ARANŽMÁ Z LETNÍ LOUKY / RECYKLACE

VAFLE ZE SILIKONU II / NASLANO
1.6.2017
OPILÉ JAHODY
5.6.2017

ornament_01

Pokaždé, když mám před sebou kytičku květin, mám pocit, že je to zázrak. Dívám se, jak hebkými lístky prochází světlo, jak květy pozvolna rozkvétají, voní. Když se pak ocitnu uprostřed kvetoucí louky,  je to až neskutečné. Tolik krásy, a můžete ji na okamžik zajmout ve svém domově…

Jistě znáte místa, kde si můžete dovolit natrhat luční kvítí (třeba i na neposekaném trávníku u svých sousedů). K mým nejoblíbenějším květinám patří kopretiny, a krom toho, že ty velkokvěté pěstuji na zahrádce, nevynechám jedinou příležitost, kdy si mohu natrhat drobné kopretiny bílé. Ve váze dlouho vydrží, a tak vám prozradím, jak z docela malého pugétu vytvořit atraktivní aranž. Používám k tomu stařičkou formu na bábovku, které tak vracím její někdejší lesk, a ráda si s ní připomínám kuchyň jičínské babičky. Klasický profil bábovky se středovým otvorem vám velice snadno napomůže k rozložení a vytvarování květinového aranžmá.

A protože se blíží víkend, tak přidávám i recept na opravdovou bábovku, z tvarohového těsta. Dnes už většina z nás dává přednost lehounkému pečení v silikonových formách, a pokud jste to stále ještě nevyzkoušeli, pár tipů do budoucna jsem nachystala v závěru článku.

ornament_02

kopretiny1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pracovala jsem s třemi druhy květin, které můžete samozřejmě libovolně zaměnit za jakékoli jiné. Podstatné je, že využijete starou odloženou bábovkovou formu, která vám udělá ještě spoustu parády. Může být plechová, keramická i litinová. Z podobné dominanty na nedělním stole budou všichni – krom alergiků – absolutně nadšení. Připravte si:

  • trs kopretin bílých
  • svazek pomněnek
  • 5-6 květů popínavé hortenzie řapíkaté (Hydrangea petiolaris) nebo květů černého bezu
  • starou bábovkovou formu
  • zahradnické nůžky
  • 1 plastovou ampuli na vodu

kopretiny2

ZÁKLADNÍ ROZLOŽENÍ KVĚTIN

Formu naplňte do 2/3 chladnou vodou. Asi 10 kopretin dejte stranou, a ostatními olemujte okraj bábovky. Jejich stonky předtím zkraťte na potřebnou délku. Řapíky 2-3 květů popínavé hortenzie vložte do plastové ampule na květiny naplněné vodou a protáhněte ji do středového otvoru bábovky. Vytvoří vrchol kytice, která tak dokonale drží svůj tvar. Hortenzie je v tuto dobu ještě nerozkvetlá, ale vypadá nádherně a svěže. Síť jejích úponků vám výborně pomůže dotvarovat kytici. Další kopretiny se mezi nimi krásně zafixují. Stejně tak využijte květy bezu černého, kterého je teď všude spousta. Ve váze tak dlouho nevydrží, ale zase se dají snadno vyměnit.

kopretiny-nahled

POMNĚNKAMI VYPLŇTE VOLNÁ MÍSTA

Nyní naaranžujte pomněnky do středu kytice, nad kopretiny. Do bočních partií vložte zbývající květy hortenzie, máte-li jich více. Kopretinám, které máte stranou ponechte delší stonky a vetkněte je mezi vrcholové květy hortenzie. Nadýchaná kytice je hotová.

kopretiny4

ANEBO TAK – PŘIROZENĚ KRÁSNĚ

Takhle vypadá bábovka s prostě rozhozenými kopretinami a pomněnkami. V kruhovém prostoru květiny drží pěkně vzpřímené, mohou se opřít o střed bábovky a udrží se tak lépe na místě. Střapatá kytice vypadá nadýchaně a něžně, stejně jako květiny na louce.

DSCF5230

…JEŠTĚ NA ZÁVĚR

Tak tady jsem trhala. Do louky foukal větřík, a z té záplavy téměř nic neubylo. Kopretiny jsou oblíbené po celém světě. V Anglii jim říkají Daisy, ve Francii Marguerite, v Německu Margerita. Pokud se o víkendu dostanete ven, určitě si je někde natrháte.

Mějte se pěkně!


2 Comments

  1. Marie Medková napsal:

    Děkuji-je to velmi inspirativní

  2. Jana napsal:

    Paní Marie,
    i já velice děkuji. Mám ráda úplně obyčejné nápady, o tu krásu největší se zaslouží příroda. Přála bych si, aby i po mě někdo hýčkal třeba bábovkovou formu, a vzpomínal…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.