CITRONY SE SVĚTÝLKY

4 OSVĚDČENÉ FINTY PRO UKLIZENOU KUCHYNI
13.4.2016
ROSTOUCÍ MAXI VÁZA
15.4.2016

ornament_01

Žlutá barva je pro mě barvou jara. Než začnou z trávníků vykukovat koberce podbělu a pampelišek, přineste si domů pár proutků zlatých forsythií a prostřete stůl, nad kterým se vznáší lehká citronové vůně.

Citrony patří už od dětství k mému jarnímu období. Nevím, snad za to mohou nepopulární virózy a nachlazení provázející předjaří, které u nás doma vždy znásobily jejich konzumaci. V současné době spíše využívám toho, že citrony mají v tuto dobu dobré ceny a tak s chutí vyrábím džemy s tenkými proužečky nakrájené kůry a citronový krém (lemon curd, naleznete v rubrice Recepty) na luxusní vafle a palačinky.

Žluté tóny vypadají nádherně i v interiéru. Optimistický citronový dekor si můžete pořídit i do kuchyně nebo do jídelny. Chcete-li si udělat radost, mrkněte na keramiku, která zahrnuje dózu s těsnícím víčkem, objemné hrnkydžbán na teplé i ledové nápoje nebo cukřenku. Nádobí jsem doplnila oblíbeným talířovým servisem Kristen ve stejném tónu glazury. Spolu s ním vytvořilo dekorované nádobí moc hezký celek.

Ještě mě napadá – zkoušeli jste někdy vyrobit svícínky z vyloupaných mističek kůry? Pokud ne, poradím, jak je dělám…

ornament_02

citrony1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Myslím, že jen ostrý nůž a pár čajových svíček. Vyrobit svícínky je úplně jednoduché. Připravte si:

  • poloviny podélně rozkrojených citronů
  • lžíci na vydlabání dužniny
  • bílé čajové svíčky

Citrony podélně rozkrojím a pomocí nějakého šikovného nástroje vydlabu dužninu. Posloužilo mi tvořítko na melounové kuličky, s tím to jde skvěle. Vydlabané mističky vysuším papírovým ubrouskem. Čajovou svíčku vyjmu z kalíšku a slupku posadím na kalíšek. Dostanete ji tak do roviny. Čajovku uložím do mističky. Potom jen počkám, až se mi rozehřeje vosk v několika dalších svíčkách (pro každý svícínek jsou potřeba tak dvě) a přiliji ho do mističek. Vosk ztuhne okamžitě, takže svícínek je rychle hotov. Díky tomu, že je uvnitř zalitá čajová svíčka, nemusím se trápit s usazením knotu.

citrony2

CITRONOVÉ LOĎKY

Citrony dlouho a krásně svítí. Teď to nevidíte, ale potmě se prosvítí i kůra. Jakmile se rozehřeje všechen vosk, celý citron se prozáří. Je to působivé.

citrony3

…A CELÝ STŮL

Vydlabanou dužninu ihned spotřebuji k ochucení čaje a vody s mátovými lístky, k pečení, a také k výrobě citronového krému, který jsem vám už na blogu představila. Ten vám zvláště doporučuji vyzkoušet, například s domácími vaflemi. A pokud jste milovníci citrusů, mám pro vás ještě tip na pomerančový krém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.