ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ŘÍJEN: DÝNĚ V BARVÁCH PODZIMU

FUNGUJÍCÍ PRAVIDLA PROTI NACHLAZENÍ
20.10.2021
POSVÍCENSKÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
25.10.2021

Všude je spousta krásných dýní, a předvádějí, jak je podzim nádherný. Než se pustíte do strašidelných halloweenských aranží, vyrobte si efektní dekoraci jen tak pro radost.

Je mi líto, že jsem celé dětství nevěděla, co všechno lze z dýní vyrobit. Teď doháním. Každoročně tak vznikají svícny, vázy a všemožné fantazie, a nijak mi nevadí, že se z nich mohu těšit jen krátkou dobu. Na jednu stranu je to trochu nebezpečná zábava, protože vyřezání velké dýně chce ostré nářadí. Dávejte na sebe pozor. Ale tuhle každoroční kratochvíli si nenechte ujít.

Tentokrát vám nabízím dýni plnou drobných růží. Samozřejmě ji můžete naplnit suchými přírodninami, které vám budou dělat dost dlouho radost. Pro chvíle sváteční však vyzkoušejte aranžmá z čerstvých květů; díky hmotě napuštěné vodou vydrží pár dnů svěží.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ Z DÝNĚ

Dýni si pořiďte trochu větší, takovou, která poměrově půjde k rostlinám, s nimiž budete pracovat. Nasbírejte si přírodniny, roztřiďte je na 5 hromádek a pojďte tvořit. Na aranžmá si připravte:

  • středně velkou dýni se stopkou
  • malý a větší ostrý nůž, pozor!
  • pevnou podložku
  • velkou lžíci
  • kostku aranžovací hmoty Florex / Oasis
  • 10 drobných růží
  • libovolné přírodniny jako Sedum, šípky, vřes apod. 

DO DÝNÉ VYKROJTE 5 PRAVIDELNÝCH VÝSEČÍ

Dýni je zapotřebí nejprve vykrájet a vydlabat. Od stopky si v pravidelných odstupech vyměřte 5 bodů a směrem dolů si zakreslete výseče, které budou v nejširším bodě 3 cm široké. Opatrně je vykrojte, pak lžící vydlabejte vnitřek. Jde to špatně, protože otvory poskytují jen málo prostoru pro pohyb; ale tím, že leží proti sobě, to jde. Je důležité, abyste odstranili všechna semena a co nejvíce dužniny, jinak by se dýně brzy kazila. Pak si rozmyslete, zda budete pracovat s živými nebo sušenými přírodninami:

Živé květiny

Z aranžovací hmoty postupně vyřízněte 5 kvádříků, které na obou koncích seřízněte tak, aby se zužovaly. Jejich tvar neustále porovnávejte s otvorem v dýni, aby dobře pasoval. Musíte ho tam vtlačit, aby v dýni pevně vězel. Nemusí dosahovat do horní a dolní špičky. Úzký volný prostor nahoře vyplníte rostlinami, spodní zůstane prázdný. Když jsou vyříznuté výseče vyplněné, postavte dýni na talíř a pomocí malé konvičky hmotu mírně napusťte vodou. Snažte se nenalít vodu dovnitř dýně. Do vrcholu a středu každého otvoru zapíchněte po 2 zkrácených růžičkách a zbývající místa libovolně vyplňte ostatními přírodninami.

Sušené rostliny

Aranžovací hmotu zapracujte do otvorů v dýni stejně, a snažte se, aby tam pevně vězela. Dýně se začne docela rychle rozesychat a otvory se nepatrně zvětší. Úzké proužky by vám později vypadly ven. Potom naaranžujte rostliny se zkrácenými stonky na minimum.

I když aranžovací hmota není příliš provlhčená, takto růže vypadají třetí den a jsou docela k světu. V dalších dnech začnou vadnout, ale jakmile zcela uschnou, jen je trochu upravte prsty, protože suché začnou opět vypadat dobře. Pokud jste si ponechali ve váze stranou pár šípků a dalších bobulí, vyplňte jimi sesychající se aranžmá, aby opět vypadalo bohatě a atraktivně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.