CITRONOVÝ KOLÁČ S KOKOSEM

POVLEČENÍ JEDNA BÁSEŇ
27.2.2019
HOTOVÉ UŠITÉ ZÁCLONY STAČÍ JEN POVĚSIT
1.3.2019

Tento koláč je trošku pečený, trošku nepečený, přesně takový, aby pasoval k tak osvěžujícímu dni, jaký byl včera. Je stejně tak slunečný a radostný.

Citronových koláčů je spousta, patří k luxusní cukrářské klasice. A neznám žádný, který by nebyl výborný. Tento se však dělí o chuť ještě s kokosem, řekla bych tak půl napůl. Kromě strouhaného kokosu, který považuji za superpotravinu, používám do náplně i kokosové mléko. Je tedy určen každému, kdo tuhle lahůdku miluje.

Nejprve je třeba upéct křehký máslový korpus a pak ho naplnit krémem lehoučkým jak vánek. Vše završí vlnky opraženého i čerstvého kokosu, jímž si razí cestu citronová chuť. K pečení využívám dortovou formu nebo nízký koláčový plech. Pracujte tak, jak jste zvyklí.

003

CITRONOVÝ KOLÁČ S KOKOSEM

Příprava: 1,5 hodiny * Získáte: koláč o průměru 26-28 cm

Korpus

  • 150 g polohrubé mouky
  • 60 g mletého kokosu
  • 3 polévkové lžíce tučného bílého jogurtu
  • 2 žloutky
  • 125 g másla nebo Hery

Náplň

  • 100 g krupicového cukru
  • 400 ml kokosového mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky
  • 25 g změklého másla

Dokončení

  • 100 g strouhaného kokosu, polovina nasucho opražená

1. Nejprve vypracujte těsto. Do robotu nebo do misky dejte veškeré ingredience a rychle vypracujte těsto. Utvořte z něj kouli, zabalte ji do fólie a vychlaďte v chladničce. Většinou těsto nechávám připravené do druhého dne.

2. Troubu zahřejte na 180 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem a vychlazené těsto namačkejte válečkem do formy a vytvarujte tak, aby vznikl asi 3,5 cm vysoký okraj. Těsto vidličkou hustě propíchejte, přikryjte pečicím papírem a mírně ho zatižte keramickými nebo obyčejnými fazolemi. Formu vložte do trouby a pečte 20 minut, potom papír se zátěží odstraňte a těsto 7-10 minut dopečte dozlatova.

3. Mezitím si v páře připravte krém. Do kastrolku dejte cukr, chladné kokosové mléko, citron a škrob. Vše dokonale promíchejte a pak pomalu zahřívejte za stálého šlehání metličkou až do zhoustnutí. Směs odstavte a postupně zašlehejte všechny žloutky. Kastrůlek přesuňte zpět do páry, směs zahřejte, ale nepřiveďte do varu. Nakonec zašlehejte máslo a krém dejte na chladné místo. Pozor - neponořte kastrůlek do vody, krém by zhoustl víc, než je třeba. Měl by vypadat jako středně hustý pudink.

4. Krém rozetřete na vychladlý korpus, urovnejte, a povrch posypejte pruhy čerstvého a nasucho opraženého kokosu.

Dno korpusu z křehkého těsta má snahu se při pečení deformovat. Proto je vhodné těsto v první fázi pečení zatížit, aby se upeklo pěkně do roviny. Propíchejte ho vidličkou, ale ještě ho překryjte pečicím papírem a  rozhoďte na něj zátěž. Speciálně k tomuto účelu jsou určené keramické fazole - malé kuličky určené pro styk s potravinami, které dobře vedou teplo a nebrání propékání těsta. Stejně tak vám poslouží i obyčejné fazole, které jíte. Nechávám si jich vždy sklenici stranou a používám je k tomuto účelu. Říká se mu pečení na slepo, protože výsledkem je prázdný korpus.

Náplň koláče tvoří jemný krém, který připomíná řidší pudink. Dělám ho v páře, a v podstatě na něm není nic složitého, jen musíte stále dobře šlehat, aby se nevytvořily hrudky. Dejte si záležet také s výběrem zralých citronů, aby šťáva byla opravdu dobrá. Jen jedinkrát jsem měla možnost použít vyzrálý a čerstvě utržený citron. Chuťově je to skutečně velký rozdíl. U strouhaného kokosu je důležité, aby nebyl vyschlý. Kvalitní kokos voní a je trochu mastný. Určitě se vyplatí koupit na tuto laskominu kokos v BIO kvalitě. Při pražení nasucho použijte pánev se silným dnem a kokos stále prohazujte a míchejte, ode dna rychle zlátne. Řiďte se pravidlem - méně je více.

Když se křehké těsto dokonale provlhčí krémem, koláč chutná nejlépe. Snažte se, aby těsto bylo tenké (nedávejte ho tedy do menší formy, než je uvedeno), jinak to nebude ono. Povrch koláče postačí posypat praženým kokosem, ale při zdobení se můžete všelijak inspirovat. Kamarádce jsem například udělala koláč i s puntíky...

Dortová forma je na pečení zcela univerzální, koláč však můžete připravit i ve speciální koláčové formě. Má nízké, vlnkami zdobené okraje a můžete ji (kromě silikonu) směle podat i na stůl. Vyberte si z následujících materiálů, všechny mi prošly rukama a peče se v nich výborně.

2 Comments

  1. Jolana Mihalikova napsal:

    Urcita vyskusam
    Rada peciem, no takyto podrobny recept som este necitala
    Nielen postup,ale aj dobre rady
    Velka vdaka
    Jolana z Kutov

  2. Jana napsal:

    Srdečný pozdrav do Kutov, paní Jolano,
    a též poděkování. V rubrice s Recepty naleznete řadu dortíků a koláčů s odkazy na zboží z našeho e-shopu. Ať se vám líbí, a přeji vám pěkné jaro!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.