ČÍM NAHRADIT CUKR V KUCHYNI

4x PALAČINKY JAKO HLAVNÍ JÍDLO
2.2.2021
NAPAŘOVAČ ODĚVŮ STEAMEASY + VIDEO
4.2.2021

Jste-li zdraví, potěšení z cukrem zavátých řezů si tu a tam můžete dovolit. Pravidelnou konzumaci sladkostí si však k tělu nepouštějte.

Je to tak, ani hubeňouři nemohou cukru kolik chtějí. Obliba bílého cukru je návyková pro každého, nehledě na to, že jeho nadměrná konzumace vede k obezitě, vzniku zubních kazů a dokonce k vážným nemocem díky nežádoucí vysoké hladině inzulinu a glukózy v krvi. Milované sladké dobroty tvoří v našem životě oporu, lahodnou odměnu za nejrůznější psychické vypětí, nemluvě o tom, jak rádi je pečeme a vytváříme pro blaho svých bližních. Je to moc těžké přepnout svůj mozek do úsporného režimu. Ale postupně to půjde.

Začněte úplně zlehka. Není třeba ihned vyprázdnit dózy se zásobami cukru a udělat za nimi tlustou čáru. Za prvé to nedokážete a za druhé i cukry v malé míře ve svém těle potřebujeme. Jsou tu však potraviny, které ze svého života můžete vymýtit docela rychle. Přestaňte kupovat slazené nealkoholické nápoje, levné cukrovinky, nekvalitní čokoládu, bonbony a sladké pečivo. Snadno si doma upečete svoje vlastní. Už jen to, že nepečete každý den (zatímco sladkou koblihu si koupit můžete), snížíte příjem cukru na únosnou mez. A když se postavíte do kuchyně k vaření a pečení, zkuste vydělit doporučené dávky cukru v receptech napolovic. Uvidíte, že na méně sladkou chuť si postupně zvyknou všichni členové domácnosti a elegantní cukřenka na stole zůstane jen pro hosty.

18372_4436-(2)_eshop_z1

Slazené nealkoholické nápoje nahraďte ovocným čajem

kvalitní ovocné čaje není třeba doslazovat, takže je mějte celý den na dosah

Kdo se pravidelně utápí v litrech slazených limonád, dostává do těla velké objemy cukru. Je to první položka, kterou je třeba škrtnout z nákupního seznamu. Pořiďte si konvici na čaj, nejlépe s integrovaným sítkem, a celý den doplňujte nové zásoby čaje. Kupujte si kvalitní a chutné čaje, protože přejít ze sladkých limonád na neslazený nepříliš dobrý čaj, zvládne opravdu jen málokdo. Konvice s čajem (pro větší rodinu pořiďte dvě) postavte na volné místo v kuchyni, kde se vlažným čajem každý obslouží. V létě vložte do sítka nakrájené čerstvé, sladké ovoce a dolijte ho pramenitou vodou. S trochou meduňky nebo máty vám nápoj bude připadat příjemně ochucený i bez přidaného cukru: KNIHA OVOCNÝCH ČAJŮ SUMMER FIESTA, dárková kolekce 32 sáčků.

18154_123289_2_eshop_z2

Triky pro sladké pečení

cukr nahraďte zdravějšími alternativami, je jich poměrně dost

Pokud rádi pečete, připravujete kompoty a teplá sladká jídla, tak musíte sáhnout po náhražkách cukru. Sladkosti by těžko byly sladkostmi, kdyby se vám s potěšením nerozplynuly na jazyku. Ptáte-li se, co udělat, aby vám chutnalo, stačí se jen ohlédnout do minulosti. Cukr býval v obyčejné domácnosti dost vzácný, a tak si hospodyně musela poradit s tím, co hospodářství skýtalo:

  • K nejlepším sladidlům doporučovaných i dnes patří med. Kromě všech zdraví prospěšných látek, které oceníme hlavně při nachlazení, med spolehlivě osladí i těsto a klidně s ním upečete, bábovku, piškotový dort i čajové sušenky. Počítejte s tím, že místo 1 šálku cukru dáte pouze ½ šálku medu.
  • Dalším sladidlem bylo vždy zralé ovoce. Je známo, že v sušeném ovoci se cukr výrazně zkoncentruje. Potřebujete k tomu domácí sušičku ovoce, kde ovoce zůstane bez chemického ošetření. Křížaly před použitím rozkrájejte na malé kousky a proslaďte s nimi připravované těsto.
  • Ze sušených hrušek se připravovala pracharanda - rozdrcená dužnina je tak sladká, až je lepkavá. Výborně dosladí ovocné knedlíky nebo koblížky. Chcete-li se o tom přesvědčit, recept naleznete ZDE.
  • Čerstvé ovoce, které dáte navrch koláče nebo dovnitř štrúdlu, proslaďte ve větší míře rozinkami a přidejte dost mleté skořice. V téhle kombinaci by mělo být malé množství těsta dostatečně ochucené.
  • Jogurt, kompot z čerstvého ovoce, lívance i ranní müsli si oslaďte některým ze zdravých sirupů - javorový, datlový, agávový nebo čekankový sirup patří u nás k novodobé výbavě kuchyní. Javorový sirup lze také využít k oslazení těsta. Každý šálek cukru nahraďte 1 šálkem sirupu.
  • Nejpoužívanější sladidlo se získává ze stévie sladké - rostliny z oblasti Jižní a Střední Ameriky. Stévie je jako sladidlo na rozdíl od cukru téměř nekalorická a je doporučována i diabetikům. O jejím léčebném přínosu, který je znám po staletí v Americe a v Japonsku, se však neustále diskutuje. Stévii si můžete koupit v tekutém stavu i práškovou. Do pečené bábovky jí postačí minimum - necelá 1 lžička.

LUXUSNÍ SKLENĚNÁ FORMA NA BÁBOVKU, borosilikátové sklo, průměr 21 cm, teplotní odolnost od -40 °C do +300 °C

18015_eshop_z2

Kávu si můžete osladit melasou

ochutnejte málo užívaný třtinový nebo řepný sirup

Mnoho lidí si zvyklo sladit kávu. A té vypijeme opravdu dost, protože ji pijeme každý den. Je to další příležitost, jak si s železnou pravidelností dát porci cukru. Za rok to musí být nejen pořádná kupa kalorií, ale především každodenně zátěž pro náš organizmus. I tady je možné sáhnout po alternativě, dokonce hodně zdravé, například po melase. Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny a nazývá se „černý zázrak”. Toto přírodní sladidlo je řazeno k superpotravinám pro své výjimečně příznivé účinky na lidský organizmus. Třtinová melasa je tmavá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru a připodobnit ji můžeme k lesnímu medu. Voňavý melasový sirup využijete na pečení i do nápojů.
ŠÁLKY BAMBUS S PODŠÁLKY A LŽIČKAMI, dárková sada 2 ks

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.