BEZLEPKOVÝ KOLÁČ MALINÁČ

NOVÝ HIT OBÝVACÍCH POKOJŮ
28.6.2017
ZAVÍRACÍ SÁČKY / RECYKLACE
30.6.2017

stuha_ruzova

Když vás přepadne chuť na něco extra hříšného, většina z nás dostane chuť na šlehačku. Na tu pravou domácí ze smetany, zavinutou do svůdných spirálek…

K tomu je zapotřebí zdobicí sáček s trezírovací trubičkou. Pro mě to třeba není nejoblíbenější kuchyňský nástroj. Na látkovém sáčku mi zůstává dost krému a musí se prát, jednorázové sáčky se mi občas roztrhnou. Většinou jsem zapatlaná a dílo se mi nedaří. Až nedávno se mi dostal do rukou materiál, s kterým jsem byla nadmíru spokojená. Jedná se o silikonový sáček. Hned jsem ho podrobila malému testu.

Očekávala jsem, že se budu potýkat s něčím kluzkým a nepoddajným, ale silikonový sáček je měkký a tenoučký, takže ho v rukách nařasíte jako látku. Také se výborně udržuje – pomocí stěrky jsem ho snadno vyprázdnila a setřela z něj i poslední zbytečky krému. Abyste ho také vyzkoušeli, přidávám recept na super jednoduchý litý koláč na plech, který bohatě zdobím čepicí našlehané smetany. Těsto voní po kakau a je tak lehké, že dobře vykompenzuje tučnou smetanu. Vzhledem k tomu, že recept neobsahuje mouku, je zcela bez lepku, pakliže zachováte kontrolu u dalších přísad dle svých zvyklostí.

stuha_ruzova

BEZLEPKOVÝ KOLÁČ MALINÁČ

Příprava:  30 minut + pečení * Získáte: těsto vyjde na plech velký 25 × 21 cm i trochu větší

Těsto

  • 5 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 180 ml oleje
  • 4 čokoládové pudinky
  • 5 ml přírodního vanilkového extraktu Ambrose
  • 1 prášek do pečiva

Na zdobení

  • 5-6 lžic malinového džemu rozmíchaného v ovocném destilátu (Malinovice Jelínek, nebo i bez)
  • 400-500 ml 33 % smetany
  • 2 ztužovače
  • 250 g malin
  • čokoládové hoblinky

1. Vejce rozklepněte do misky a přidejte krupicový cukr. Ručním šlehačem šlehejte, až směs zesvětlí a pak přidejte olej. Troubu vyhřejte na 180 °C.

2. Do základu postupně přidejte čokoládové pudinky, vanilkový extrakt a prášek do pečiva. Krátce prošlehejte nebo ručně promíchejte. Výsledkem je řidší těsto, které nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 35-40 minut, ke konci teplotu snižte na 175 stupňů. Špejlí zjistěte, zda je těsto propečené a plech vyjměte. Těsto nechte zchladnout.

3. Zchladlý povrch potřete malinovým džemem naředěným troškou destilátu. Ušlehejte smetanu s rozmíchanými ztužovači a koláč natřete asi 0,75 cm vrstvou. Zoubkovanou stěrkou povrch urovnejte a zbytek smetany přesuňte do silikonového sáčku. Koláč dozdobte pravidelně rozmístěnými spirálkami, do každé vložte malinu a koláč rozkrájejte na řezy. Podávejte vychlazené a dozdobené čokoládovými hoblinkami.

malinac1

Jak se stane z obyčejných pudinkových prášků nadýchaný koláč, to vám nebudu líčit. Užijte si to překvapení sami. Těsto využijete také na korpusy pro různé typy dortů. Je totiž skvělé. Vidíte, že silikonový sáček je tenoučký jako látka. Bude se vám s ním dobře pracovat.

malinac2

Pudinky hodně práší, takže pokud nebudete míchat ručně, můžete si místo švédských misek připravit praktickou šlehací misku s víčkem. K vypracování vaječného základu i smetany ale budete potřebovat kvalitní ruční šlehač. Před pečením z těsta vyklepněte bublinky tak, že plechem párkrát ťuknete o stůl.

malinac3

Rozmíchaný malinový džem v alkoholu nádherně zvláční povrch těsta. Pokud připravujete koláč pro děti, alkohol samozřejmě vynechejte. Těsto samotné není příliš sladké a rovněž nesladím smetanu, takže džem se postará o dokonalé vyrovnání chutí. Pak už jen zbývá dozdobit povrch nadýchanými kopečky šlehačky a nastrouhanými hoblinkami čokolády. Řezy nechte tak hodinku vychladit, aby se díky alkoholu rozležely, a podávejte s kávou.

Zavřete oči, a nechte si chutnat!


stuha_ruzova

6 Comments

  1. Miluše napsal:

    Dobrý den
    Moc zdravím , zaujal mě bezlepkový koláč a musím se přiznat , že první pokus se nezdařil , ale na druhej pokus se povedl a stojí to za to , fakt je moc dobrej . Děkuji za recept. M.F.

  2. Jana napsal:

    Hezký den, paní Miluše,
    rádo se stalo; a jsem ráda, že vše dobře dopadlo :o) Jste úžasná, že dokážete v tom vedru péct.

  3. Miluše napsal:

    Je to rychlý koláč a když mám chut na něco dobrého tak ani horko mě nevadi. Dozdobila jsem si to čerstvým ovocem a stálo to za to i chlapum to chutnalo. Někdy do těsta na bábovku přidávám pudink s příchutí a zas chutná bábovka jinak. M

  4. Jana napsal:

    …máte pravdu, rychleji už to snad ani nejde. Statečně jsem se k vám přidala a v noci napekla. Právě se chladí broskvová verze. Nápad s bábovkou je fajn.

  5. jana napsal:

    Dobrý den,
    u silikonového cukrářského sáčku mi chybí informace o údržbě a předpokládaná životnost. Děkuji.

  6. Jana Pippichova napsal:

    Dobrý den, Jano,
    kvalitní silikonové náčiní a pečicí formy jsou na trhu nejméně 15 let. Za tu dobu jsem nezaznamenala informaci o možné délce používání. Sama mám výrobky ze silikonu asi deset roků, ale jsou beze změny. Povrch postačí omýt vodou s trochou odmašťovacího prostředku. Samozřejmě výrobky je možné dávat do myčky na nádobí, ne vždy se však voda dostane do všech záhybů, zvláště formy jsou mnohdy složitě tvarované. Cukrářský sáček umývám ručně z obou stran a nechám ho dobře vyschnout. Užíváte-li ho jednou za čas, můžete dovnitř vložit papírovou kuchyňskou utěrku a sáček nechat volně v kuchyňské zásuvce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.