.
  • Pořiďte si přesnou, nejlépe digitální váhuVaření „od oka“, si může dovolit jen zkušený kuchař. Váhu neuklízejte z pracovní plochy, budete ji potřebovat téměř každý den. Vadit vám nebude, naopak, vaši kuchyň pěkně ozdobí; například váha s levandulí vypadá velice dekorativně.
  • Malé úložné prostory – Patří k nim především místo pro uložení pečiva. Vyberte si chlebovku ze dřeva, kovu nebo plastu s výjimečným designem.
  • Nedáte z ruky – Především pracovní plastové misky na šlehání krémů či na běžné vaření (ideální je jedna s cedníkem) a dózy všeho druhu. S klipovými uzávěry do chladničky, neboť prodlouží trvanlivost potravin, i se šroubovacími uzávěry na sypké potraviny do spíže. Nezapomeňte je před každým novým plněním pořádně vymýt.
  • Nelze nezmínit odpad – Velký odpadkový koš, nejlépe ihned pro základní třídění odpadu, je třeba mít nablízku. V podstatě startuje každou práci v kuchyni.
  • Vaše prodloužená ruka – To je tyčový nebo ruční mixér, ideálně se všemi dostupnými nástavci. Pořídíte si ho většinou jako první věc do kuchyně. Rovněž pro něj platí pravidlo – neuklízet hluboko do šuplíku. Sáhnete po něm téměř při každé práci.
  • Nebezpeční parťáci – Řeč bude samozřejmě o nožích. Ty nejlevnější se skutečně nevyplatí. Pořiďte si kvalitní sadu, která snese opakované broušení a ve vaší kuchyni poukáže na to, že tady vládne skutečný kuchař :o) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.