BARVOU ROKU 2022 JE DYNAMICKÁ FIALOVÁ

5 VALENTÝNSKÝCH SLADKOSTÍ
1.2.2022
ŠPAGETOVÝ DORT
3.2.2022

Barva, která nám má dát sílu a probudit kreativitu, patřila v minulosti lidem svobodné mysli a k extravaganci umělců.

Dnes představuje energii, kterou tolik potřebujeme po stále ještě nekončící pandemii ochromující svět. Americký Pantone Color Institute (PCI) každoročně představující barvu roku ovlivňující řadu výtvarných i průmyslových oborů právě proto zvolil pro tento rok silnou barvu, aby podporovala tvořivou mysl a rozvíjela nápady i chuť přinést do našich životů něco nového. Je to přirozená reakce na uplynulou dobu svazující nás starostmi, které nám ubraly vynalézavost i radost z budoucí perspektivy.

Volba fialové barvy v interiéru, designu i textilním průmyslu vás možná udiví svou četností. Barvou roku se stal například v roce 2008 odstín Blue Iris (18-3943), v roce 2014 světlý odstín Radiant Orchid (18-3224) a v nedávné době, v roce 2018 odstín Ultra Violet (18-3838). Je možné, že s kombinacemi těchto barev se i vám dlouho dobře bydlí.

Letos vybrali specialisté barvu Very Peri (17-3938), která si vzala svůj vzor z přírody, konkrétně z květů barvínku, stálezelené rostliny vytvářející na zemi půdopokryvné koberce kvetoucí na jaře jasně modrofialovými kvítky. Podle odborníků z PCI paří tato barva k nejpozitivnějším odstínům, které by nám měly dodat potřebnou energii. Odstín Very Peri představuje dynamičnost, vzbuzuje chuť něco ve svém okolí změnit a podporuje zdravé sebevědomí.

Barvou roku se inspirují módní návrháři, interiéroví designéři, filmaři i grafici z mnoha dalších oborů. Fialové tóny hezky harmonizují se svým okolím, snadno se kombinují s celou řadou dalších barev a tak si k nim velice brzy najde cestu mnoho lidí.

 

52781_img_3856_eshop_1_z2

BARVA ROKU TÓN V TÓNU

Osvědčená kombinace valérů jedné barvy, jejichž vyznění bude vždy ve vzájemné harmonii.

Fialová barva patří k výrazným a dramatickým odstínům. Síla jiskřivého ametystu, nebo například zvláštní světlo bouřkových mraků v sobě nesou spoustu tajemného a magického. Jakmile se však do barvy zamíchá víc modré, získáte odstín plný inspirace a klidu. Fialové tóny se líbí mužům i ženám, každý si v nich najde svou rovinu. Záleží na materiálech, strukturách, tvarech. Mohou vyznít honosně a královsky, ale stejně tak představují splynutí s přírodou, citlivost a duchovní sílu.

Nemusíte podléhat módním trendům, abyste si fialovou barvu oblíbili. V jemnějších tónech působí něžně a neutrálně, výrazné tóny prostor zmenšují a působí příliš dominantně. Uklidněte interiér přírodním dřevem a šedými odstíny výmalby. Čím menší plochy fialové kolem sebe budete mít, tím méně se vám okoukají. 

Nejsnáze se pracuje s textilem, který bývá prosvětlený dalšími odstíny barev. Pokud si nejste jisti, které by to měly být, kombinujte tón v tónu.

ANITA, LOŽNÍ POVLEČENÍ z nemačkavého mikrovlákna

18682_img_8674_vykryt_e_z1

VERY PERI - BARVA KVĚTIN

Dominantní sekundární barvu - jako je sytá fialová (sloučená z modré a rudé), zcela přirozeným způsobem doplní zelené tóny nejrůznější intenzity.

Barva roku získala svůj jedinečný odstín z barvínku, ale svěží zahrada nabízí celou paletu velice podobných tónů. Vedle jarních krokusů, fialek, hyacintu a šeříku najdeme stejné fialové tóny v letní levanduli i v pozdějších květech hortenzií. Také louky jsou plné fialových barev, za všechny vzpomeňme alespoň polštáře mateřídoušky. Je snadné vzít si z přírody inspiraci.

S fialovou ladí zelené odstíny. Jsou-li světlé, často jsou považovány za tóny neutrální, a tak se dobře doplňují. Pokud je fialová hodně výrazná - například barva kosatce, pak zvolte zelenou v barvě lišejníku. Vždy musí jedna z barev ustoupit.

OKRASNÁ TRÁVA, SVAZEK S FIALOVÝMI KVĚTY, výška 70 cm

img_1855_5272101_eshop_z3

SOUSEDSTVÍ BAREV NA FIALOVÉM POZADÍ

Nevíte-li si rady, co s tak výraznou barvou, kombinace naleznete opět v přírodě. K fialové přidejte spoustu vodou zředěných odstínů a světla.

Vhodné kombinace fialové barvy s ostatními odstíny, jsou téměř nekonečné. Vzájemná spojení pak vyjadřují nesmírně rozdílné výsledky. 

FIALOVÁ +

  • pastelové odstíny - vytvoří romantický klidný celek; nejlépe vynikne spojení bez velkých kontrastů (viz dekor)
  • červené odstíny - červená by měla obsahovat modrou (viz foto), takže mluvíme o příbuzných odstínech; také fialová obsahuje červenou barvu, tyto odstíny pak dohromady ladí
  • modrá - také modrá je součástí fialové, vzájemné kombinace vytvářejí rovinu bez kontrastů, výsledek je klidný a vysoce elegantní
  • šedá - v současnosti velice preferované spojení barev, potřebuje prosvětlit barvou dřeva či bílými akcenty
  • fialová tón v tónu - ve světlých tónech, barvy budou potřebovat prosvětlit nejlépe skořápkově bílou

FANTASY, LOŽNÍ POVLEČENÍ Z MIKROVLÁKNA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.