BROSKVOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU

5 TEXTILNÍCH NÁPADŮ NA DÁRKY I DO DOMÁCNOSTI
14.8.2021
ARANŽMÁ PRO MĚSÍC SRPEN: SVÍCEN S OBILÍM
23.8.2021

K broskvím dobře pasuje vanilka nebo čokoláda. Protože sezona tomuto ovoci právě přeje, pár kousků může skončit v nedělním koláči a čokoládou rozhodně nešetřete.

Pravdou je, že v okamžiku, kdy jsem koláč pro vás pekla, musela jsem sáhnout po broskvích kompotovaných, ovšem s výhledem na to, že brzy dozraje čerstvé ovoce. Do koláče si vyberte ještě pevné plody, ty přezrálé by těsto zaplavily větším množstvím šťávy. Ovšem pokud si koláč oblíbíte, pak si ho se zavařeným ovocem můžete dopřát i v zimě.

Do těsta dávám dost čokolády a trochu kokosu, protože nahradí část mouky a dobře propojí ostatní chutě. Koláč peču v nižších formách, protože čím je větší plocha pro broskve, tím lépe :o) Těsto však můžete dát i do širší dortové formy. 

Příprava: 40 minut : Získáte: koláč o průměru 24-26 cm

Těsto

  • 5 půlek z velkých broskví
  • 5 vajec M
  • 200 g cukru, např. směs bílého a třtinového
  • špetka soli
  • 190 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 150 g středně hořké čokolády, nasekané nahrubo
  • 80 g kokosu, mletého
  • 200 g hladké mouky, prosáté

Na zdobení

  • 2 lžíce broskvové zavařeniny + 2 lžičky rumu na glazuru (nemusí být)
  • trocha kokosu + rozpuštěné čokolády

1. Broskve oloupejte a nakrájejte na slabší plátky, nechte vykapat. Troubu zapněte na 220 °C.

2. Vejce vložte do robotu a šlehejte na nejvyšší výkon, pak do zpěněných vajec dejte po lžících cukr, sůl a šlehejte, až vznikne nadýchaný krém.

3. Mezitím rozpusťte máslo a nechte zchladnout, čokoládu rozsekejte v chopperu na hrubé kousky a kokos opražte na pánvi bez tuku.

4. Do vaječného krému přimíchejte mouku, opražený kokos a máslo. Suroviny promíchejte při nízkých otáčkách, hned vypněte, a ručně stěrkou zapracujte čokoládu.

5. Hotové těsto přesuňte do formy, jemně ho poprašte moukou, aby mokré ovoce nekleslo dovnitř a rychle poklaďte celou plochu připravenými broskvemi. Koláč vložte do trouby a pečte 10 minut naplno, pak snižte teplotu na 175 °C a pečte ještě asi 40 minut, dokud těsto nevyskočí. Zkontrolujte ho špejlí a koláč nechte ve formě vychladnout.

6. V kastrůlku prošlehejte zavařeninu s rumem, zahřejte a hned vypněte. Pomocí štětce broskve potřete. Pak rozpusťte trochu čokolády a rychlými tahy koláč nazdobte tenkými pramínky. 

Při podávání koláč rozkrájejte na klínky a jemně posypejte kokosem. Uchovejte ho v chladu.

Příprava koláče je rychlá a jednoduchá, což od letních koláčů očekáváme. Zdržíte se jen sekáním čokolády a krájením ovoce. Určitě vám s tím ale doma někdo ochotně pomůže...

...k zabarvení těsta v takovéto míře nemusí dojít, pokud nasekáte čokoládu na větší kousky. Já jsem to ve spěchu trošku přehnala a jakmile čokoládu rozdrobíte, těsto vám obarví na hnědo. Můžete také použít čokoládové floky, které se v těstě nerozpouští a tak bude koláč pěknější. Čokoládové pecičky zůstanou pěkně vidět ve žlutém těstě. V tomto případě také zvyšte podíl bílého cukru, protože třtinový těsto také mírně obarví.

Koláč nakonec dozdobte čokoládou, té není nikdy dost. Porce jsou vláčné a hodně ovocné, takže koláč rychle snězte a uchovávejte ho v chladu lednice. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.