ČÍM NAHRADIT SŮL A JAK OMEZIT JEJÍ PŘÍJEM

5 POCHOUTEK S BRAMBORAMI
9.3.2021
SKLÁDÁNÍ UBROUSKU NA JARNÍ STŮL
11.3.2021

Sůl je pro náš organizmus nepostradatelná, ale všeho moc škodí. Na prahu výčtu nemocí je na prvním místě vysoký krevní tlak.

Solíme podle toho, jak nám chutná. A tak se nezamýšlíme nad tím, že přijímáme soli příliš. Nejde totiž jen o jídlo, které si dosolíme, ale i o celu řadu kupovaných potravin sůl obsahujících, a to často v překvapivě velké míře. Zajímat se o to, kolik soli za den tělo přijme se nedá jinak, než pečlivým měřením. Pokud vaše jídlo obsahuje 5 gramu soli za den, což odpovídá 1 zarovnané čajové lžičce, pak už začíná být něco v nepořádku.

Máte-li pocit, že tolik soli denně nesníte, pak je tu ujištění, že naše země stojí v Evropě v konzumaci soli na špičce. Průměrná spotřeba soli na 1 osobu činí na den 12-17 gramů, což je trojnásobek doporučené hodnoty. Jen pro srovnání - sníte-li jeden průměrný párek, denní tolerované množství jste spolehlivě překročili. Zamyšlení nad touto situací je zcela jistě na místě.

18183_153661_1_eshop_z1

Sůl nad zlato

ovšem nepřekračujte tolerované množství, protože nadbytek soli tělu škodí

Negativní dopad vysokého množství soli v těle

  • Sůl (NaCl) výrazně napomáhá zvýšení krevního tlaku, a v konečném důsledku zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění - prvním doporučením lékaře bývá v tomto případě rada týkající se omezení solení. Snížení přísunu sodíku ve většině případů organizmu prospěje, takže to obvykle brzy poznáte. 
  • Sůl zadržuje vodu v těle - máte-li k tomu sklon a navíc nemocné ledviny, solení omezte.
  • Sůl napomáhá vylučování vápníku z kostí - čímž přispívá ke vzniku osteoporózy. 
  • Nadměrná a pravidelná konzumace soli může vést k potížím s trávením i rakovině žaludku.

Solíte rozumně, ale...

  • Je třeba dát pozor na potraviny, které si zakoupíte hotové. Víc než dvě třetiny denního přísunu soli mají na svědomí donesené potraviny. Největší zásobárnou soli jsou uzeniny a mnoho masných výrobků, většina sýrů, dochucovadla, zelenina ve slaném nálevu (třeba olivy), dehydratované výrobky z brambor, hotové pokrmy, pečivo sypané solí včetně řady chroupátek k televizi. Zvláště u dětí je tento stav stravování alarmující.
  • Zmíněné produkty odčerpají z denní kvóty spotřeby soli různá množství. Nezbývá, než kontrolovat to, co jíme: PLECHOVÁ KULATÁ DÓZA Blue Line, průměr 11 cm.
18021-(4)_eshop_z2

Nahraďte sůl při vaření

a sledujte množství soli v kupovaných potravinách

Obsah soli sledujte na tabulkách uvedených přímo na výrobcích. Výrazně solené potraviny ze života nemilosrdně odstraňte:

  • Například slané oříšky, nebo polotovary - docela jistě se obejdete bez dehydratované směsi na bramborové knedlíky. Beztak je lepší, připravit si domácí.
  • Na talíř si naložte více rozmanitých chutí - vedle nakrájené zeleniny snesete i brambory méně osolené.
  • Z pečiva odstraňte sůl, bude dobré i tak. Nesolte si krajíc chleba, ale namažte si ho tvarohovou pomazánkou a přidejte například pažitku, příjemně se dochutí.
  • Při vaření více pracujte s kořením a bylinkami. K tomu poslouží praktické elektrické mlýnky: BÍLÝ MECHANICKÝ MLÝNEK NA SŮL WHITELINE, ve 2 provedeních.
18646_img_8123_e_z1

Pomohou vám vitaminy

a výrazné chutě obsažené v bylinkách a běžné zelenině

Míra solení je docela jistě zvykem. Víte, že když uvaříte a u stolu je více lidí, ještě někdo z nich sáhne po slánce. Kdybyste neuvařili správně, sáhli by po ní všichni. Jeden ze strávníků tak ví, že solí moc. Sůl může do jisté míry jídlu chuť vzít. Ostatní ucítí sílu bylinek, koření i samotných potravin.

  • Jídlo dokončete čerstvými bylinkami - chuť dodá petrželka, libeček, který výtečně nahradí maggi, pažitka, saturejka, koriandr. Vysoký obsah vitaminu C a kyseliny listové bude zdraví prospěšnější, než sůl. Na saláty všeho druhu - a zvláště na rajčata se hodí bazalka, rajskou omáčku vylepšíte oreganem, smažené brambory výrazným rozmarýnem. Méně užívaný kerblík svou nasládle anýzovou vůní vyzdvihne chuť míchaných vajec. Maso, ryby, rýži i těstoviny dochutíte tymiánem, kterému nevadí ani delší doba varu.
  • Maso i přílohu vyladíte zeleninou - nasekanou naťovou cibulkou, česnekem, zázvorem, chilli papričkami, proužky sladké červené papriky, olivami. 
  • Králem kuchyně je koření a semínka všeho druhu - v mlýnku na koření nemusí být jenom pepř a sůl. Vložte dovnitř hořčičné semínko, kuličky koriandru a nového koření, bílý pepř a vytvořte si vlastní směs, která vám bude chutnat. Budete překvapení, kolik chutí jste díky nadměrnému solení v jídle přehlédli: KVĚTINÁČ + NŮŽKY NA BYLINKY.
004vyrez

Vyrobte si vlastní směs

a část soli nahraďte semínky a kořením

A na závěr sůl v hlavní roli.

Zcela ji nahradit nemůžeme, takže si alespoň namíchejte směs soli, v níž bude alespoň její malá část nahrazena dalším kořením. Možná, že vaše doma vyrobená sůl bude časem obsahovat větší podíl koření a bylinek, který nad bílými krystaly soli zvítězí. Výrobu 4 druhů domácích bylinkových solí naleznete ZDE. Před použitím velké krystalky rozdrťte ve hmoždíři a pak už si jen užijte voňavé vaření: SKLEŇENÉ KOŘENKY, 120 ml, sada 4 ks.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.