ARANŽMÁ PRO MĚSÍC SRPEN: SVÍCEN S OBILÍM

BROSKVOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU
16.8.2021
6 TIPŮ NA PEČENÍ MODERNÍCH BÁBOVEK
24.8.2021

Žně se proběhly celou naší zemí, ale tu a tam ještě zbyly poslední klásky. Nasbírejte si je a vytvořte si doma působivý svícen. Rozsvícený vypadá nádherně.

Nic hořlavějšího, než je zralé suché obilí, jsem si na výrobu svícnu najít nemohla. Ale uschováte-li svíčku do silnostěnné sklenice a budete opatrní, nic se nestane. Je to o dost bezpečnější, než rozsvícený adventní věnec plný hořlavých ozdůbek.

Obilí se zralými zrnky je nejen symbolem obživy, ale také nesmírně dekorativním prvkem kteréhokoli květinového aranžmá. Nejpůvabněji působí sousedství rostlin, které se uprostřed vrcholového léta klasů dotýkají, a to jsou vlčí máky, chrpy a rmen. Možná jste se podobně vázanými kyticemi uprostřed prázdnin potěšili. V knihách zachycujících lidové zvyky a život minulých generací se dozvíte o tom, že nesměl přijít ani klásek nazmar, protože na úrodě záviselo přežití lidí i hospodářských zvířat přes zimu; ale na druhé straně i to, že se někde pár klasů na poli nechávalo záměrně, aby se měly kam schovat polní strašidla a tajemné bytosti - jako třeba obilný mužíček. Jestli se nebojíte, nasbírejte si pár klásků, a jako poctu úrodě i tvrdé práci na poli, si vytvořte aranžmá ve tvaru letního svícnu, při němž se i dnes tak pěkně vypráví...

Výrobky, v nichž naleznete tradiční řemesla dob minulých, si můžete pořídit ve zcela praktickém a současném podání i dnes. Na našem e-shopu nabízíme výrobky z ovčí vlny, ze dřeva i z ratanu, nebo půvabné dekory inspirované venkovem nesoucí svůj odkaz nezaměnitelným způsobem do dnešních dnů. 

CO BUDETE POTŘEBOVAT K VÝROBĚ SVÍCNU

Vzhledem k tomu, že vám svícen bude sloužit po dlouhou dobu, je ideální dát přednost nasušeným rostlinám. Původně jsem chtěla pracovat i s drobnými růžičkami, ale do okamžiku, kdy jsme fotografovali, jsem je nestihla připravit. Myslím, že by celkové aranžmá hezky osvěžily, ale na druhé straně takto vzniklo krásně nostalgické aranžmá ve zcela přirozených tónech. Určitě naleznete celou řadu možností, jak si svícen ozvláštnit. Pokud sáhnete po výraznějších barvách pak právě dozrávají jeřabiny, brzy budou šípky... Na svícen si připravte:

  • terakotovou žardinku o průměru 16 cm, výšce 8 cm
  • kus aranžovací hmoty Florex
  • zavařovací sklenici
  • silnou svíčku
  • nůžky
  • větší trs obilí s kratšími stonky
  • levanduli
  • fialovou statici
  • bílý nevěstin závoj
  • drobné růžičky apod., vše nasušené

POSTUPNĚ ARANŽUJTE DO KRUHU

Na dno keramické žardinky umístěte aranžovací hmotu. Nožem z ní vyřízněte asi 3 cm vysoký rovný kus, kterým vyplníte dno. Možná by stačil i polystyren, ale do Florexu se stébla rostlin pěkně vpichují. Snažte se pracovat pravidelně a příliš se neopravovat, protože z hustě rozpíchané hmoty se mohou jednotlivá stébla uvolňovat. Své zásoby nasušených rostlin si tedy pomyslně rozdělte na čtvrtiny a podle toho je zapracujte do základu. 

Velikost žardinky, kterou uvádím, je pro vznik svícnu ideální, můžete samozřejmě použít i trochu větší misku, ale menší průměr se už nehodí, protože délka klasů je poměrně velká a svícen bude v konečné míře dost robustní.

Sklenice, kterou použijete na svíčku, by měla vykukovat nad žardinkou a měla by umožnit svíčku trošku utopit dovnitř, aby plamen neohrožoval okolí.  

Ještě malý TIP: Klasy vypadají dobře, když netrčí šikmo vzhůru, proto jsem je nejprve nechala doschnout ve svazku, který jsem trošku prohnula (na prvním obrázku je to vidět). Pak při aranžování pěkně v oblouku směřují dokola. Samozřejmě můžete nechat aranžmá být, klasy plné zrnek jsou těžké a časem se prohnou samy.

PRAVIDELNOST SVÍCNU SLUŠÍ

Jakkoli je nedbalá nahodilost u vazeb působivá, tady je třeba, aby obilí vytvořilo pravidelně široký kruh. Teprve další drobné rostlinky mohou aranžmá rozehrát, jak si budete přát. V detailu je vidět, jak se klásky pěkně prohnou přes okraj žardinky a schovají ji. V pološeru obilí vlivem teplého světla zezlátne a svícen vytvoří dominantu na stole. Jen si tak sedněte kolem a povídejte si, co bylo na letošních prázdninách nejhezčí... 

Možná vás milá atmosféra přiměje k tomu, abyste si na druhý den upekli pekáč babičkovských buchet nebo čerstvý chléb. Vyzkoušené recepty naleznete na blogu a potřebné kuchyňské vybavení ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.