BETLÉMSKÉ ZVONĚNÍ

4x SLADKOSTI Z LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ
12.10.2021
PAPPARDELLE S HOUBAMI
14.10.2021

Někde v dálce už je slyšet... Venku je chladno, a s prvními šálami se do všech romantických duší vkrádají myšlenky na Vánoce. Je dobré připravit se včas.

Svátky posledních dvou let byly poznamenané smutkem, který jsme prožívali v souvislosti s omezeními a důsledky týkajícími se covidové epidemie. Všichni si přejeme prožít ty letošní Vánoce jinak, s pohodou a všemi svými blízkými. Co je třeba proto udělat v rámci společnosti, všichni víme. Bude-li dobře, budeme se těšit na příjemné plánování, co komu letos koupit pod stromeček a jak si to doma udělat hezké.

Doménou našich vánočních domovů je výzdoba. Jejím prostřednictvím uchováváme letité zvyklosti, které dětem připadají jako pohádky. Vyprávění o počátku Vánoc je v současných filmech a dětských knížkách plné fantazie, ale stačí jedna návštěva národopisného muzea, aby se děti mohly ponořit do historie a uměly si představit naše vánoční lidové tradice. Patřil k nim především betlém, symbol narození Ježíška. V životech našich předků mělo stavění jesliček důležitou roli. Lidoví řezbáři věnovali vytváření figurek mnoho času a dodnes se na jejich práci můžeme podívat na vánočních výstavách. Přeneste si tento krásný zvyk také do svých domácností. Betlémy je možné vytvořit z papíru, ušít ze zbytečků látek, šikovné kuchařky se mohou pustit do perníčků s tvary jednotlivých postaviček. Patří k nim především Ježíšek v jesličkách, Josef a Marie, volek a oslík, pastýři s večkami a Tři králové. 

odkud se vzal betlém

Legenda o narození Ježíška v městě Betlémě byla ztvárněná tolika kresbami i prostorovými díly, že to do dnešní doby nelze spočítat. Nejpůsobivější jsou betlémy, které se dochovaly na mnoha místech naší země a nabízejí nám unikátní pohled do života našich předků. Tradice stavění betlémů má své počátky  v roce 1223, kdy svatý František z Assisi se svými přáteli zinscenoval živý betlém v jedné z jeskyní v italské Umbrii. Na tomto místě se pak sloužila první vánoční půlnoční mše.

V Čechách se betlémy stavěly v kostelích a klášterech, k prvním zmínkám patří dominikánský kostel sv. Klimenta kolem roku 1560. Nejstarší dochované betlémy vycházejí z představy o městě Betlémě, zdobí je zeleň a palmy. Teprve mnohem později, kdy se ztvárnění jesliček začali věnovat prostí lidé na venkově, dostaly charakter naší krajiny s pravou bílou zasněženou zimou. Betlém se stal nejdůležitější symbolem křesťanských vánočních svátků až do 19. století, mnohem důležitější, než nazdobený stromeček. 

K nejunikátnějším betlémům patří betlémy vyřezávané ze dřeva, mnohé byly i mechanické. Měly velké rozměry a zdobilo je i několik set figurek. Zatímco profesionální řezbáři pracovali pro kostely, v chalupách začaly vznikat komornější betlémy, často je zdobily ploché, ze dřeva vyřezané figury na něž se lepily detaily malované na papír. Postupem času začaly vznikat unikáty z keramiky, ze skla a dalších materiálů. Malé jesličky si můžete zakoupit hotové i dnes:

19141_img_4208_eshop_z1

DŘEVĚNÝ BETLÉM S FIGURKAMI

Za to, že se betlémy dostaly z kostelů do domácností mohou reformy Josefa II., které měly dodat vážnosti církevním obřadům. Návštěvy betléma údajně rozptylovaly lid. Zvyk stavění jesliček se však rychle rozšířil do domácností. Lidé byli šikovní a dokázali si je postavit sami téměř v každé chalupě. Prostorové tvoření dodnes nezná mezí; na zvykoslovných výstavách můžete objevit betlémy ze slámy, dřeva, ze skla i keramiky, z vizovického pečiva i z vlny oveček.

