ČERNÝ HALLOWEENSKÝ KOLÁČ

SRDÍČKA Z LISTŮ
27.10.2017
5 NÁPADŮ KOLEM ČAJOVÁNÍ
31.10.2017

stuha_hneda

Svátek oranžových dýní je doslova za dveřmi. Dnešní večer věnujte malým přípravám, byla by škoda připravit se o zábavu.

Zítřek, 31. říjen, patří lidovému svátku, který se rozšířil z Irska v největší míře do Ameriky, Velké Británie, Nového Zélandu a Austrálie. Pojmenování svátku – All Hallows‘ Eve znamená předvečer křesťanského svátku Všech svatých. U nás se Halloween tradičním svátkem nestal, ale s chutí jsme převzali jeho nejznámější symboliku – dlabání dýní, z nichž vznikají romantické lucerny. Zdobíme si jimi zápraží domů, prostřené stoly i bytová zákoutí, a já ve svátku spatřuji spíše oslavu pestrého a bohatého podzimu.

Dětem se mnohem víc líbí kostýmové veselí spočívající v převlecích duchů, kostlivců a všelijakých příšer. Ke koledě patří symboly černých koček, sov, pavouků a všelijaké havěti. My, dospěláci, nad tím kroutíme hlavou, ale i naše pohádky byly plné černých zákoutí. Všude zřejmě platilo, že pomocí lidové moudrosti se dětská mysl dokázala lépe vyrovnávat s tím, že je život i trpký.

Ať už si z čarodějné symboliky Halloweenu vezmete cokoli, myslím, že je to moc pěkné obohacení studených podzimních dnů. Malé dýňové svícny už jste si možná se mnou vyrobili, a teď vám nabídnu něco úžasného k snědku. Každoročně totiž peču sněhový černý koláč. Je bez mouky, pouze z mletého máku a velkých blum glazovaných rumovým džemem. Těsto je díky sněhu hebké a nadýchané, ale úchvatně černé, jak bota. Pod ovocem to není vidět, ale mrkněte na řez níže…

Koláč servíruji přímo v pečicí formě, a letos to bude ještě slavnostnější, protože mám zapůjčenou formu zlatou. Má keramický povrch a peče se v ní naprosto skvěle.

stuha_hneda

ČERNÝ HALLOWEENSKÝ KOLÁČ

Příprava: 40 minut * Získáte: koláč do formy o průměru 28 cm

Koláč

  • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • 50 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla, změklého, ne rozpuštěného, (může být i Hera)
  • 200 g mletého máku
  • 5-6 středně velkých, pevných modrých blum

Na glazování a dokončení

  • 2 lžíce brusinkového nebo ostružinového džemu
  • 1 lžíce tmavého rumu
  • hrst rozmrazených ostružin (nemusejí být)

1. Blumy umyjte a osušte, a ostrým nožem z nich nakrájejte slabé plátky. Většinou stačí 5 ks. Vejce rozdělte do 2 mís – do menší dejte bílky a ušlehejte sníh se špetkou soli. Před dokončením přidejte krupicový cukr a šlehání ukončete, když sníh tvoří ostré špičky.

2. K žloutkům v druhé míse přidejte moučkový cukr a ušlehejte je do pěny, která ztrojnásobí svůj objem. Troubu zahřejte na 180 °C.

3. Do žloutkové pěny přidejte po kouscích kostičky měkkého tuku a pak po částech mák.

4. Pomocí stěrky vložte do těsta sníh. Těsto jen obracejte a nadlehčujte, až je dokonale promísené. Hotové rozetřete do vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy. Uhlaďte povrch a od středu ho poklaďte tenkými plátky blum – viz foto.

5. Koláč vložte do trouby a pečte přesně 30 minut. Těsto krásně vyběhne a v závěru odskočí od okrajů.

6. V této fázi můžete koláč vyndat, a horký okamžitě natřít džemem rozmíchaným se lžící rumu. Před podáváním povrch dozdobte rozmrazenými ostružinami. Koláč je výborný vlahý i vychlazený. Řezy krájejte ostrým nožem.

cerny kolac1

Modré blumy se v tuto dobu dají kupodivu koupit bez problémů. Vím to, koláč peču každoročně. Tyto nádherné velké plody se vozí z Itálie, a kilo jsem koupila za 29 Kč. Vyberte si pevné blumy, z kterých se dají snadno vykrájet pěkné plátky. Nemusejí být právě nejsladší, ale tím se netrapte, chuť jim dodá glazura. Zde jsem soustředila nejdůležitější ingredience – mák je mletý, nejlépe čerstvě (tedy žádná kupovaná směs s cukrem) a do sněhu cukr teprve přijde, aby vytvořil základ těsta.

cerny kolac2

Forma na pečení je vážně zlatá. Ke slavnostnímu koláči skvěle pasuje. Sněhové těsto jsem uhladila zubatou cukrářskou stěrkou. Snažte se nakrájet plátky blum tenoučké, aby jemné těsto neneslo takovou váhu a zvládlo se nadlehčit. S formou jsem byla moc spokojená. Těsto odskočilo od okrajů a jednotlivé porce šly bez potíží vyndat. Formu jsem nakonec jen zalila vlažnou vodou a bleskově umyla.

cerny kolac3

Černá a oranžová je symbolem Halloweenu.  Aby byl dojem dokonalý, nechávám si speciálně k této příležitosti v mrazáku pytlík ostružin. Jo, a pokud koláč přece jen vytáhnete ze zlaté formy, servírujte také místo na bílém – na tmavém granitovém talíři! Obojí je úchvatné. Nabízím níže…


stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.