BÍLÝ PODMÁSLOVÝ CHLÉB

PROČ SPÁT V BAVLNĚ
3.5.2017
KYTICE S ČOKOLÁDOU
5.5.2017

stuha_hneda

Na chlebu je úžasné, že může mít řadu rozmanitých chutí. Nenápadných, ale tak specifických, bez nichž by náš jídelníček za nic nestál. Každá z nich se pak hodí k určitému druhu potravin. I když chléb, který si se mnou dnes upečete, stojí za to sníst samotný…

Připravila jsem vám bílý chléb, který se peče z hladké mouky. Čas od času na něj přijde chuť právě proto, že je jiný. Postrádá nakyslost kváskového chleba, ale má vůni drožďového chleba. Hodí se výtečně k bylinkovým a česnekovým máslům i k medu a domácím džemům. Právě pro tyto kombinace ho bohatě sypu mákem. Ale to není jediná zajímavost. Zadělávám ho podmáslím a můžete, i nemusíte, do něj nastrouhat brambory. Chléb bude ještě vláčnější.

A do třetice, namísto klasické bílé pšeničné mouky dávám přednost špaldě, starému druhu nešlechtěné pšenice. Celozrnná mouka, která se z ní získává, je zdravější, protože rozemleté otruby (o které je běžná hladce mletá mouka ochuzená) obsahují vlákninu, zinek a železo. Mouka má i výraznější chuť a méně lepku, ale pro dietáře vhodná není. Slůvko celozrnná znamená, že je zpracované celé zrnko, tedy jeho obal (zmíněné otruby) a klíček. Ten zase obsahuje mimo jiné vitamíny skupiny B a trávicí enzymy. Špaldovou mouku můžete zakoupit ve všech třech druzích hrubosti; samozřejmě nejzdravější je hrubá.

Klasická bílá mouka z obroušených zrn, má tendenci lepit na střevní stěny a citlivému organizmu může způsobovat trávicí potíže. Jsou to obecně známé věci, a nijak tu nebrojím proti hladké mouce, ale dost se tato témata v poslední době diskutují, tak možná proto se o špaldě zmiňuji. V každém případě můžete špaldovou mouku vyzkoušet a zařadit do jídelníčku, protože na dobré věci si navyknete velice rychle.

Až se pustíte do jednoduchého receptu na podmáslový chléb, vychutnejte si požitek z jeho přípravy a nechte si těsto vykynout ve stylové ratanové ošatce.

stuha_hneda

BÍLÝ PODMÁSLOVÝ CHLÉB S BRAMBORAMI

Příprava: 40 minut + kynutí * Získáte: bochník o průměru 25-28 cm

Těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky v bio kvalitě + na zapracování na vál
  • 1 plná lžička soli
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 300 ml podmáslí
  • 1 lžička cukru
  • 42 g čerstvého droždí, kostka
  • 200 g oloupaných, nastrouhaných a den předem vařených brambor – nemusejí být

Na dokončení

  • žloutek prošlehaný v mléce
  • 2 lžíce nemletého máku

1. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, olej a promíchejte.

2. Podmáslí trošku zahřejte, rozmíchejte v něm cukr a rozmělněné droždí. Jakmile vzejde, nalijte ho do mísy.

3. Pomocí ručního mixéru s hnětacími háky ingredience spojte do základního těsta. Jakmile drží pohromadě, přesuňte ho na pomoučněný vál.

4. Těsto podsypávejte a rukama hněťte tak, aby si samo nabíralo potřebné množství mouky. Ve výsledku by mělo být vláčné, pružné a nelepivé. Pokud budete přidávat brambory, pak je přidejte asi v polovině procesu. Počítejte s tím, že těsto mírně zřídne a řekne si o trochu více mouky.

5. Ošatku silně pomoučněte, vytvořený bochánek také a vložte ho dovnitř. Nechte ho přikrytý kynout na teplém místě asi 30-40 minut. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklepněte ho na plech s hustě pomoučněným pečicícm papírem. Povrch chleba potřete prošlehaným žloutkem v mléce a hojně posypejte mákem.

6. Mezitím předehřejte troubu na 250 °C, chleba vložte dovnitř a po 15 minutách pečení snižte teplotu na 200 °C. Celkem pečte asi 30-35 minut.

chleb bily1

Na chleba zaděláte kdykoli, protože k němu nic extra zvláštního nepotřebujete. Jen brambory si uvařte den předem, aby šly dobře nastrouhat. Dvě stě gramů tvoří dvě středně velké brambory. Ošatku hodně vysypejte moukou, bramborové těsto díky škrobu trochu lepí.

chleb bily2

Takto vypadá čerstvě prohnětené těsto. Už začíná kynout pod rukama. Pokud do něj přimícháte brambory, trošku zřídne a bude potřebovat mouku navíc. V opačném případě půjde pěkně do výšky. Brambory se do těsta přidávaly proto, aby chléb vydržel déle vláčný. Vy si je tam dejte pro chuť, protože druhý den už nebude ani drobeček.

chleb bily3

Špaldová mouka má větší hrubost než klasická hladká mouka a brambory těsto naředí, takže chléb půjde trošku víc do šířky. Zato hotový bochník bude opravdu pořádný, těšte se! Upečený chléb poznáte tak, že když zaťukáte na jeho základnu, bude znít dutě. Kůrka bude vypečená, ale tenčí než obvykle, střídka je jemně porézní a bílá. Chléb je hodně kyprý a měkoučký.

Ošatku od těsta nechte pořádně vyschnout a teprve pak přebytek těsta odrolte. Nakonec povrch vyčistěte čistým kartáčkem.


stuha_hneda

2 Comments

  1. Majkl napsal:

    Teď peču chléb podle vašeho rcp. , jen nešel pomašlovat žloutkem , když byl z ošatky hojně pomoučený ,

  2. Jana napsal:

    Aha, to máte pravdu, nejde to ideálně, ale většinou mi těsto mouku z ošatky spolyká, a žloutku na povrchu bochánku nemusí ulpět moc – viz foto. S mlékem dá chlebu barvu při pečení a díky tomu, že povrch začne lepit, ulpí na něm mák. Ale určitě se jinak nic nezkazí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.