BŘEZNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ZAVOSKOVANÉ HYACINTY

JARNÍ INVENTURA SPÍŽE – KAM ULOŽIT SYPKÉ SUROVINY?
24.3.2022
5x PEČENÍ V SILIKONU
29.3.2022

Květinová aranžmá v posledním čase procházejí nezvyklými způsoby pěstování. Skýtají nám nové zajímavé pohledy.

Pěstovat rostliny - konkrétně cibuloviny - absolutně bez vody, není úplně přirozené, za vyzkoušení to však stojí. U nás patří tento trend k senzacím, ale v Holandsku nebo v Německu se už nějaký ten čas užívá. Umím si představit, že rostliny se tak lépe přepravují, jsou méně zranitelné a péče o ně je minimální, nehledě na komerční úspěchy nové, atraktivní nabídky. Možná i vy jste se v předvánočním čase setkali s přehlídkou velikých cibulí hvězdníků (Amaryllisů) dokonce v třpytivých voskových kabátcích a v dárkovém balení s označením No Water Flowers (např. v OBI apod.).

Originální a ručně zavoskované cibule v různých dekorativních obalech jsou ošetřeny speciální ochrannou vrstvou zaručující, že bez vody rozkvetlou v předem stanovené době. V závislosti na teplotě prostředí pak kvetou po dobu 3 až 6 týdnů. Nemusíte je zalévat, jen potřebují světlé stanoviště bez přímého slunce. Je docela lákavé vyzkoušet něco podobného doma právě teď, kdy se nabízejí cibule hyacintů, které patří neodmyslitelně k našemu jaru.

Je to zajímavá atrakce, ale zajímalo mě, jak si počínat, abych rostlinám neublížila, a zda se cibule dají ještě zasadit. Nezbývá, než to vyzkoušet. Zdá se, že mé hyacinty ve vosku zatím prospívají, rozkvetly a voní. Vše, co jsem zjistila předávám, a myslím, že je to hezký tip na jarní dárek pro někoho, kdo ocení neobvyklé aranžmá.

Mrkněte také na naši posilu květinových kytic na e-shopu, které rovněž nemusíte zalévat. 

KROK 1: CIBULE NECHTE NATÁHNOUT VODU

Co obsahuje speciální ochranná vrstva z vosku, jsem se nedozvěděla. Zcela laicky jsem tedy do vody, v níž se cibule máčí 24 hodin, přidala kapku hnojiva vhodného pro okrasné cibuloviny. Připravte si:

  • cibule hiacintů, již s listy a zárodkem květů
  • velkou mísu s čistou vodou
  • trochu tekutého hnojiva na cibuloviny (např. Kapka)
  • bílý a barevný vosk + kastrůlek s vodní lázní
  • 2 pracovní sklenice
  • nůžky

1. Cibule vytáhněte ze zeminy, vyklepněte, a i s kořínky je ponořte až k listům do vody s rozmíchanou malou dávkou hnojiva - dala jsem jen 1 odlivku z víčka. Nechte je 24 hodin odpočívat v šeru.

2. Druhý den cibule vyperte a nůžkami zkraťte kořínky na minimum tak, aby cibule stály. Trošku kořínků jsem nechala, protože je-li naděje, že po odkvětu půjdou zachránit pro vsazení do půdy, pak rostlina potřebuje alespoň malý základ.

KROK 2: ZAVOSKOVÁNÍ

1. Vosk vložte do nevelké sklenice a tu pak do vodní lázně. Vodu nechte probublávat a počkejte, až se vosk zcela rozehřeje. Použila jsem čajové svíčky a stačí rozpustit tolik vosku, aby hladina byla zhruba nad polovinou cibule. Jakmile cibuli ponoříte, v malé sklenici vosk vytlačí vzhůru a bude ho dost pro namáčení.

2. Cibuli mezitím osušte papírovým ubrouskem a připravte si ledovou vodu do druhé sklenice. Sklenici můžete nechat chvíli v lednici.

3. Nyní bude třeba cibuli rychle ponořit do roztaveného vosku a okamžitě do ledové vody. To celé zopakujte 3 - 4×. Vosk na cibuli dokonale přilne a když ji vytáhnete ze studené vody, povrch bude téměř suchý. Nakonec osušte pár posledních kapek a je hotovo.

POZN.: Nedozvěděla jsem se, jak teplý smí vosk být. Do horkého bych cibuli neponořila, takže jsem sklenici s voskem chvíli chladila na studené podložce a v okamžiku kdy se na skle začal vytvářet sytý voskový povlak, a do tekutého se dalo sáhnout prstem - opatrně, prosím!, cibuli jsem namočila. Předpokládala jsem, že po rychlém ponoření cibule do teplého obsahu + následně do ledové vody, bude výsledná teplota mírná.

4. Po bílém voskování přidejte do zbytku vosku barevný, chcete-li, a pokračujte stejným způsobem v potahování dalších cibulí.

KROK 3: VYTVOŘTE LIBOVOLNÉ KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ

Zavoskované hyacinty můžete vložit do velké skleněné mísy a o svátcích je doplnit kraslicemi i dalšími dekoracemi, nebo je nechte rozmístěné volně na talíři. Zdůrazníte fakt, že květiny kvetou jen tak, na suchu:

Na střed talíře navršte různě velké kameny a proti posunutí je zafixujte pomocí aranžérské gumy. Do prohlubní mezi nimi postavte hyacinty - vážně stále stojí :o). Aranžmá je v tuto chvíli 6 dní a postupně krásně vykvétá.     

004vyska

PLUSY A MÍNUSY

PLUS / * rostlina vyklíčí a roste bez jakékoli péče * voskování je novinka, módní záležitost * skýtá příležitost pro uplatnění fantazie a ztvárnění v bytovém aranžmá * je to skvělý tip na neobvyklý dárek * rostlina vykvétá pomaleji než ve vodě či v zemině, vydrží déle krásná MÍNUS / * po odkvětu rostlina ve vosku nemůže tvořit kořeny a absorbovat další vodu potřebnou pro život * málokdy se podaří vosk bez úhony odstranit - pokud ano a najdete pár živých kořenů, dejte cibulku do malého množství vody zda nezačnou růst, v opačném případě ji nezachráníte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.