BYLINKY NA ZIMU II / DÁRKY ZE SPÍŽE

RŮŽE Z LÁSKY, K SNĚDKU I PRO PARÁDU
21.9.2016
SRDCE Z BŘEČŤANU II / PODZIMNÍ VARIACE
23.9.2016

bylinky_02

Pořídila jsem si sadu dárkových, jak já říkám – ochutnávkových skleniček. Jsou velké tak akorát, a hodí se na to, abyste mohli dát stranou maličko ze svých zavařených a nasušených zásob.

Už jsem se vícekrát zmínila, že z nich dělám drobné dárky pro své blízké. Jedlé dárky se totiž odjakživa těší velké oblibě. Vzpomínám si na pradávnou módu dárkových košů, v kterých byly ne právě běžné lahůdky, které se na krámě v malém městě nedaly ani zahlédnout. Vždy jsem u potravinového zboží obdivovala hezkou ambaláž. Pamatuji totiž doby, kdy se ukrojená osminka másla hodila na pultu jen tak do papíru. Takže k hezkému zboží chovám náklonnost i teď, kdy se produktoví grafici předhánějí, jak nejlépe upozornit na nové zboží, abyste ho v těch sto dalších druzích nepřehlédli.

Dárky k jídlu si lidé dávají rádi a vybrat pro někoho pár lahůdek patří i k příjemným nákupům. Ovšem, také můžete sáhnout do své spíže, naplnit dárkovou skleničku a věnovat s označením, co se uvnitř skrývá. Kromě svých produktů zabalte do malých sklenek cokoli – rozdělte se třeba o semínka květin nebo o růžový pepř, který jste si přivezli z daleké dovolené. Pokud kolem vás funguje povědomí, že rádi a dobře vaříte, bude dárek od vás přijat s nadšením. Přibalte k němu hned recept, ať si o něj vaši známí nemusejí říkat!

002

Dekor na tak malých skleničkách musí být velice jednoduchý, protože na malém prostoru se moc nevyřádíte. Také je třeba nechat vyznít samotný obsah. Úplně postačí zakrýt horní víčko a připevnit cedulku pro základní údaje nebo pro věnování. Připravte si:

  • tenký balicí papír v přírodní barvě (v květinářství se do něj balí květiny)
  • trochu vázacího lýka nebo přírodního provázku
  • jednostranně potištěné kartony s pěknými dekory
  • kružítko a nůžky
  • kancelářskou děrovačku
  • permanentní fix

Na tyto skleničky si vystříhejte z balicího papíru kolečka o průměru 10,5 cm. Z potištěných kartonů si vystřihněte kónické cedulky, jejichž základnu tvoří 3,5 cm, horní hrana je široká 2 cm a výška cedulky je 3,5 cm. Vytvořila jsem si šablonu ze silnějšího papíru a podle ní nastříhala dárkové cedulky. Do horního okraje vysekněte otvor kancelářskou děrovačkou.

001

Zavařovací dárková sada obsahuje 9 ks skleniček o obsahu 60 ml. Víčka jsou na závit a lze v nich i zavařovat. Před naplněním jsem je klasicky vyvařila a naplnila následujícím obsahem (úvodní fotka zleva doprava):

Všude, kde vidíte proklik, dostanete se k receptům a informacím. Možná jste si řadu dobrot připravili se mnou :o) Určitě si mezi dárky zařadím ještě dýňovou marmeládu, pomerančový džem, zimní pečený čaj, a nevím, co ještě stihnu. Rozhodně se také rozdělím o brusinky a o včelí med. Možností je fůra.

Pokud vás dárky ze spíže zaujaly, pak najdete další várku zde. Dnes je první podzimní den, chladný a slunečný, jak to má být. Užijte si ho!

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.