BARVY V BYTĚ IV: ZELENÁ

RYCHLÉ A LEHKÉ LETNÍ OBĚDY
12.6.2018
ČOKO BÁBOVKA Z PUDINKU A OŘÍŠKŮ
14.6.2018

Někdo potřebuje obývací pokoj vyzařující klidnou energií, která ho po rušném dni uklidní, jiný dá přednost živosti a barvám, jež jsou pro něj stimulující.

Pokud se rozhodnete pro zelené tóny, naleznete v nich obě roviny. Záleží jen na tom, zda se barevné efekty přikloní k výraznějšímu pojetí, nebo zda zůstanou klidné a umírněné. Pak vás ukolébají stejně tak, jako voda v jezeře. Budou chladné a elegantní. Podobně, jako je tomu u ostatních barev, s výbušnými tóny zeleně (k nimž patří sytá barva jablek či ostrý tyrkys) nakládejte s rozvahou. Jako vždy říkám, používejte je jako šafránu, ale milujete-li zelenou, bydlete s ní, protože vyhovíte svému naturelu.

Divoký akcent zelení v letošním roce pohlcují opticky výrazné florální vzory. Dekory s velkoplošnými listy, motivy džungle, plameňáky a přírodou dalekých krajů, přinášejí do našich domovů dotek exotiky. Můžete si vybrat ze zcela decentních variant vzorů a umístit je třeba jen na polštářky. Hezky osvěží vaše starší sofa.

Jaké barvy se hodí k zelené?

Zelená patří k sekundárním barvám - to znamená, že je namíchaná ze dvou dílů základních (primárních) barev, a to modré + žluté. Je jasné, že kloní-li se ke žlutým tónům, pak jsou výsledné odstíny teplé. A naopak, pokud v kombinaci barev vítězí modrá, výsledné odstíny zelení jsou chladné. Tady je okamžitá odpověď na to, jak s barvami pracovat. Sladíte-li zelenomodré tóny s modrou, vytvoříte jemnější vyznění celého prostoru a naopak. Žlutozelené tóny si budou pěkně rozumět s druhou stranou barevného spektra, tedy s oranžovou.  

Chcete-li si vyzkoušet, jak budete vnímat zelenou barvu ve svém bytě, pořiďte si zelené povlečení v tak intenzivních odstínech, o kterých uvažujete. Na dominantní pozici lůžka si rychle ověříte jak na vás barvy působí. Pokud máte ložnici malých rozměrů, pak si vyberte jemnější dekor, například letní puntíky (viz galerie pod článkem). Myslím, že uprostřed léta si šťavnatou zeleň oblíbíte velice rychle.
Motivy fauny i flóry z prostředí pralesů a tropických oblastí jsou v kurzu. Mezi hodně intenzivními vzory naleznete však i takové, které vynikají jemností a čistotou. Například dekory na bílém podkladu působí decentněji a váš domov příjemně osvěží. Stačí nové povlaky na polštářky, pruh tapety do správně zvoleného místa, nebo zelené ručníky do koupelny. Módní aktuality je nejjednodušší umístit na textilie a drobnější bytové doplňky. Nežijí s vámi věčně a po čase je opět můžete vyměnit.
Pokud se právě zařizujete, nebo obměňujete svou kuchyňskou výbavu, pak doporučuji svěží a jasné zelené barvy, kam to jen jde. Snídaňové hrnečky nebo nový smoothie maker se stanou ozdobou celé kuchyně. A když odnesete hostům čaj v zelené konvici, zaručeně je překvapíte svou originální výbavou. Chladné zelenomodré tóny evokují pocity čistoty. Snad proto si je výrobci často vybírají pro plastové pomůcky, které používáme k úklidu. Ale i tady je příjemné, že naši domácí pomocníci vypadají jako ze žurnálu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.