BORŮVKOVÉ NEBE ANEB BÍLKOVÝ BÁBOVKOVÝ VĚNEC

VINYLOVÉ UBRUSY NĚCO VYDRŽÍ
18.7.2019
DOBROTY NA GRIL
23.7.2019

Třená těsta nadlehčená sněhem patří k jednoduchým těstům, z nichž pečeme bábovky, řezy i dortíky. Pečivo s jemnou chutí však lze vytvořit jenom z bílků.

Zatímco vám z většiny cukraření zbývají bílky v lednici, tentokrát vám zaručuji, že vám zbudou žloutky. Respektive, to by nebylo správné - tuto bábovku si udělejte tehdy, když máte zbylé bílky v hrnečku. Nicméně, světe, div se, upečete normální porézní těsto a nikoli bezé, jak byste mohli očekávat. K tomu těsto, které se hodí k sezonnímu ovoci i máslovým a tvarohovým krémům.

Světlé těsto s absencí žloutků vypadá s dalšími ingrediencemi moc dobře. Peču ho ráda, a tak jsem ho pro testování pečicí formy se dvěma výměnnými dny, zkombinovala s tmavými borůvkami. Recepty se stejným názvem objevíte mezi nápoji, sýrovými dorty a pod., ale podstatou všech je to, že je každá z dobrot schovaná pod čepicí borůvek. Právě přichází jejich čas. Jsou nesmírně zdravé, takže je nastrkejte, kam to jde a snězte je čerstvé.

V této rozkládací formě jsem pekla podruhé. Základem je klasická dortová forma (viz reveňový koláč) a druhou možností je výměna hladkého dna za tvarované. Upečete pak věnec s pěkným reliéfem. Forma kreslí moc dobře (uvidíte dále), a těsto se z ní perfektně vyklápí, takže jsem neočekávala žádný karambol. Oproti klasické bábovkové formě máte tu výhodu, že plášť této formy rozevřete. Je to praktické a vřele ji doporučuji.

 

004

BÍLKOVÁ BÁBOVKA

Příprava: 20 minut + pečení * Získáte: věnec o průměru 24 cm

Těsto
   100 g másla
   6 bílků
   špetka soli
   180 g krupicového cukru
   150 g hladké mouky
   2 lžíce kukuřičného škrobu
   1 čajová lžička prášku do pečiva, BIO
 
Na dokončení
   130 g moučkového cukru
   1 polévková lžíce horké vody
   2 lžíce borůvkového džemu
   250 g čerstvých borůvek, může být víc
 
1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
 
2. Bílky pokojové teploty vyšlehejte se špetkou soli, až tvoří měkké špičky. Pak po lžících přidávejte cukr a každou dávku dobře zašlehejte. Vznikne hustý a lesklý sníh, jako na pusinky. Během šlehání zapněte troubu na 175 °C, vymažte a vysypte zkompletovanou formu na věnec.
 
3. Navažte mouku, přidejte škrob a prášek do pečiva, a vše přesuňte do velkého síta. Suché ingredience přesejte do mísy se sněhem. Stěrkou vše opatrně zamíchejte a v poslední fázi přidejte máslo pokojové teploty. Těsto přesuňte do formy a uhlaďte.
 
4. Pečte uprostřed trouby po dobu 30-35 minut. Špejlí zkontrolujte propečení těsta a vyjměte ho z trouby. Asi po 15 minutách rozevřete formu a po chvíli věnec vyklopte.
 
5. Vychladlý věnec polijte polevou - do hlubokého talíře dejte cukr a přidejte lžíci horké vody. Hmotu hbitě utřete do hladké polevy a nakonec vmíchejte borůvkový džem. Polevou přelijte věnec a zasychající povrch dozdobte borůvkami.
 
Dejte vychladit a jednotlivé řezy podávejte se studeným kopečkem crème fraîche nebo s vanilkovou zmrzlinou.

Takhle je to jednoduché - příprava těsta se odehrává ve 2 krocích a je naprosto bezpracná. Za prvé ušlehejte sníh, a za druhé na něj přesejte zbývající ingredience. Stěrkou je opatrně vmíchejte a dbejte na to, aby těsto bylo stále nadlehčené sněhem. Během chvilky začne pracovat prášek do pečiva, takže těsto vypadá trochu jako směs na žužú. Okamžitě ho přesuňte do formy a do vyhřáté trouby.

Upečené těsto vypadá trochu jako klasický piškot, ale je vláčnější, protože obsahuje máslo. Z formy se vyklopilo bezchybně a zbývá ho jen libovolně nazdobit. Věnec můžete také rozkrojit a promazat vanilkovým tvarohový krémem či našlehanou ochucenou smetanou.

Protože těsto není přeslazené, můžete si dovolit cukrovou polevu, která zároveň vylepší i ovoce, které někdy není akorát. Mám-li borůvky z lesa, dám jich nakonec nepočítaně; poleva je krásně zachytí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.