BÁBOVKA S VŮNÍ WHISKEY

KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ TYPICKÁ PRO VÁNOCE
27.10.2021
5 POLÉVEK PRO SYCHRAVÉ DNY
2.11.2021

Nenačatá bábovka má v sobě neopakovatelné kouzlo starých kuchyní a rukou psaných receptů na chatrných listech papíru. Určitě to bude v každé zemi podobné.

Úžasné tvary soudobých nových forem na bábovky vás okamžitě okouzlí. Jako například tahle, v níž jsem pekla. Zasloužila si recept mimořádný, a tak jsem se rozhodla pro těsto, které dělám jen při výjimečných příležitostech. To hned pochopíte, protože bábovka totiž spolyká notnou porci whiskey, která k výbavě mé kuchyně běžně nepatří.

Recept pochází z Irska, a nezbývá než říct - že jiná země, jiný mrav. Jistě se nepodivíte tomu, že v kraji prošpikovaném nejlepšími palírnami, se docela normálně sluší považovat tento destilát hodný vaření a pečení. A tak když se doma nachomýtne láhev tohoto moku, nenápadně odlívám a peču. Konec konců je mi ke cti, že jsem svou porci nevypila :o) Docela směle však připouštím, že s naším dobrým českým rumem také dobře pořídíte.   

Příprava: 40 minut * Získáte: bábovku o průměru 26 cm

  • 100 g másla, povoleného
  • 140 g bílé čokolády
  • 2 vejce M
  • 150 g krupicového cukru, jemného
  • 1 lžička bourbonské vanilky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva, bio
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 80 ml whiskey / rumu
  • 100 ml smetany, 12%

Na dokončení

  • trocha whiskey na navlhčení
  • cukr s vanilkou

1. Máslo rozpusťte na mírném ohni a hned přidejte čokoládu rozlámanou na malé kousky. Bez přestání míchejte, aby vznikla hladká hmota. Kastrůlek odstave a krém nechte chladnout.

2. Do mísy dejte vejce, cukr a vanilkový extrakt a šlehejte na nejvyšší otáčky až vznikne nadýchaný světlý krém. Mezitím zapněte troubu na 180 °C a stranou prosejte mouku s práškem a sodou.

3. Ke světlému žloutkovému krému přidejte vlažnou čokoládu s máslem a vše spojte. Robot nechte běžet na nízké otáčky, whiskey (nebo rum) smíchejte se smetanou pokojové teploty a střídavě s moukou přidejte do základu.

4. Jakmile vznikne hladké krémové těsto, ihned ho přesuňte do bábovkové formy a pečte 35 minut. Špejlí zkontrolujte střed těsta, teplotu trouby snižte na 170 °C a dopečte ještě 5-8 minut.

Bábovku nechte pár minut stát a ještě teplou ji vyklopte na mřížku. Vychladlý povrch těsta můžete štětečkem mírně napustit trochou whiskey a jemně pocukrovat. 

PÁR SLOV O NOVÉ FORMĚ - Lehoučké formy z litého hliníku s absolutně nepřilnavým povrchem a novými tvary jsou krásnou dekorací kuchyně. Peče se v nich jedna báseň. Už mám v rukou třetí typ, a pokaždé jen chválím. Moučníky jsou perfektní, protože těsto dokonale vyrýsuje i složité tvary odlitků. Ve formách upečete nejen třená těsta, ale i piškotová, kynutá. Nemusíte vymazávat, vysypávat. Jen napoprvé jsem po umytí a vysušení formy potřela povrch kapkou rostlinného oleje. Formu můžete dát do elektrické, plynové i horkovzdušné trouby. Po upečení těsto vyklopte hned po pár minutkách. Bábovka vyklouzne rychlostí blesku a ve formě nezůstane ani drobeček.

Forma má průměr 26 cm, takže se řadí k těm větším. Můj recept ji úplně nezaplní, ale i když těsta bylo maximálně do ¾, v troubě nádherně vyběhlo, takže bábovka nakonec vypadala k světu. Vyklopte ji ještě za horka. 

MALÝ TIP - Když bábovka vyběhne, těsto se většinou trochu zakulatí a už to tak zůstane. Bábovky tedy vyklápím na mírně zaoblené talíře. Krásně kopírují jejich tvar a okraje nezůstávají ve vzduchu.

Zajímá vás v čem je bábovka jiná? Asi se nijak zvlášť neliší od jiných kvalitních těst. Ale je jemná, vláčná, krásně voní a každému chutná. Chcete-li, můžete její povrch ještě mírně potřít štětcem namočeným ve whiskey a teprve pak trošku pocukrovat... 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.