Dřevěný betlém s figurkami z polyresinu je vybaven LED světýlky s časovačem, aby mohl vytvořit pohodovou atmosféru ve vašem domově. Betlém umístěte na komodu nebo na hlubší okenní parapet a doplňte ho dalším zimním aranžmá. Po zapnutí časovače betlém svítí v opakovaných cyklech, doba svícení je 6 hodin.

DŘEVĚNÝ BETLÉM S FIGURKAMI, rozměry 26,5 × 19 × 7,5 cm

18450_127414_2_eshop_z3

PERNÍKOVÝ BETLÉM

Tvoření figurek z pevného perníkového těsta patří k tradicím, které přetrvávají dodnes. Perník patřil k dekorativnímu cukroví, kterým se zdobil stromeček i štědrovečerní stůl. Začínalo se už koncem listopadu a úplně první se pekly zázvorky a hned za nimi perníčky, tedy cukroví, kde bylo málo tuku. Nezkazilo se a potřebovalo důkladně rozležet. Pouze s přídavkem sádla perníčky rychleji změkly a děti je pak mohly jíst už o Mikuláši.

Vytvoření perníkového betlému chce pevnou ruku na zdobení, ale na druhé straně jsou napečené perníčky nepopsaným listem a máte možnost pustit fantazii na plné obrátky. Sada speciálních vykrajovátek vám umožní napéct si voňavou perníkovou dekoraci pro celé vánoční období. Sada obsahuje 7 základních figurek potřebných pro betlém. Součástí balení je recept na perník a také papírové pozadí chléva, které můžete využít pro celkové aranžmá. Pokud chcete vytvořit prostorové smrčky, i pro ně máme na e-shopu formičku (viz galerie pod článkem).

NEREZOVÁ VYKRAJOVÁTKA NA BETLÉM, 7 ks, výška figurek od 7 do 12 cm

55179_betlm-2_eshop_z1

TEXTILNÍ BETLÉM

Mazlivé, plyšové a antialergické figurky betléma jsou vhodné na hraní i vyprávění o Vánocích. Rozkošné aranžmá patří k novodobému poetickému ztvárnění.

Tradiční vánoční symbol v měkkém a bezpečném provedení přinášíme i pro naše nejmenší. Představuje Svatou rodinu - Pannu Marii chovající v náruči právě narozeného Ježíška a svatého Josefa, jimž dělá společnost plyšová ovečka. Součástí betlému je také kulisa jesliček z tvrdého kartonu s obrázky dalších zvířátek. Předejte naše krásné vánoční tradice formou hry další generaci a užívejte si společné chvíle sváteční pohody. Figurky jsou zhotoveny ze 100% polyesteru a můžete je dle potřeby vyprat.

PLYŠOVÝ BETLÉM, jesličky 76 × 28 cm, Marie a Josef  22 cm, Ježíšek 10 cm, ovečka 14 cm

90049_002_eshop_z1

SVĚTELNÝ BETLÉM JAKO PODĚKOVÁNÍ ZA VAŠI OBJEDNÁVKU

Naaranžovat domeček s betlémem vám každoročně nepřidělá žádnou práci. Hotové varianty jsou připravené rozdávat radost a útulnou večerní pohodu. Vystavit je můžete například na okenní parapet.

Stejně jako v loňském roce, i v letošním adventním katalogu pro vás budeme mít překvapení v podobě dárku za objednávku. Zatím ale nechceme prozrazovat víc, protože předvánoční čas má být obestřen trochou tajemství a překvapení. Kdo u nás nakupuje pravidelně, možná od nás loni získal jako dárek tento dřevěný domeček se stínovým betlémem, který  je vyroben  dřevěné překližky a doplněn LED světýlky. 

DŘEVĚNÝ SVÍTÍCÍ DOMEČEK s motivem betlému, napájení na baterie, rozměry 16 × 8 × 23 cm

Podívejte se na další výrobky, které se vám mohou hodit k aranžování:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.