CHLEBOVÉ BUCHTY S BRAMBORAMI A ROZMARÝNEM

4x ÚKLID DOMÁCNOSTI aneb KAM S TÍM?
10.6.2022
UDRŽITELNÁ DOMÁCNOST SNADNO A RYCHLE
15.6.2022

Brambory jsou důležitou složkou našeho jídelníčku. Patří do mnoha našich národních receptů a přidávají se i do chlebových těst.

Příměs vařených brambor má za důsledek nadýchané těsto, které vydrží déle vláčné. Těsto dělám pšenično-žitné s oblíbenou bio moukou Pernerkou, muškátovým oříškem, česnekem a rozmarýnem. Chléb můžete vytvarovat podle svých zvyklostí. Nejkrásnější je vždy bochník, který lze nechat dokynout v tvarovací chlebové ošatce, nebo ho uložte do formy na srnčí hřbet

K mým posledním oblíbenostem ale patří chlebové buchty, k nimž mě právě toto vláčné těsto inspirovalo. Nejde o nic zvláštního, ale chléb je dobrý samotný, a protože je uvnitř kyprý, bude vám příjemné, že získá více opečených stran. To buchty umí. Každý si pak jen oddělí kus, jaký chce sníst. Když si takto napečete, získáte i praktické porce pro cestování. Nemusíte někde v terénu řešit krájení chleba. Stačí s sebou vzít bylinkové máslo a omytou zeleninu. Potraviny ochrání termo taška a pohodlně se tak najíte i v přírodě na pikniku.

Příprava: 35 minut + kynutí * Získáte: 12 velkých porcí

Těsto

  • 200 g brambor typu C, dopředu uvařených
  • 2 + 1 lžíce olivového oleje
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 + 100 ml vlažné vody, je-li třeba
  • 21 g droždí (půlka kostky)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 150 g žitné mouky Pernerka
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný

Na dokončení

  • trocha slané vody, vlažné
  • sezamové semínko
  • hladká mouka

1. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout do druhého dne.

2. Druhý den brambory oloupejte a nakrájejte na kusy. Rozmarýn operte a osušte, otrhejte z větviček a nasekejte. Na pánev dejte 2 lžíce olivového oleje, rozehřejte je a brambory na něm mírně opečte. V poslední fázi přidejte rozmarýn a rozdrcený česnek. Plamen vypněte, brambory nahrubo rozmělněte vidličkou a nechte vlažné.

3. Zahřejte 200 ml vody, aby byla vlahá a do poloviny dejte vzejít droždí se lžičkou cukru. Mezitím vlažné brambory přesuňte do mísy, přidejte obě prosáté mouky se solí, přidejte dost muškátového oříšku, 1 lžíci olivového oleje, zbytek vlažné vody a vzešlý kvásek. Ručně nebo robotem vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Je-li to třeba přidejte další malé množství vlažné vody.

4. Hotové těsto nechte kynout 1 - 2 hodiny; máte-li misku na kynutí s víkem, stačí něco přes hodinu. Připravte si pekáč velký asi 27 × 21 cm a vymastěte ho olejem. Vykynuté těsto vyválejte do tvaru válce a rozkrájejte ho na 12 stejných dílů. Z nich pak vytvarujte koule, které vložte do pekáčku tak, aby se nedotýkaly. Potřete je olejem ze všech stran, přikryjte utěrkou a nechte ještě ½ hodinky kynout, až se spojí.

5. Troubu vyhřejte na 210 °C a vykynuté buchty shora navlhčete slanou vodou a posypejte sezamovým semínkem. Poprašte je hladkou moukou a dejte péct na 10 minut, pak snižte teplotu na 190 °C a pečte ještě 25 minut dokřupava. Hotové chlebové buchty vyndejte na mřížku a nechte volně vychladnout. 

K přípravě těsta použijte varné brambory typu C s kyprou silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší. Na pánvi je neopékejte dokřupava, stačí je prohřát na kvalitním olivovém oleji a ovonět rozmarýnem a česnekem. Muškátu dávám do těsta docela dost, také lžička soli se vám může zdát málo, protože brambory na sebe sůl naváže. Napoprvé dejte třeba lžičku a půl, a uvidíte, jak vám bude chutnat. Na těstě není co zkazit, takže s ním nakládejte dle své chuti.

Těsto zpracovávám v robotu. Je vláčné a připraví se snadno a dobře. Nejprve hnětu asi 4 minuty na nižší otáčky, pak asi 5 minut na vyšší stupeň. S přilíváním vody opatrně, brambory mají tendenci těsto udělat řidší. Stroj několikrát zastavte a konzistenci těsta zkontrolujte. Tady už jsou vidět dokynuté buchty na plechu. Těsto krásně vyskočí a než půjde do trouby, můžete ještě přidat pár jehliček rozmarýnu, které pak odstraníte. Chléb se krásně provoní. 

Chléb je upečený dokřupava, a teď už si jen sedněte k hezky prostřenému stolu. Z chladnoucího pekáčku si každý oddělí svou porci. Přidejte horkou polévku a na namazání bylinkové máslo. Taková je letní večeře, jak má být.

 

STOLNÍ ŠEDOBÍLÝ UBRUS AITANA ve velikosti 140 × 200 cm ze směsového materiálu v kombinaci bavlna / polyester


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.