BYLINKOVÁ LÉKÁRNIČKA ANEB CO UZDRAVÍ JETEL

PODZIMNÍ KATALOG ZAHŘEJE NA TĚLE I NA DUŠI
24.8.2022
VÝBĚR SVAČINEK (NEJEN) DO ŠKOLY
26.8.2022

Bylinky se od nepaměti těšily velké úctě. Nejinak je tomu dnes, kdy jsou jejich zdraví prospěšné látky i léčivé schopnosti prokázány.

Koření, léčivé bylinky a bobule najdeme i dnes ve volné přírodě. Za všechny připomeňme alespoň oblíbené květy i kořeny pampelišek, čarodějný černý bez, heřmánek v lukách či mateřídoušku lemující cesty. Kdo z nás by je neznal a alespoň jedinkrát za život nevyzkoušel ve své kuchyni ve formě bylinných čajů či dokonce likéru? Bylinky dokážeme vypěstovat a udržet i na okenním parapetu, a kdo má zahrádku, pěstuje přinejmenším levanduli a rozmarýnu chránící domácnost před vším zlým. 

Jakmile prázdniny vklouznou do babího léta, je třeba všechno zdravé a zelené uchránit na zimu. Přichází doma sklizně, pilného zavařování a sušení. Nevyhoďte nic z toho vzácného bohatství a co jde, prožeňte domácí sušičkou. Celou řadu receptů najdete na našem blogu. Však to znáte - až se zima zeptá...

abeceda_zdravi_03

J - JAKO JETEL

U nás roste asi 20 druhů těchto půvabných rostlinek. Nejčastěji narazíte na jetel luční, jetel horský, jetel růžák a jetel bílý čili plazivý.

Tato pícnina a volně rostoucí bylinka, kterou známe z luk a okrajů polí, kvete od jara do podzimu. Jetel luční (červený jetel) lze nasbírat po troškách na zimu a vyzbrojit se proti řadě neduhů. K zajímavostem patří, že kořeny jetele sahají až 2 m do hloubky půdy.

Z rostliny používáme květy. Obsahují izoflavony, což jsou sekundární rostlinné látky podobné estrogenu. Pomáhají zejména při:

  • potížích spojených se změnou ženského hormonálního režimu v období menopauzy (znáte z obsahu potravinových doplňků propagovaných v TV)
  • nervozitě a změnách nálad
  • prevenci arteriosklerózy a onemocnění srdce a oběhového systému
  • osteoporóze
  • dýchacích potížích (sirup usnadňuje odkašlávání)

Jetel je rovněž předmětem studií, které prokazují částečný protirakovinný účinek. Tak, jako je tomu u vážnějších chorob, je třeba užití bylin konzultovat s lékařem. U jetele vedlejší účinky zjištěny nebyly a určitě ho nezkonzumujete tolik, abyste touto přírodní medicínou nezkusili například zmírnit rýmu či snižovat návaly horka sužující při klimakteriu. V lidovém bylinářství se jetel používal odnepaměti. K jeho uznávaným přednostem patří účinky protizánětlivé, antibiotické a detoxikační.

CHCEŠ SE VDÁVAT, NEBO NE?

Tak tento význam má natrhaná kytička jetele  - jak praví květomluva (můžete využít, chcete-li, já jsem ve svém věku sbírala už jen s myšlenkou na zdraví :o) ). Jetel jsem nasbírala minulý týden. Jen trochu. Patří k medonosným bylinkám a včely ještě mají napilno. Při každém sběru si najděte chvilku po ránu za plného slunečního svitu, a v místě, které je vzdálené znečištění. Než ho nasušíte, určitě se jím můžete potěšit třeba při snídani, když ho dáte do vázy.

Chcete-li si nasbírat čtyřlístky, pak vyhledejte v trávě jetel plazivý; najdou se i u jiných druhů, ale tady uspějete nejčastěji. Čtyřlístek věnujte tomu, komu přejete štěstí. Tímto milým gestem stvrdíte upřímné přátelství.

JAK SPRÁVNĚ NASUŠIT 

  • Pro léčebné účely je třeba nasbírat plné rozvité květy, které nejeví známky hnědnutí. Takové už ke sběru vhodné nejsou.
  • Každý květ uštípněte společně s několika přilehlými lístky - viz foto.
  • Květy rozložte nejlépe vedle sebe na talíř nebo na síto a usušte je ve stínu a na místě, kde proudí vzduch. Nemíchejte jimi. Pokud povoláte na pomoc domácí sušičku, pak sušte velice pozvolna, maximálně při teplotě 40 °C. Že jste nasušili správně poznáte podle toho, že si květy zachovají jen o málo změněnou barvu. Pokud některé květy zhnědly, opět je odstaňte.
  • Nakonec květy přesuňte do tmavé dózy do níž se nedostane vlhkost. Světlo bylince škodí a snižuje její účinnost.
jetylek2

BYLINNÝ ČAJ Z JETELE

 

NA 1 HRNEK SI PŘIPRAVTE:

  • 1 lžíci sušených květů
  • 250 ml vroucí vody
  • 1 - 2 lžičky medu

Květy nasypejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte 15 minut vyluhovat a tekutinu sceďte. Jetel má příjemně sladkou chuť a hotový odvar je lahodný. Přesto si jej můžete dosladit troškou medu. Denně vypijte 2-3 hrnky po dobu 1 měsíce.

Čaj pomáhá při nespavosti, rýmě a kašli, při detoxikaci, průjmech a při obtížích v klimakteriu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.