CÍSAŘSKÝ TRHANEC

ROSTOUCÍ MAXI VÁZA
15.4.2016
SERVÍROVACÍ TÁC S TABULÍ
19.4.2016

stuha_zelena

Tento legendární moučník má původ v rakouské kuchyni, ale nabídnou vám ho i na turistických chatách v Bavorsku jako hlavní jídlo. V každém případě si ho oblíbil už císař František Josef I. Až moučník ochutnáte, bezpochyby zdomácní i u vás.

Odtud také pramení název Císařský trhanec, Kaiserschmarrn. Mám ráda jídla, která mají historii; zde se traduje, že krásná císařovna Sissi se uvolila sama připravit palačinku pro svého chotě. Jako kuchařka dopadla stejně jako mnohá z nás v kuchyni. Palačinka skončila potrhaná na kusy. Beru si z toho příklad – jakmile se mi něco nepovede, hned z toho udělám přednost…

Moučník tvoří lehounká sladká palačinka, smažená na másle, která se podává roztrhaná na kousky. Ještě před servírováním se nechá znovu prohřát na pánvi a s cukrem zkaramelizovat. K původní receptuře patří rozinky namočené v rumu. Seznámíte-li se s dalšími variacemi z luxusních hotelových kuchyní, nebudete vědět, kterou dřív připravit. Zda trhanec podávat s tradičním švestkovým kompotem, nebo s jablky a skořicí, se lžící smetany či dokonce přelitý troškou alkoholu.

Zvolila jsem jahodový rozvar z čerstvého ovoce. Už jsme lační po jahodové vůni v kuchyni a první dovážené jahody se k této úpravě ideálně hodí, protože plody jsou pevné a trocha cukru jim jen prospěje. Možná mě také inspirovaly senzační puntíkaté a červené vaflové utěrky, které jsem využila nejen pro vaření, ale i pro servírování na stůl.

stuha_zelena
CÍSAŘSKÝ TRHANEC

Příprava: 30 minut * Vyrobíte: 3 porce

Těsto

  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 80 g polohrubé mouky
  • 200 ml smetany na vaření
  • přepuštěné máslo na smažení
  • kousek čerstvého másla

Jahodový rozvar

  • 300 g pevných jahod
  • 3 lžíce cukru krupice
  • hrst mandlových lupínků

1. Na menší pánvi s nepřilnavým povrchem opražte na sucho mandlové lupínky a dejte je stranou.

2. Mezitím rozkrájejte jahody na velké kusy, vložte do kastrolku a prosypejte 3 lžícemi cukru. Když začnou pouštět šťávu, přiveďte směs k varu, plamen zmírněte a nechte asi 3 minuty provařit. Déle ne, protože jahody začnou měnit barvu. Stačí jen, aby zhoustla šťáva.

3. Z bílků ušlehejte pevný sníh.

4. Do další misky dejte žloutky s cukrem a metličkou je ušlehejte do pěny. Přidejte mouku a smetanu a umíchejte hladké těsto. Nakonec lehce připojte sníh.

5. Na pánev dejte lžíci másla a vlijte třetinu těsta. Ihned ho rovnoměrně rozprostřete a v okamžiku, kdy vyskočí, nadlehčete ho nad dnem. Pomocí velké obracečky palačinku otočte a dopečte z druhé strany. Vyndejte na nahřátý talíř.

6. Pomocí dvou vidliček palačinku roztrhejte na kusy a opět vložte do pánve s trochou másla. Povrch jemně poprašte moučkovým cukrem a kousky ze všech stran opečte.

7. Trhanec přelijte jahodovým rozvarem, posypejte cukrem a opraženými lupínky mandlí, a horký servírujte.

trhanec1

Jahodový rozvar a mandle si nachystám dopředu, abych se pak mohla věnovat palačinkám. Sníh vmíchám do těsta těsně před smažením.

trhanec2

Palačinku si samozřejmě roztrhám na talíři, abych nezničila povrch silnostěnné pánve. Na té se peče úplně nejlépe. Pak přidám trochu másla, jemně popráším moučkovým cukrem a kousky zprudka opeču. Trhanec servíruji horký s jahodovým rozvarem a mandlovými lupínky.

Trhanec je nesmírně jemný a lahodný díky přidané ovocné šťávě.  Při focení jsem hýřila cukrem, ale máte-li dostatečně sladké ovoce, stačí ho jen trošička, na dotažení chuti.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.