CO NEPŘEHLÉDNOUT PŘI ZAVAŘOVÁNÍ

5 DŮVODŮ PROČ SI POŘÍDIT NOVÉ DEKORAČNÍ POLŠTÁŘE
13.8.2019
PŘENOSKA NA DORT + JOGURTOVÝ MAXI DONUT
15.8.2019

Zavařování je přehlídkou vůní, barev a dobrého jídla. Co je v kuchyni důležitějšího, než spotřebovat vše, co vypěstujete?

Hrdost, s kterou vypochodujete z naplněné spíže, se nedá popsat. Úhledně srovnané sklenice s etiketami jen čekají, až je v období, kdy úroda schází, s potěšením naservírujete na stůl. Tomuto pocitu ovšem předchází spousta práce. Naštěstí radostné a příjemné. Zavařování se nevěnuje nikdo, kdo tuto činnost nemá v lásce. 

I když se na začátku něco pokazí, nezoufejte. Časem nasbíráte celou nůši rad, s kterou se doslova prokoušete marmeládami, naloženou zeleninou, houbami i kompoty všech barev. Je fakt, že zavařováním, nakládáním i sušením bylinek zajistí vaše kuchyně úctyhodné množství zásob, z nichž vzniknou neméně skvělé pokrmy. Jen, kdyby bylo na vše více času...

Aby práce byla pro vás pohodlná, určitě se vyplatí počáteční investice do kvalitního nádobí, sklenic, zásob víček, bezpečných nástrojů a kuchyňských pomůcek. S velkým potěšením se pak budete k této činnosti vracet. Vše, co k tomu budete potřebovat, naleznete na našem e-shopu, nejen v sekci Zavařování.

Alfou a omegou úspěšného zavařování je čistota. Platí to obzvláště pro sterilizaci sklenic, do nichž svou úrodu uložíte. Sklo je pachově neutrální a nepřijímá žádné cizí látky, proto je k zavařování nejvhodnější. Zavařovací sklenice (včetně víček) nejspolehlivěji zbavíte bakterií vyvařením v prudce vařící vodě. Ponechte je tam asi 15 minut a poté je vložte do trouby na plech vyložený utěrkou a nechte je při teplotě 80 °C vysušit. Pokud se vám tato metoda zdá zdlouhavá, pak dejte dobře umyté sklenice přímo do trouby a nechte je tam 15 minut při teplotě 100 °C. Takto můžete sterilizovat pouze čisté sklo, netýká se to gumového těsnění. To nechte jen krátce vyvařit a osušte jej. Naplníte-li například horkým džemem ještě teplé sklenice, snížíte riziko jejich prasknutí. Abyste zabránili vniknutí mikroorganizmů do nádob, musí být vzduchotěsně uzavřeny: SKLENĚNÉ DÓZY S KLIPOVÝM UZÁVĚREM, od 0,5 l do 2 l, v ceně od 89 do 119 Kč.
Rosoly a želé jsou lahodnou pomazánkou na pečivo, hodí se k vylepšení dezertů, k oslazení jogurtů a pod. Základem k jejich vytvoření jsou ovocné šťávy, které je třeba tepelně zpracovat. Na odšťavnění dejte vařit asi 2 kg ovoce s 1 l vody. Ještě horkou kaši vlijte na gázu napnutou přes velkou mísu. Šťáva odtéká velice pomalu, je dobré nechat takto ovocnou směs přes noc. Získáte tak čirou a nezkalenou šťávu. Pokud ovoce protlačíte cedníkem, nebude výsledek zcela čistý, ale do základu pak přidejte třetinu čerstvého ovoce a získáte klasický džem. Pohodlnějším způsobem můžete šťávu získat pomocí odšťavňování párou. K tomu slouží speciální hrnec: ODŠŤAVŇOVACÍ HRNEC z nerezové oceli, 8 l, 1299 Kč.
Nejlépe používejte nádobí z ušlechtilé oceli, se silným dnem, na němž se ovoce nepřipaluje, případně nádobí s vrstvou teflonu. Využít lze i smaltované nádobí s dokonale rovným dnem, ale například bílé nádobí se vám může časem zabarvit od borůvkových a jiných šťáv. Ideální je, necháte-li si pro zavařování široký kastrol, který neužíváte pro žádné jiné účely, aby marmelády nezískaly pachuť jiných jídel. Veškeré náčiní musí být odolné vůči kyselinám obsaženým v ovoci. Vezměte si k ruce silikonové nástroje, které nepřijímá pachy i nerezové naběračky a cedníky: SADA NEREZOVÝCH HRNCŮ OSCAR s teploměry v poklicích, 1399 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.