BORŮVKOVÉ DONUTY DO TROUBY

NOVÉ ZÁVĚSY PRO DEN I NOC
17.6.2020
ANTIBAKTERIÁLNÍM GELŮM JEN TAK NEODZVONÍ
22.6.2020

Kdo by neznal smažené americké koblihy zářící barevnými polevami. Když přesunete těsto z pánve s olejem na plech do trouby, rozhodně si vytvoříte jejich zdravější variantu.

Zadáte-li do vyhledávače text ‚Homer Simpson Donuts’, vyhrnou se na vás speciální recepty na velké koblihy s charakteristickým otvorem uprostřed, ježící se cukrovými ozdůbkami, bez nichž tahle filmová postavička nedá ani ránu. Velkoryse přehlédněte Homerovo zakulacené bříško a koblihy připravte svým milým partnerům, protože tuto neděli mají významný den - Den otců!

Donuty jsou vymyšlené jako tučný, kalorický, smažený mls, kterému každý podlehne, jako u nás staročeským koblihám. Aby byly koblihy koblihami, patří na pánev plnou omastku. Nedá se nic dělat, ale veškeré další způsoby pečení jsou jejich alternativou, která ovšem nepostrádá určité benefity - především mohou být o poznání zdravější. Donuty lze upéct v elektrické mini pekárně (mrkněte na VIDEO), a se stejným výsledkem i ve velké troubě.

Chcete-li svým milým partnerům, manželům a zkrátka všem tátům upéct něco na zub, mám tu recept na těsto plné borůvek. Společně s čokoládovou polevou určitě zaboduje. Pekla jsem za vydatné pomoci speciálního pečicího plechu na donuty, který si můžete pořídit na našem e-shopu.

Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: 18 ks donutů

Těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva, BIO
  • ¼ lžičky sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 vejce L, prošlehaná
  • 150 ml podmáslí
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g borůvek

Na dokončení

  • čokoláda na vaření, 50-60%
  • máslo
  • třtinový cukr na posypání

1. Do větší mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sodu, přidejte sůl a sypkou směs dobře promíchejte. Troubu vyhřejte na 175 °C, donutovou formu vymastěte a vysypte polohrubou moukou, zbytek vyklepněte.

2. Do menší mísy dejte 2 vejce, prošlehejte je, pak přidejte podmáslí, máslo a vanilku. Vše našlehejte metličkou.

3. Obsah obou misek smíchejte ve větší misce. Vznikne hladké hutnější těsto. Stěrkou opatrně vmíchejte borůvky. Lžící těsto přesuňte do formy, tvary ale nepřeplňujte, protože donuty hodně vyskočí. Pečte 15-17 minut na střední příčce.

Vychladlé donuty ponořte do husté čokolády naředěné máslem, připravené ve vodní lázni. Do tuhnoucího povrchu přidejte pro nazdobení třtinový cukr.

Speciální forma na donuty je naprosto pevná. Nemusíte ji tedy podkládat rovným plechem, jako je tomu u silikonových forem. Těsto je hutné, takže ho nedávám do zdobicího sáčku, ale do formy jej přesunu lžící. Pokud mi ukápne na povrch, setřu ho, aby se na formě zbytečně nepálilo. Tvary nepřeplňujte, protože těsto krásně vyskočí...

... a dokonale se vytvaruje dokulata. Šťáva, která z borůvek vyteče, se na formě trošku pálí, ale nebojte se, že ji budete muset při mytí drhnout. Formu stačí zalít vodou a po odmáčení budete potřebovat jen houbičku. Mírně zchladlé donuty obkroužím vždy silikonovou stěrkou a vystrčím je ven z dosud teplé formy. Z porce těsta zbývá ještě část, vyjde asi na dalších 6 kousků.

Borůvkové donuty jsou uvnitř vláčné a borůvky je krásné probarví. Pokud je necháte tak, pak si je jen pocukrujte cukrem s vanilkou, těsto totiž není sladké. Já mám raději kombinaci borůvek a sladké čokolády, takže donuty doporučuji namočit a dokončit třtinovým cukrem. Vypadají lákavě a dobře chutnají.

Přeji veselou oslavu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.