ARANŽMÁ DO SKLENKY NA VÍNO

SIRUPY A MEDY ANEB ZLATO V LÁHVI
20.4.2017
ČESNEKOVÝ CHLÉB NAAN
24.4.2017

ornament_01

Všichni známe podobnou situaci – tu a tam se rozbije některá sklenice na víno, až zbudou jen dvě a z jiného setu zase jediná, úplně jiná. Co s takovou nesourodou sbírkou?

Chvíli je využíváte na ovocné poháry (to je moc pěkné, když je na stole každá sklenice jiná), někdy si vezmete sólo sklenku na ranní pomerančovou šťávu, ale časem začnou všechny překážet, protože si koupíte novou sadu. V takové chvíli pasuji sklenky na malé květinové vázy. Květiny mám kolem sebe neustále, i kdyby jen jeden malý kvetoucí stvol. Stačí na něj hrnek, opuštěná sklenice, která s ním vytvoří příjemný celek.

Zvláště nyní, na jaře, se vám do rukou dostane spousta malých kytiček. Modřence, fialky, sedmikrásky. Dá se s nimi doslova čarovat. Zrovna včera jsem si přinesla krátké větvičky vykvétajícího šeříku. Hodily se do dvou opuštěných sklenic na víno. Protože je převažovaly, přidala jsem k nim kartonové kornoutky, které rozvedly váhu a ještě vytvořily prostor pro malé čokoládové pohoštění…

ornament_02

sklenky1

JAK STABILIZOVAT KVĚTY VE SKLENICI NA NOŽCE

Nejdříve jsem chtěla vytvořit malé lehké manžetky, ale pak mě napadlo, že kornoutky z pevnějšího kartonu mohu ještě něčím zatížit. Třeba luxusní čokoládou – kdo by ji na stole přehlédl?? Pro 2 sklenice si připravte:

  • potištěný karton velikosti A4
  • tužku a nůžky na papír
  • talířek o průměru 14 cm nebo kružítko
  • lepidlo Tenyl
  • květiny a zahradnické nůžky

Na rub kartonu položte talířek a obkreslete ho. Kolo vystřihněte, označte si střed a kolmo k němu papír rozstřihněte. Otevřené konce stočte do širokého kornoutu a vyzkoušejte na sklenici. Pokud tvar vyhovuje, kornoutek slepte lepidlem na papír a nakonec odstřihněte jeho špičku tak, aby šly otvorem provléknout květiny. Velikost otvoru záleží na tom, v jakém objemu máte rostliny.

sklenky2

MĚLKÝ KORNOUT

Do sklenice nalijte čerstvou vodu tak, aby se hladina nedotýkala papíru. Květiny provlékněte otvorem v kornoutku a vložte je do vody. Pokud budete pracovat s oboustranně potištěným kartonem, při správné volbě dekoru může být pohled na aranžmá ještě zajímavější. Květiny se o kraj papíru dobře opřou, navíc jsem tím zvětšila horní průměr zužující se sklenice.

sklenky3

LÁKAVÁ POZORNOST

Šeříky úchvatně voní. V nových vázičkách se pomalu otevírá kvítek po kvítku a taková chvíle, kdy si u stolu můžete odpočinout a vychutnat šálek čaje nebo kávy, je okouzlující. Zvláště, když se v té záplavě krásy ukrývá dobrá čokoláda. Vejde se jí tam docela dost :o)

Přeji sladký a voňavý víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.