CHLEBÍČKY S DŽEMEM PIŇA COLADA

LEDOVÝ KRABIČKOVÝ DEZERT
10.8.2017
10 SUPER LETNÍCH NÁPOJŮ
15.8.2017

stuha_ruzova

Vytvořit marmeládu s naprosto neopakovatelnou chutí si přeje každý, kdo rád zavařuje.

Pak je i její uplatnění výjimečné a stačí mi jen sáhnout do zásob, a během okamžiku připravím celou řadu pochoutek k svačinám i večeřím, a dokonce bleskurychlé luxusní dezerty, když chci nabídnout výborné pohoštění.

K mým letošním objevům patří marmeláda obsahující kousky čerstvého ananasu, kokosové mléko, limetovou šťávu a nezbytný rum. Nezbytný proto, že se jedná o mix chutí napodobující alkoholický nápoj Piña Colada z oblasti Karibského moře, který se připravuje z ananasu, čerstvého kokosu a bílého rumu. Exotickou kombinaci chutí využijete na absolutně výborné chlebíčky se smetanovým sýrem, k domácímu nadýchanému piškotu i k dokončení zmrzlinového sorbetu.

Při zavařování ocenítepěkné sklenice se šroubovacími víčky. Hledala jsem takové, které mají široké hrdlo, aby z nich šla marmeláda dobře namazat. Našla jsem přesně potřebný tvar s víčky s klasickým dezénem kanafasových kostek. V kuchyních všech stylů vypadají výborně.

stuha_ruzova

MARMELÁDA PIÑA COLADA

Příprava: 30 minut * Získáte: 2 sklenice o objemu 240 ml a a jednu malou ochutnávkovou

  • 500 g čerstvého ananasu nakrájeného na malé kousky
  • šťávu z ½ limetky
  • 260 g želírovacího cukru 3 : 1
  • 150 g bio kokosového mléka, např. Alnatura
  • 5 lžic bílého nebo tmavého rumu

1. Nejprve naporcujte ananas. Dělá se to tak, že odříznete vršek a spodek, postavíte ho a nožem shora dolů okrájíte proužky kůry nepříliš hluboko. Tmavá očka, která tam zůstanou, vykrojte špičkou nože, nebo lépe tvořítkem na melounové kuličky. Čistý ananas rozkrojte na čtvrtiny, z každé skrojte tvrdý střed a zbytek dužniny rozkrájejte na hrubé kousky. Případně nakrájejte plátky a střed vykrojte tvořítkem, je to jedno.

2. Odvažte 500 g a polovinu kousků ananasu dejte do hrnce. Přidejte šťávu z limetky, želírovací cukr, prošlehané kokosové mléko a rum. Směs promíchejte a rozmixujte ponorným mixérem.

3. Do základu přidejte zbytek ananasu nasekaného na menší kousky a za stálého míchání vše uveďte do varu; 5 minut zprudka vařte. Pokud vyjde želírovací zkouška, hrnec odstavte.

Suché, umyté sklenice vypařené horkou vodou naplňte marmeládou, ihned uzavřete a na 5 minut postavte dnem vzhůru. Pak je obraťte a nechte vychladnout.

Chlebíčky

  • francouzská bagetka nebo bílá veka
  • 200 g žervé
  • 150 g změklého másla
  • pár zrnek soli
  • marmeláda Piña Colada
  • meduňka na dozdobení

Chlebíčky nakrájejte, žervé utřete s máslem a naneste vyšší vrstvu na jednotlivé plátky. Nahoru navršte marmeládu s kousky ananasu a vše dozdobte lístečky meduňky. Dle chuti můžete přidat ještě plátek čerstvé šunky, případně nechte žervé jen samotné, bez másla.

pinacolada1

Do zmíněného exotického nápoje patří bílý rum. Do této várky jsem ale použila tmavý rum, protože se mi zdál chuťově výraznější. Kokosové mléko dobře prošlehejte, aby se spojila oddělená voda i tuk. Vytvoříte tak lahodný krém.

pinacolada2

K naporcování ananasu můžete také vyzkoušet speciální kráječ na ananas. Nemám ho, tak ananas porcuji, jak jsem uvedla. Tvrdý střed z plátků lze také vykrojit pomocí tvořítka na melounové kuličky.

Spojení mírně slaného žervé a ananasové marmelády je doslova k ujedení. Tyto chlebíčky patří ke klasickým lahůdkářským výrobkům, ale leckde se na ně pozapomnělo. Byl to velký hit 70. let a k chlebíčkům patřil nerozlučně plátek šunky. Tato inovativní chuť se vedle majonézových salátů opravdu vyjímala. Chlebíčky stály 3,10 Kčs a už tehdy mě pořádně chytly :o)

Pokud by vás zajímala přehlídka tradičních i netradičních chlebíčků, navštivte 26. srpna Výstaviště v pražských Holešovicích, kde se odehraje CHLEBÍČEK FEST 2017. Čekají vás ochutnávky jednohubek, koktejlů a dalších labužnických dobrot!


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.