BORŮVKY V ZIMĚ VYLÉČÍ KDECO

SMETANOVÁ PIZZA A TĚSTO KYNUTÉ V LEDNICI
3.1.2022
FILOZOFIE BAREV VHODNÝCH DO DĚTSKÝCH POKOJŮ
5.1.2022

Borůvky patří k ovoci nabitému živinami. Pro náš organizmus a obranyschopnost jsou živou vodou.

Máte-li pocit, že hovořit o borůvkách uprostřed zimy, je přinejmenším výstřední, zůstává mnoho možností, jak s tímto zdravým ovocem počítat. Velký význam má zejména pro náš imunitní systém

Ten, kdo o ochranných látkách v borůvkách ví, je na zimu připraven. V létě se dají lesní borůvky nasušit i velice snadno zamrazit. V tuto dobu ale není nic ztraceno, protože obchody nabízejí nejen hluboko zmrazené borůvky uměle pěstované (mají sice méně vitaminů, ale i tak jedna porce pokryje asi 30 % denní dávky vitaminu C) i borůvky čerstvé, momentálně za docela rozumné ceny. Nakonec - ani v létě nemáme přísun borůvek pravidelný a za levný peníz. Zkuste se na na tyto skvělé plody dívat jako na zdraví prospěšné koření, jímž si tu a tam přilepšíte. V celkové skladbě jídelníčku pro sebe uděláte mnoho prospěšného.

co borůvky umí

  • Jedna hrst lesních borůvek obsahuje až 60 % denní dávky vitaminu C, který je v tuto dobu nepostradatelným ochráncem našeho zdraví.
  • Lesním borůvkám se říká černé jahody, a odedávna patří k léčivým rostlinám. Pro farmaceutické účely se sbírají listy i plody. Získávají se z nich účinné prostředky proti průjmům a pomocné léky při onemocnění cukrovkou i zánětech ústní dutiny. Již dlouho je známo, že barvivo plodů má příznivý vliv pro regeneraci očí a zvyšuje zrakovou ostrost (známé kapsle Ostrovidky).
  • Uměle pěstované borůvky jsou dostupné po celý rok. Jedna hrst obsahuje 30 % denní dávky vitaminu C. Říkáme jim zahradní borůvky (kanadské) a v naší krajině se jim dobře daří. Středně vysoké keře však musíte v zahradě ochránit před ptáky. Bobule mají stejně rádi, jako vy. Tyto borůvky nejsou aromatické jako lesní, ale na druhé straně snadno vyperete jejich šťávu ze šatů a ubrusů.
  • Borůvky působí jako přirozená ochrana zažívacího traktu, neboť brání uchycení bakterií. Přirozenou cestou zabraňují průjmu. Nejčastěji se používají sušené borůvky, které se dávají dětem. Účinné látky v borůvkách obsažené se uvolňují až ve střevech, takže projdou bez úhony žaludkem.
  • Vysoký podíl antioxidantů napomáhá snížení krevního tlaku, snižují riziko vzniku srdečních onemocnění i rakoviny.
  • Poslední výsledky výzkumu naznačují, že borůvky pomáhají předcházet ztrátě paměti způsobené věkem.
  • Borůvky lze mrazit, sušit, zavařovat ve vlastní šťávě, v létě si nejvíce užíváme borůvkových knedlíků, bublanin a sladkých omáček (určitě znáte žahour).

Bílky zbývají po celkem dost početném způsobu vaření a pečení. Vždy, když vím, že je nezpracuji do dvou dnů, uchovám je v mrazničce. Uložte je do dobře uzavíratelného obalu, připište datum a hlavně jejich počet. Při správném skladování při -15 °C vám vydrží 6-8 měsíců. Ze 6 bílků upečete takhle velký bábovkový věnec. Využívám pro něj dortovou formu se dvěma výměnnými dny, z níž vznikne buď klasický dortový korpus nebo atraktivní věnec. Těsto je nadýchané a s obohacením borůvkami si uprostřed ledna připravíte nebývalou dobrotu.

Doma připravené ovesné kaše bez vaření jsou skvělé. Pokud je neznáte, honem to napravte. Jejich složení je kladnou odpovědí na požadavky zdravé výživy, ovšem chutnající a zcela návykovou. Kaše obsahující bílkoviny, sušené i čerstvé ovoce, chia semínka, med a oříšky prostě nemůže být jiná, než ozdravující. Pořiďte si na ni šikovné kelímky s prostornými víčky, kam si při transportu do práce nebo do školy, oddělíte suché ingredience, aby zůstaly křupavé. A nezapomeňte si tu a tam přisypat hrst borůvek.

Začít den něčím dobrým, to je příjemná záležitost. Stačí malé sousto, abychom měli pocit, že si neodpíráme, ale zase tak moc nehřešíme. Pořídíte-li si perfektní plech na pečení donutů v troubě, napečte rodině občas něco dobrého k nedělní snídani. Donuty s utopenými borůvkami jsou raz dva hotové a díky tomu, že je nevykoupete v kastrolu tuku, také méně kalorické. 

Mrazené pochoutky patří k vítanému osvěžení, když nás honí mlsná. A nemusejí být vždycky kalorické. Například jogurtová terina plná ovoce patří k odlehčenější formě sladkých dezertů. K přípravě využijte zamrazené bobulové ovoce ze zahrádky. Jinak jahody a borůvky v tuto dobu bez potíží seženete. Překvapivě půlkilo mrazených borůvek jsem koupila za nižší cenu, než v létě. Ze sáčku lze odebírat a připravovat svačiny dětem. Určitě se vyplatí mít i v zimě přísun těchto tmavě modrých vitaminů.

Když chcete malým dětem předložit k jídlu něco zdravého, neřkuli neznámého, pokaždé hned nepochodíte. Zkuste nové ovoce - například kiwi nabídnout nějak takto. Je spousta špuntů, do nichž je třeba jídlo doslova nasoukat. Každý den si takhle hrát nelze, ale máte-li jistý záměr, jednou za čas to zvládnete. S borůvkami pochodíte vždycky dobře. Jsou sladké a děti je ochotně vyzobou jako první. Neopomeňte je občas přidat do ovocných svačinek, i když nebudou jako vymalované.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.