BROSKVE NA DVA ZPŮSOBY

SWEET CHILLI OMÁČKA KE KUŘECÍMU MASU
2.9.2021
5 TIPŮ NA SOUDOBÉ NÁDOBÍ S TRADICÍ
7.9.2021

Broskve jsou nejchutnější čerstvé, ale zakonzervováním si jejich lahodnou chuť uchováte i pro zimní měsíce.

Naše země leží až v okrajovém pásu klimaticky vhodných podmínek pro pěstování broskví. Přesto se tyto stromy čím dál častěji objevují v zahrádkách a když je dobrý rok, úspěšní pěstitelé neví, co s kouzelnou úrodou. Broskve jsou nádherným, ale zranitelným ovocem a dokážou uzrát všechny pěkně naráz. To pak nezbývá, než obdarovat přátele (měla jsem to štěstí a děkuji za to), a doma se pustit do zavařování.

Ze šťavnaté dužniny se dají vytvořit výborné dětské přesnídávky - například s příměsí jablek a banánů, zavařit kompoty ve sladkém cukrovém sirupu, a pokud máte odšťavňovač, pak si dejte každý den sklenici zdravé šťávy v poměru - 2 broskve / 2 jablka / 1 šálek ledové vody. Broskve obsahují vitaminy A, C, E, dále draslík, hořčík a vlákninu. Zmíněné vitaminy jsou nejlepšími přírodními antioxidanty a existuje jen málo druhů ovoce, kde jsou v tak vyváženém poměru. Vitaminy skupiny B jsou zde rovněž zastoupeny v hojném množství a společně s minimem tuků pomáhají v prevenci arteriální hypertenze.

Tohle voňavé zavařování mě dovedlo ke dvěma receptům, které s oblibou užívám. Velké a pevné plody zavařím společně s oloupanými mandlemi a badyánem, který vytvoří aromatický nálev, a broskve, třeba trošku natlučené (ne kazící se, to je jasné, a vhodné k rozkrájení na menší kousky), ty skončí naložené ve vodce a uskladněné pro slavnostní chvíle konce roku. Hodí se do alko i nealko koktejlů, na sladké dezerty a samozřejmě v malých dárkových skleničkách patří k vítaným dárkům pro kamarády.

Příprava: 1 - 2 hodiny / 2 - 40 minut * Získáte: 1 - 10 sklenic / 2 - 4 sklenice Karo

1 - BROSKVE S MANDLEMI A BADYÁNEM

  • 200 g mandlí, oloupaných
  • 3 000 g zralých pevných broskví
  • 10 pecek od broskví, očištěných
  • 500 g cukru krupice
  • 1,5 l vody
  • 1 bio citron
  • 10 ks hvězdiček badyánu
  • 1 vanilkový lusk (nemusí být)

1. Mandle vhoďte do vařící vody, krátce promíchejte, vodu slijte a mandle zalijte studenou vodou. Prsty je vytlačte ze slupek.

2. Broskve oloupejte, rozpulte nebo rozčtvrťte. Pecky nechte stranou a asi 10 kousků očistěte kartáčkem.

3. Cukr rozpusťte ve vodě a dejte svařit. Mezitím okrájejte kůru z omytého chemicky neošetřeného citronu a přidejte ji do cukrového roztoku. Přidejte i vymačkanou šťávu z poloviny citronu a roztok nechte 2 minuty vřít.

4. Na dno vypařených sklenic dejte pecku z broskve, navrstvěte půlky ovoce na sebe a prosypejte je mandlemi. Z horké svařené šťávy odstraňte citronovou kůru a kompoty zalijte. Do každého přidejte badyán a malou část vanilkového lusku.

5. Sklenice zavíčkujte a sterilujte 25-30 minut při teplotě 75 °C.

 

2 - KOKTEJLOVÉ BROSKVE

  • 1 250 g zralých sladkých broskví, nakrájených na kousky
  • 600 g cukru krupice
  • asi 900 ml vodky

1. Broskve oloupejte a nakrájejte na klínky nebo na malé kousky, pecky odstraňte.

2. Do vypařených sklenic broskve rozdělte a stejně tak i cukr. Ovoce zalijte tak, aby bylo minimálně 1-2 cm pod hladinou. Sklenicemi chvilku třepejte, aby cukr propadl dolů a vyběhly bubliny vzduchu. Pak je pevně zavíčkujte a na chvíli obraťte. 

3. Uložte je do lednice a nechte je 3 měsíce odležet. Během prvních 14 dnů sklenicemi třepejte a kontrolujte, zda se rozpustil veškerý cukr. Pokud naložíte nyní, v prosinci broskve zkonzumujte.

Předem musím říct, že buclaté půllitrové sklenice KARO jsou pro nakládání broskví ideální. Půlky broskví se totiž do rovných sklenic tak těsně nesloží a rozhodně jim to v tomto oblém typu víc sluší. Sklenice používám každoročně - nejen na ovoce, ale i na okurky - a u nás na e-shopu si je můžete pořídit ve zvýhodněných sadách po 4 kusech. Rovněž doporučuji vyloupat si mandle, třeba večer před zavařováním, protože pak budete mít plné ruce práce s loupáním ovoce. Loupání broskví ráda nemám, ale máte-li dobrý druh ze zahrádky, který jde od pecky, ten se loupe pomalu sám. Nespolupracující broskve je třeba nejprve blanšírovat. Uděláte to takto:

Dejte vařit vodu do velkého kastrolu, broskve nařízněte do křížku - je jedno, na které straně, a krátce je ponořte do vařící vody - nechávám je tak 30 vteřin. Vylovte je ven do mísy postavené ve dřezu a rychle propláchněte studenou vodou. Oloupáte je pak docela snadno.

Půllitrové sklenice jsou na broskvové kompoty skvělé, ale koktejlové broskve naložené do vodky můžete uložit i do malých dárkových skleniček pro přátelé na ochutnání. Chuť vodky nijak nepreferuji, ale tady funguje podobně, jako když zkraje léta zakládáte rumtopf. Destilát se důkladně prosladí cukrem a šťávou z aromatického ovoce, takže výsledek je vynikající. V lednici jsou broskve stále připraveny obohatit horké palačinky, zmrzlinový pohár nebo nealko koktejly a dát jim punc výjimečnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.