ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ÚNOR: KOULE SE SNĚŽENKAMI

JAK NEJLÉPE VYBRAT LOŽNÍ PRÁDLO
17.2.2021
JABLEČNÉ KNEDLÍKY S MANDLEMI BEZ PLNĚNÍ
22.2.2021

Krajina se všude topí ve sněhu, a tak na první jarní kvítky si musíme ještě počkat. Chcete-li si doma vytvořit malé aranžmá, klidně sáhněte po umělých květinách.

Sněženka podsněžník je skromná cibulovina, která nám dokáže přikouzlit úsměv na tvář, kdykoli ji spatříme. Když půvabné rostlinky vystrčí hlavičky nad tajícím sněhem, zima už pomalu odchází. Sněženky symbolizují pokoru a vděčnost a určitě víte, že darujete-li svazeček někomu blízkému, říkáte mu, že je vaší první láskou.

Z drobných kvítků vzniklo i malé aranžmá - koule obalená přírodním mechem. Můžete samozřejmě použít i umělý mech a jakékoli květiny - zvonky, petrklíče apod. Celek se sněženkami představuje zemitost, syrovost mokré půdy i něhu bílých kvítků. Dekorační koule se hodí na stůl i na jakékoli místo, kde si pěkně zblízka sníte o jaru. Udělejte si přes víkend radost.

o sněženkách

 

Podle staré legendy obcházel kdysi sníh všechny květiny a prosil je, aby mu věnovaly trochu svých zářivých barev. Ani jedna mu nevyhověla, a tak se smutný sníh rozplakal, až začal tát. V loužičce se objevila nenápadná rostlinka a nabídla mu svou bílou barvu. Sníh tedy zůstal navěky bílý, a od toho času drží ochrannou stráž nad všemi sněženkami, takže jim nikdy neublíží mráz.

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU KOULE

Jako základ jsem si vybrala kouli z pedigových šén (ale můžete si zhotovit i kouli z kulatého pedigu) z toho důvodu, že otvory lze krásně prostrčit stonky květin. Na kouli se také dobře zachytí mech, můžete ho trošku vtlačit do prázdných mezer. Je jedno jakou má koule barvu, mech ji zcela pokryje. Připravte si:

  • pedigovou kouli o průměru 9-10 cm
  • kytičku sněženek nebo jiné drobné kvítky
  • silnější přírodní provázek
  • přírodní nebo umělý mech

Pedigové koule zakoupíte v mnohých květinářstvích, alespoň mě se to podařilo bez problému; vím, že se teď všechny suroviny hůře shánějí. Umělý i konzervovaný mech lze objednat na e-shopech. Přírodní mech s nímž jsem pracovala, mívám doma schovaný na tvoření; tento jsem nasbírala v listopadu loňského roku. Uchovám ho tak, že ho vložím bez zeminy do igelitového sáčku a nechám v chladu a pološeru. Asi 1-2× za měsíc mech zastříknu vodou z rozprašovače, jen mírně. Pak sáček zavážu, ale ponechám malý otvor pro průchod vzduchu. Mech si zachová svou barvu a zůstane naprosto v pořádku.

VYTVOŘENÍ KVETOUCÍ KOULE

Do horní části koule postupně provlečte sněženky, pěkně jednu po druhé a okolní místo vždy pokryjte vrstvičkou mechu. Až bude vršek zaplněn kytičkami a mechem, začněte přidávat mech směrem dolů. Mech se vám bude pod prsty leckde uvolňovat, takže ho třeba hrotem tužky mírně vtlačte mezi otvory. Docela dobře se začne zachytávat. Konečné úpravy uděláte při motání provázku, takže nevadí, když někde kousek mechu odpadne. Když je koule pokrytá, začněte ji zpevňovat provázkem, až je vše pevně na místě. Aranžmá je hotové.

TIP: Pokud chcete mít kouli jen krásně zelenou, omotejte ji tenkým vázacím drátkem, nejlépe černým nebo hnědým. Docela dobře se v mechu ztratí.

Umělé květiny mi na bytových dekoracích nevadí. Ráda je však kombinuji s živými přírodninami, třeba právě s mechem, který jsem nasbírala a usušila. Vznikají tak sympatická aranžmá bez velkých nákladů, při nichž strávíte příjemnou chvíli jejich vytvářením, ale také jimi můžete udělat někomu radost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.